Kreatív és proaktív vagy? Unod az alkalmazotti létet, vagy egyáltalán nem is Neked való az az életforma , amelyben másoktól függesz, más mondja meg , mit tegyél, és hogyan és mikor… Vagy van egy jó ötleted, és szeretnéd megvalósítani azt? Vállalkozz!

Ha még az utadat keresed, légy egyéni vállalkozó.

Hova kell menned, és mit kell tenned?

Lássuk lépésről lépésre, mi a teendőd:

 • Ideiglenesen regisztráld magad a magyarország.hu oldalon.
 • Ha ez megtörtént, foglalj időpontot a neked szimpatikus okmányirodába, hogy személyesen is hitelesítsd a vállalkozói szándékodat.
 • Tudnod kell, hogy mely tevékenységi körben szeretnél vállalkozni. Ezt egy hivatalos listából tudod kiválasztani. Arra figyelj, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyeket csak külön engedély, vagy végzettség mellett lehet végezni. Ha mégis engedélyköteles vállalkozói tevékenységet választanál (s még nem rendelkezel az előírt jogosultsággal, bizonyítvánnyal, végzettséggel), akkor annak megszerzéséről gondoskodnod kell, így csúszhat a vállalkozásod elindítása.
 • Döntsd el, hol lesz a vállalkozásodat székhelye. Ki kell töltened egy nyomtatványt az egyéni vállalkozás indításakor. Ez a nyomtatvány településenként eltérő lehet. A számodra megfelelő nyomtatványt le tudod innen tölteni, de a kitöltéséhez szükséged lesz egy programra, amelyet telepítened kell a gépedre. Ha mindent kitöltöttél az előírásoknak megfelelően, az ügyfélkapun keresztül küldd be a nyomtatványt a vállalkozásod székhelye szerint illetékes okmányirodának. A hivatalnak van ügyintézési, eljárási ideje, várj az értesítésre, hogy elfogadták-e a kérelmedet.
 • A hivatalos értesítés kézhez vétele után elkezdheted vállalkozói tevékenységedet.

 

A vállalkozás pénzügyi vonzatai:

Egyéni vállalkozóként igyekezz külön választani a magán és a vállalkozás pénzügyeit.

 • Bár nem kötelező, de nem árt ha nyitsz egy külön vállalkozói bankszámlát. A bankok többféle vállalkozói csomagot kínálnak, válaszd ki a Neked legmegfelelőbbet.
 • Jelentkezz be a székhely szerinti önkormányzatnál az iparűzési adó alá. Év végén adóbevallást kell feléjük készítened.
 • Kötelező a kamarai tagság, kérd a területi iparkamaránál a nyilvántartásba vételedet. A benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmek csak az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulásnak a területi kereskedelmi és iparkamara erre a célra elkülönített bankszámláján történő jóváírást követően teljesíthetők. Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba feltétlenül írd be adószámodat és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.
 • Vásárolj nyugta és számlatömböt, bélyegzőt, szükség esetén pénztárgépet.
 • Ha kezdő vállalkozóként még csak kisebb dolgokban gondolkodsz, a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) válaszd. Ehhez meg kell felelned néhány követelménynek, és be kell tartanod néhány szabályt, de megérheti ezt választanod.

 

 

Fontos!

 

 • Minden vállalkozásodra vonatkozó adót és járulékot időben befizess, ellenkező esetben bírságokra számíthatsz.
 • Minden évben készítsd el adóbevallásod.

 

 

Van kérdésed? button (7) Egyedül nem boldogulsz? jelentkezz

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi tanácsadó, mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com