Többen fordultak már hozzám azzal a kérdéssel, hogy tudok-e valamilyen arányt mondani, amiből kalkulálhatnak, hogy két adózás közötti időszakban a vállalkozás számláján lévő pénzből mennyit költhetnek, milyen hányadához nyúlhatnak akár visszaforgatás, akár kifizetés céljából?

Te tudod, hogy most ebben a pillanatban mi az az összeg, aminek a vállalkozói számládon ott kell maradnia az adóidra, és mi az, amihez bátran nyúlhatsz (természetesen a pénzkivételezés jogszabályi keretein belül)?

Nem lehet erre egy egyszerű arányt meghatározni, hogy pl. a számlán lévő bevételed 50%-a maradjon mindig ott… ez így ebben a formában nem mindig igaz, hiszen nem minden adózási kör esetén van fix százalék. EVÁ-s adózó esetén iszonyú könnyű a dolgunk: a bevételed 1,25-szörösének 30%-át tuti ki kell fizetned mindig, minden esetben. Ezen kívül ismered a havi járulékfizetési kötelezettségeidet, és számolsz még iparűzési adóval (ld. alább).

Áfa körös társaság esetén hogyan?

Egy társaság esetén viszont, ahol nincs ilyen egyszerűsített forma, kicsit összetettebben lehet tervezni.

Készítettem Neked egy leegyszerűsített táblázatot, amiben pillanatok alatt láthatod, hogy most ebben a pillanatban mennyi társasági adó, és mennyi iparűzési adó befizetésére számíthatnál, ha pont most kellene fizetned.

A táblázatban a hiányzó adatok kitöltéséhez (fehér hátterű cellák) nincs szükséged másra, mint a főkönyvi kivonatodra. Ezt a könyvelődtől remélhetőleg amúgy is megkapod havonta, de ha nem, kérd el, csak egy mozdulat Neki kinyerni a könyvelő programjából.

Az adatokra január 1-jétől (tehát göngyölített) van szükséged.

Ha megszerezted a főkönyvi kivonatot, akkor egyszerűen keresd ki róla azokat a sorokat, amiket a táblázatban látsz. A táblázatban csak a fehér hátterű cellákat kell kitöltened. Ha beírtál minden összeget, láthatod, hogy azonnal ki is jött egy-egy összeg a mostanáig lekönyvelt egyenleged alapján fizetendő társasági- és iparűzési adódról. Ehhez add hozzá az egyéb költségeidet (pl. járulékok), ha vannak, és máris tudod, hogy mi az a szent összeg, aminek a számládon kell(ene) most lennie.

Ez a kalkuláció egy durvított számítást tartalmaz, próbáltam úgy megfogni, hogy a lehető legáltalánosabb legyen. Vannak ezen felül még adóalap csökkentő- és növelő tételek bőven, de a durva eredmény meghatározásához ezek bőven elegendők.

(Gondoltál már arra, hogy ezt felhasználhatnád a továbbgondolkodásodhoz is, hogy ha túl sok lesz az adód, akkor a költségek elszámolására kicsit jobban figyelj oda???… pszt…)

A táblázatot letöltheted innen.

Használd egészséggel, és legyen szép napod!