Közel húsz évvel ezelőtt jártam Svédországban, ahol három dolog tett rám mély benyomást.  1. mindenki golfozott, 2. a postán automata sorszámosztó volt, 3. mindenki kuponokat gyűjtött. Innen nézve akkoriban vicces volt, hogy meglett családanyák és üzletasszonyok is lelkesen kutatták és vagdosták a napilapokból a kis cetliket, amelyek nélkül el sem indultak bevásárolni. A darált hústól kezdve a tavaszi kosztümig mindenre gyártottak kupont, a vásárlók meg lelkesen gyűjtötték, vágták és beváltották azokat.  Én például így vettem egy bőrövet, még a mai napig megvan.:)
Manapság a kupon az életünk része lett, nem csupán a kis nyomtatott cédulákat gyűjtjük, hanem komplett online vállalkozások épülnek erre a kedvezményformára.

No de mi is az a kupon?
Olyan jegy, elektronikus vagy nyomtatott cédula, amely valamilyen vásárlási kedvezményre váltható be. Gyakorlatilag az egyszerű szórólap modernkori, hatékonyabb reinkarnációja. A szórólap egyszerűen információt közöl, a kupon ezt is tudja, plusz még rengeteg előnyös tulajdonsága van. Igen, a kupon vetekszik a majonéz univerzialitásával: ez utóbbival ugyanis minden étel feljavítható, ugyanígy a kupon bármilyen termék vagy szolgáltatás esetén bevethető.

1. Egyszerűen, olcsón és gyorsan legyártható, és általában a terjesztése sem költséges.
Rossz esetben akár az otthoni printeren is előállítható, ami nem túl elegáns, de ha ráfogjuk, hogy minimáldizájnú, akkor, esetleg… Ezen túl nincs semmi extra költsége, csak el kell határoznunk, hogy mit adunk érte cserébe.
2. Jól irányítható térben és időben. A beváltás helyét vagy helyeit meghatározhatjuk, ugyanígy a felhasználhatóság időpontját is.
3. Bármit elbír, akár milliós ajánlatot is írhatsz rá. Egy vagy több konkrét termék, illetve szolgáltatás esetén is beváltható, de adhatunk például a teljes árukészletre 20%-os kedvezményt egy adott napon, délután 2-3-ig.
4. Használatával jól irányítható a vásárlás. Ismerjük a kibocsátott kuponok  mennyiségét – ez elektronikusan kissé bonyolultabb, de megoldható – , tudjuk, hogy pontosan mire és mikor használható. Akár hatalmas nyakunkon maradt vagy hamarosan lejáró készletektől szabadulhatunk meg a segítségével. A vásárló szempontjából pedig előny, hogy ő dönthet a beváltás időpontjáról, csak vigye magával a kupont…
5. Segítségével előre is hozható a vásárlás, ha a kupon megszerzésének feltétele, hogy a vevő pénzt adjon valami másért.
6. Sokféle információ ráírható, kezdve a cím- és nyitva tartási adatoktól a weboldalon át termékajánlóig.
7. Mérhető. A terjesztett mennyiséget a beváltott kuponok darabszámával összevetve megtudjuk, hogy mennyire volt hatékony a kampány.
8. Alapja lehet az ügyféladatbázis építésének. A beváltáshoz köthetjük ugyanis az email cím megadását, az adok-kapok elve alapján.
9. Ajándékba is adható. Ebben az esetben nevezzük inkább ajándékutalványnak, de persze szinte ugyanarról van szó.
10. Remek partnerprogramok szervezhetők kuponnal. Például a sarki fűszeres által adott kupon beváltható a kozmetikusnál és fordítva – a variációk száma végtelen.

Nem véletlen, hogy a kupon rendkívül népszerű vásárlásösztönző eszköz. Azokat is képes elcsábítani, akik amúgy immunisak az ilyesfajta marketing praktikákra. Részemről nem vagyok egy gyűjtögetős típus, de a dm kuponfüzetét reflexszerűen használom. (Na jó, amögött van egy rendkívül profi törzsvásárlói rendszer, de csak azért, mert ők már nagyon nagyok és bonyolultabb megoldásokra van szükségük.)
Éppen előnyös tulajdonságai miatt ajánlom azoknak az egészen kicsi vállalkozóknak is a kupon bevetését, akik azt gondolják, hogy az ilyesmi csak a nagyok kiváltsága. Szóval egy pici sarki közértes, fodrász, jósnő is bátran használhatja!

Mi szerepeljen FELTÉTLENÜL a kuponon?
– Mire váltható be a kupon? A termék / szolgáltatás a lehető legpontosabban legyen definiálva: mennyiség, méret, szín, szag, gyakoriság, időtartam, stb.
– A beváltás pontos helye, ideje (tól-ig).
– Honlapcím.
– Feltétlenül írjuk rá, hogy a készlet erejéig érvényes a beváltás!
– Ha vonalkódos az értékesítés, a kuponon is szerepeljen egyedi vonalkód.
– Titkos kód: saját magunknak, ez alapján tudjuk nyilvántartani, hogy mikor, hol, milyen körben terjesztettük a kupont. Így mérhető annak hatékonysága.
– Adatkérő űrlap – gyakorlatilag egy pontozott vonal, ahová a beváltó felírhatja az emailcímét.
– Esetleges egyéb, a beváltással kapcsolatos szabályok, pl.: egy kupon csak egy termék esetében váltható be, egy személy havonta csak egy kupont válthat be, stb.

És végezetül még egy jó tanács:
Nagyon jól veszi ki magát, ha van B terved: amennyiben elfogy a készlet, a kuponnal érkezőknek akkor is ajánlj fel valamilyen kedvezményes lehetőséget. Egyrészt a vásárlók bizalmát elnyered ezzel a gesztussal: “Tényleg fontos vagyok!” (nahát, már megint ez a dm….!), másrészt azt az érzést kelti bennük, hogy kapós volt a termék, ez egy jól menő üzlet, ha ekkora a forgalom, jó helyen vásárolok.
És persze ne felejtsd el, hogy adatbázist építesz, arra az emailcímre feltétlenül szükséged van, csak adja ide a kitöltött cédulát….!