Egy csokorba gyűjtöttem össze Nektek a Google hirdetési rendszerével – AdWords –  kapcsolatos tévhiteket.

1. tévhit – A megjelenésért kell fizetni?

Elsősorban a kattintás alapú árazási rendszert használ az AdWords (Nem szoktam javasolni, de lehet megjelenés után is fizetni).
Te határozod meg, hogy mennyit vagy hajlandó egy kattintásért fizetni. (hozzá teszem, hogy ennél kevesebbet fogsz, de erről majd egy későbbi bejegyzésem fog szólni) Egy kattintás ára 2 Ft-tól indulhat egészen a csillagos égig. (Arra azért számíts, hogyha 2 Ft-ról indítanád a hirdetéseidet, akkor kevés esély van arra, hogy egyáltalán megjelenjenek.

2. tévhit – A honlapom sok kulcsszóra első helyen jelenik meg, akkor minek hirdessek?!

Amennyiben valóban releváns kulcsszóra vagy kifejezésre jelenik meg a honlapod a Google.hu oldalon és jelentős látogatottságot is szerzel ebből, akkor érdemes megnézned, hogy a konkurensed nem hirdet-e ezekre a kulcsszavakra. Ha igen, akkor bizony javaslom, hogy tessék hirdetni, hiszen – a kiemelt szponzorált linkek miatt is – a konkurensed elviheti a leendő látogatóid egy részét.
Sőt, a közeljövőben változások fognak történni a Google.hu keresőben (és partner helyein) mert “beolvadnak” a kiemelt szponzorált linkek a természetes listába. (igazából elé fognak kerülni, de úgy fognak kinézni,  mintha az organikus találati lista része lenne.)

3. tévhit -Nem ér semmit az AdWords, nincs eredményem, gyorsan elfogy a pénzem!

Egyrészről tapasztalatlanság, másrészről a rossz beállítások (vagy be nem állítások) miatt fogyhat el gyorsan a napi költségkeret  minden eredmény nélkül. Egyik ügyfelem már többször hirdetett AdWordsben, havi több százezres kerettel. 3 hete indítottuk a hirdetéseket, számára teljesen megdöbbentő eredménnyel. 🙂

A mai napon 310 kattintásunk volt, 15 Ft-os átlagáron. Ebből 123 konverziója született 39,68 %-os konverziós aránnyal, egy konverzió mindössze 39 Ft-ba került.
Sőt 19 nap alatt összesen 4.749  kattintásunk volt, 16 Ft-os átlagáron. Ebből 1.686  konverzió született átlagosan 35,61 %-os konverziós aránnyal, egy konverzió mindössze 45 Ft-ba került.

Gondolj bele! 19 nap alatt 1.686 fő iratkozott fel a hírlevelére! Azt azért nem árt tudni, hogy ez egy igen magas konverzió, 1% már jónak számít.
Hogy sikerült elérnünk ezt? Remek hirdetési szöveggel, remek céloldallal, jól beüzemelt rendszerrel. 🙂

4. tévhit – Ha jó magas összeget állítok be  kattintási összegre, akkor biztos kiemelt szponzorált linkként fog megjelenni a hirdetésem.

Egy hirdetés nem attól lesz kiemelt szponzorált link, hogy a hirdető magas összeget ajánl. Ezt a pozíciót nem lehet megvásárolni. A Google célja, hogy releváns hirdetések jelenjenek meg kiemelt hirdetésként (magas minőségi mutatóval) így a rendszer csak értékes hirdetéseket fog “jutalomként” ezekben a pozíciókban megjelentetni.

Láthatod rengeteg tévhit kering az AdWords hirdetési rendszerrel kapcsolatban. A következő bejegyzésemben újabb tévhiteket fogok bemutatni.

Addig is szép napot!

Molnár Klára 🙂