Néhány tuti tipp, hogyan tudod agyonütni az esélyedet egy erős személyes márka (personal brand) felépítésére.

(A példákat nem a képzelet szülte, azoknak a valósággal való bármilyen egyezése nem véletlen!)

1. Nincs neved

Írsz blogot, van FB oldalad, meg Twitter accountod, de a kutya sem tudja, hogy tényleg egy humanoid van-e ezek mögött vagy egy cég, vagy Festéktüsszentő Hapcibenő…

Más kérdés, ha van egy beceneved, nicked, és eköré épül a márkád.  (GyK: Ha be tudsz mutatkozni úgy, hogy te vagy „Kormoskémény“, és ebből mindenki tudja, hogy igen, Te írod a Mikulásokról szóló blogot.)

Tanács: Használd a neved vagy a beceneved, hogy azonosítani tudjanak!

Extra a.) Üzletiesebb, ha férjezett nők a leánykori nevüket használják.

Extra b.) Nehézkes kihámozni a „Kovács Béláné“ bemutatkozásból, hogy mi a neved, hogyan lehet Téged szólítani. Ráadásul a férjed nevét fogja ismerni mindenki, a Tiédet meg senki.

 

2. Nincs arcod

Az emberi arc fontos szerepet tölt be a bizalom és a szimpátia megszerzésében. Használd!

Oké, lehet, hogy ronda vagy. Van ilyen. Csakhogy még mindig jobb egy fotó egy ronda emberről, mint ha egyáltalán nem tudják archoz kötni a tevékenységedet. Főleg, ha foglalkozol értékesítéssel, ügyfelekkel.

Ha kizárólag online tevékenykedsz és csak figurás avatarod („beceképed“) van, nem pedig fotód, akkor az a kép legyen mindig ugyanaz. Ne zavard össze a közönségedet.

Tanács: Ha egy profi stáb készíti a fotódat, ügyelj rá, hogy hasonlítson rád a kész kép. Kellemetlen meglepetés, ha a fejedet olyan klasszul retusálják, fotosoppolják, hogy aztán a személyes találkozás alkalmával nem ismernek majd fel.

(Kis személyes szín korábbról:

–       Anyu, szerintem tök ronda vagyok ezen a képen!

–       Nem baj lányom, legalább élethű.)

 

3. „Különleges ismertetőjeled“, hogy megbízható vagy

Ne röhögtess! Ezzel tényleg kitűnsz majd a tömegből és lesöpröd a többezer konkurensedet?

Tanács: Ha azt szeretnéd, hogy necsak észrevegyenek, de meg is jegyezzenek, akkor olyat mondj, amit más nem mond, vagy nem tud felmutatni.

Extra a.) Bármi (semmi) amit mondasz (az hagyján, hogy felhasználható ellened, de), nem lehet marketing bullshit.

Extra b.) Egy honlapon van ideje elmélázni (Ott se nagyon!) az érdeklődőnek, hogy ez a szépséges körmondat mégis mi a fittyfenét takar. Élőben hülyén néz ki, hogy elmondod a jól megkomponált „liftmarketing“ szövegedet, a másik pedig egy percig bambán, tátott szájjal mered Rád és próbálja kibogozni, hogy mit is akarsz mondani.

 

Oké, de akkor hogyan csináljam?

Számtalan blog, szakértő és tanácsadó foglalkozik már ezzel a kérdéssel Magyarországon is. Érdemes először a Google-ben keresgélni, hogy átlásd a lényeget, utána pedig válassz egy hiteles forrást és szakértőt és kezdj el máris dolgozni a saját márkádon. Ha nem akarsz böngészni, de van kérdésed, akkor keress engem 🙂

Egyébként pedig erről fogunk beszélgetni, ezen fogunk dolgozni november 16-án is, ha eljössz a KÉN5-re.

 

Jó személyes marketinget Neked,

üdv:

Kriszta