Leggyakrabban egy reklám vagy kampány erejéig, de a legnagyobb cégek különböző „reklámarcokat“ alkalmaznak. Nem véletlen, hogy ezek az arcok többnyire filmsztárok, sportolók, celebek.

Énmárka – egy szónak is lehet sikersztorija

Ha az elmúlt év nagyon sikeres (vagy ronggyá használt?) kulcsszavait igyekeznénk összegyűjteni, akkor előkelő helyen szerepelne közöttük az „énmárka“, ami valójában egy műszó, és csupán tavaly óta létezik, mikoris a HVG Könyvek kiadta John Purkiss személyesmárka-építésről szóló könyvét ezzel a címmel.

Tehát nagyjából egy éve használjuk ezt a szót szinonímaként a személyesmárka-építésre, personal brandingre, személyes marketingre, önmarketingre. Így azt is gondolhatnánk, hogy ez a fogalomkör csupán alig néhány hónapja foglalkoztatja a közvéleményt. Ez nagyon nem így van.

Az újságírók már a spájzban vannak…

Akinek van egy csöpp józan esze, az magától is jó régen rájött, hogy az ő személyes ismertsége, jó megítélése hatással van a cége ismertségére, megítélésére. Néhány évvel ezelőttig azonban a laikusok számára meglehetősen korlátozott volt az az eszköztár, amelyet a saját márkájuk építésére, megerősítésére használhattak. Amíg nem volt internet, és csupán a hagyományos sajtóra támaszkodhattunk, a legtöbben nem érhettek el nagy nyilvánosságot.

Az elmúlt néhány évben azonban, azzal, hogy megjelentek a közösségi oldalak, mikrobologok, blog- és cikkgyűjtő oldalak, számtalan tematikus szakértői portál, valamint az okostelefonok, már semmi sem gátolhat meg abban, hogy rövid időn belül ismertségre tegyünk szert a célcsoportunk körében.

Oké, de miért fontos, hogy engem is megismerjenek a potenciális ügyfelek?

Tedd fel a kérdést magadnak, hogy mi alapján kötsz valakivel üzletet? A bizalom ott lesz valahol a legerőteljesebb kritériumok között. Hiszen, hogyan tennéd a saját és az üzleted sorsát olyasvalaki kezébe, akiben nem bízol, igaz?

Egy cégnek sokkal nehezebb elnyerni egy vevő bizalmát, hiszen a cég egy virtuális lény, valójában csak papíron és jogi formulákon keresztül létezik. Sokkal nagyobb a bizalomfaktor, ha van egy hús-vér ember, akivel kapcsolatba kerülhetek, akitől kérdezhetek, akinek elmondhatom az igényeimet.

Fontos, hogy én legyek a cég arca?

Jó kérdés! Többféle válasz is van erre a kérdésre. Ha csupán pár fős a céged, akkor ki tudná Nálad hitelesebben képviselni? Ha a cég akkora méretű, hogy még személyesen tudsz megjelenni szakmai eseményeken, konferenciákon, tárgyalásokon, akkor jó, ha ez a személy Te vagy. Az ügyfelek fejében Te és a cég összekapcsolódik majd, és ezzel erősödik a céged márkája is és a Tiéd is.

Fontos azonban, és itt van a dolog buktatója is, hogy ha ezt az utat választod, akkor innen kezdve Te magad vagy a cég. Amit nyilatkozol, ahogyan a munkatársaiddal és ügyfeleiddel bánsz, ahogy megjelensz a közösségi oldalakon, ahogy ügyfélként viselkedsz, azt mind rávetíted a cégedre is.

Ha elkésel, ha elfelejtesz dolgokat, ha negatívan nyilatkozol valakiről, ha nem megfeleően öltözködsz, az egyenlő lesz azzal, hogy a Te céged ilyen. Szóval csak okosan.

Miért jó a bérarc?

Leggyakrabban egy reklám vagy kampány erejéig, de a legnagyobb cégek különböző „reklámarcokat“ alkalmaznak. Nem véletlen, hogy ezek az arcok többnyire filmsztárok, sportolók, celebek.

A reklámpszichológiában ennek az alapját „azonosulás“-nak hívják. Amikor egy példaképet állítok a célcsoportom elé. Olyan valakit, akire felnéznek, akire hasonlítani szeretnének. A reklámommal pedig azt sugallom, hogy ha megveszik vagy használják az adott terméket, akkor ők is olyanná válhatnak, hasonlítani fognak a példaképükre. (Persze most kérdezheted, hogy ki veszi azt be, hogy egy doboz Pepsitől majd David Beckam leszek…? A reklámok hatásmechanizmusa azonban ritkán alapoz a logikára. 🙂 )

A célcsoporthoz szóljon!

Nézzük meg egy kézzelfogható hazai példán keresztül. Biztos emlékszel, hogy tavaly ment egy ideig a Flora margarin reklámja, amiben Hernádi Judit játszotta a „főszerepet“.

Különféle blogokon és fórumokon sok negatív nyilatkozat született a reklám kapcsán, ennek ellenére ez egy nagyon jól eltalált reklám.

(Ha Te egy 50+ modern, web2.0-ás, sportos internetfelhasználó vagy, akkor az alábbiakat ne vedd magadra.)

Ki a célcsoport?

Általában az 50-es évek után már jelentkeznek a keringési problémák, koleszterin gondok. Mivel Judit pontosan ebbe az életkorba tartozik, ezért a célcsoport tagjai jó eséllyel évtizedek óta ismerik – urambocsá kedvelik – őt, ezért megbízhatónak tartják.

Kinek hiszünk?

Az 50+ korosztály még hagyományos írott sajtón és Híradón nőtt fel. Arra lettek szocializálva, hogy ami le van írva, ami a tévében szerepel, abban bízhatunk, az igaz. Sokan a mai napig így vannak ezzel, és nem tesznek különbséget híradás és reklámok között.

Gyakran hallom az idősebb korosztálytól, hogy azért vették meg ezt vagy azt a teméket, mert a tévében azt mondták, hogy ez a legjobb.

Tehát, ha a Juci azt mondja, hogy ez a margarin rendbe teszi a koleszterinszintet, akkor az úgy is van. Pont.

Ha tehát más lesz a céged reklámarca, ügyelj rá…

… hogy olyasvalaki legyen, aki meg tudja szólítani a célcsoportodat, és hitelesen tudja feléjük kommunikálni az üzenetedet.

Jó marketinget Neked,

üdv:

Nagy Krisztina l Vérnyúl