Manapság sokat olvashatsz, vagy hallhatsz azokról a világszerte elismert és elterjedt értékesítési technikákról, azokról a legújabb és leghatásosabb marketing eszközökről, melyeket elég csak alkalmaznod, és máris dőlni fog a pénz a bankszámládra. Könyvek és oktatóanyagok tucatjait vásárolhatod meg a piacon, melyekben számtalan olyan csodálatos technikát és módszert ajánlanak, melyek segítségével rövid időn belül sikeres leszel, és többszörösen lekörözöd a versenytársaidat.

Biztos vagyok benne, hogy ezeknek az anyagoknak a nagy része nagy sok hasznos, és a gyakorlatban is alkalmazható tanácsot, ötletet tartalmaz, ezért semmiképpen sem szeretnélek lebeszélni arról, hogy megvásárold őket. Annál is inkább, hiszen mi magunk is árulunk egy korszerű értékesítési módszereket bemutató kézikönyvet, Az Értékesítés Mesterfogásai címmel.

De azért, mielőtt elkezdesz hinni ezeknek a könyveknek, cd-knek, videóknak a mindenhatóságában, érdemes egy pillanatra megállnod, végiggondolnod, hogy pontosan hogyan és milyen mértékben tudod haszonnal forgatni ezeket a műveket, és hogy mi az a sok-sok egyéb dolog, amire ezen felül szükséged lesz annak érdekében, hogy sikeresé válj. Ezt különösképpen javaslom megtenni abban az esetben, ha kezdő vállalkozó vagy, vagy most tervezed a vállalkozásodat elindítani. Ebben az esetben ugyanis biztos, hogy a másoknál már bevált módszerek egyszerű lemásolásával nem fogsz gyorsan, hatalmas eredményeket elérni.

VIGYÁZAT! Ötletáradat!!! 

Valószínűleg Neked is ismerős az a helyzet, amikor egy-egy üzleti találkozón, rendezvényen, vagy akár baráti megmozduláson záporoznak az arra vonatkozó ötletek, hogy hogyan tudnád beindítani és fellendíteni az üzletedet. Egy jópár évvel ezelőtt olyasmik hangzottak el, hogy küldj DM levelet postán több ezer cégnek, aztán az internet térhódításával egyre többször hallottuk, hogy mennyivel hatékonyabb és költségtakarékosabb, ha e-mail-en keressük meg az ügyfeleket. Manapság a „Miért nem csinálsz egy webshop-ot?” és a „Gyűjts minél több hírlevél feliratkozót!” típusú tanácsok hangzanak el a leggyakrabban.

Én nem azt mondom, hogy nem érdemes ezeket a tanácsokat megfogadni, de az biztos, hogy:
  • célszerű azt a módszert, vagy módszereket alkalmaznod, amelyek a te vállalkozásodhoz a leginkább passzolnak, ahelyett, hogy csak követed az éppen aktuális trendet.
  • bármelyik mellett is teszed le a voksodat, törekedj arra, hogy egyszerű másolás helyett varázsold egyedivé, különlegessé azt az eszközt, amivel az ügyfeleidet eléred. Ha ezt elmulasztod, ugyanúgy beleolvadsz a szürke tömegbe, és nem tudod majd meggyőzni a vásárlóidat arról, hogy miért éppen veled kössenek üzletet.

 

De mi kell mindehhez? 

1. Mindenek előtt valami olyasmi, amit úgy tudnék megfogalmazni, hogy üzleti tudatosság. Ez alatt a következőt értem: Nem elég egy jó ötlet, egy termék, vagy szolgáltatás, amit el akarsz adni. Szükség van arra is, hogy felmérd, hogy milyen követelményeket támaszt veled szemben az aktuális piac és az ügyfeleid.

Mik az ügyféligények, egyáltalán van-e igény arra, amit értékesíteni szeretnél? Kik azok az ügyfelek, akiket érdemes megkeresned és hogyan tudod őket a leghatékonyabban elérni? Milyen kihívásokkal, nehézségekkel kell megküzdened a piacon? Miben és hogyan tudod megkülönböztetni magad a versenytársaidtól? Milyen részcélokat kell kitűznöd és elérned, és mindezt hogyan, ahhoz, hogy az üzleti céljaidat megvalósíthasd?

Tudom, hogy ez sokak számára teljesen egyértelmű, én még is úgy látom, hogy nagyon sok kezdő vállalkozás szenved attól, az ötlete, a terméke, vagy szolgáltatása mögött nincs egy jól felépített marketing, értékesítési és pénzügyi terv, amire aztán építkezhet.

Ha a fenti (és még sok-sok további, időközben felmerült kérdésre) sikerült megtalálnod a választ, akkor szükséged lesz egy nagy adag leleményességre és kreativitásra, ami ahhoz szükséges, hogy az üzletedet úgy tudd felépíteni, hogy te legyél a legvonzóbb, a legegyedibb megoldás a piacon.

Nyilván itt is sok minden függ az adott terméktől, szolgáltatástól, de mindenképpen törekedned kell arra, hogy kiemelkedj a versenytársaid közül, hogy elérd azt, hogy az ügyfél veled üljön le tárgyalni, még akkor is, ha hasonló témában egy tucat másik ajánlat is fekszik az asztalán. Na, ezen a ponton sokat segíthet egy szakértő, de azért ne legyenek illúzióid: Neked személyesen és szakmailag is nagyon oda kell tenned magad ehhez a részhez, elvégre:

A Te üzletedről van szó, amit Te ismersz a legjobban, így nem várhatod, hogy bárki kívülről a kezedbe nyomja a csodareceptet.  

2. Ide kapcsolódik a kivitelezés. Nem mindegy ugyanis, hogy az ötleteidet hogyan valósítod meg, hogy milyen lesz az a kép, amit az ügyfeleid felé sugárzol. Törekedj mindig a minőségre és az igényes megoldásokra azokon a „felületeken” amelyeken az ügyfelek a cégeddel kapcsolatba kerülhetnek.

Ez lehet akár a honlapod, a szóróanyagaid, a kiadott ajánlatok, az üzleted, de akár maga az üzletkötő is, aki telefonon, vagy személyesen megkeresi az ügyfelet.  A kevesebb, több elve itt is érvényesül. Senki nem várja el egy ételszállító cégtől, hogy Mercedes-szel terítse az ebédet, de ha futár ápolatlan, és az autót vastagon ellepi a kosz, biztos, hogy legközelebb nem szívesen rendelsz tőlük.

Persze, mindig mindenben nem lehetsz szakértő itt sem, így az üzleti folyamatok kivitelezéséhez érdemes és szükségszerű is olyan partnereket bevonnod, akik jobban értenek az adott területhez. Légy igényes a partnereid megválasztásánál is, hiszen hihetetlenül sokat ronthat a Te üzleteden, ha itt mellélősz, de ugyanilyen nagyot is lendíthet rajta, ha megtalálod a legjobbat. 

3. A lista végén, de nem utolsósorban említem a kitartást. Ne higgy abban, hogy bármi egy varázsütésre megváltoztatja az üzletedet. Időbe telhet, amíg megtalálod azokat a megoldásokat, melyek eredményesen működnek a Te üzletednél. Sok sikert kívánok!

Ha van véleményed, saját példád a fenti témával kapcsolatosan, kérlek, oszd meg velünk, várjuk a hozzászólásodat!