Van, aki szórólappal, van, aki email kampánnyal , van aki ügynökkel jut el vevőihez. És van, aki nagyondirekt marketinggel értékesít.

A minap párommal egy bevásárlóközpont mellett sétáltunk, hirtelen elénk toppant egy bölcsész kinézetű – később kiderült – bölcsész, és leszólított bennünket. Kifejezetten szeretünk ilyen helyzetbe kerülni, mindketten kíváncsiak vagyunk ugyanis, hogy mit akar eladni és azt hogyan csinálja, tehát szóba elegyedtünk.
A fiú, de inkább már férfi bemutatkozott, elmondta, hogy ő író és bemutatta az üzleti modelljét.
Tehát ő ír, mert ez a hivatása, illetve a hobbija is egyben, és pénzért árusítja az írásait. Napi 4-5 órát sétálgat a város forgalmasabb terein, bevásárlóközpontok környékén, kiválasztja a neki szimpatikus embereket, leszólítja őket és beszélget velük. Van nála egy mappa, amiben a novelláit tartja kinyomtatva, mindegyiket több példányban, kategorizálva. Lehet pl. romantikus, abszurd vagy horrortörténetet is választani, a szerző szívesen mesél is az írásokról. Ha kiválasztottál egyet vagy többet, megkapod a nyomtatott példányt dedikálva, sőt, hozzá egy emailcímet, amire ha írsz, elküldi neked az összes novelláját elektronikusan. S a lényeg: ezért annyit fizetsz, amennyit akarsz. Ha 10 forint, akkor annyi, ha megér neked ezret, akkor ezer.
Hogyan fordítanánk le mindezt marketing nyelvre?
Van ugye egy egyedi fejlesztésű, exkluzív termék. Célcsoport: azok az emberek, akik a főváros forgalmas pontjain gyalogosan sétálnak. Legalább érettségizettek, de leginkább értelmiségiek, megjelenésük és öltözködésük is erre enged következtetni. Nyitottak, hiszen hajlandók szóba állni egy vadidegennel.

Mivel ez egy egyszemélyes vállalkozás, a termék fejlesztője és gyártója egyben a marketinges és értékesítő is. Az értékesítés támogatására a következő marketing eszközöket használja: piackutatás, PR, termékbemutató, termékmita, bónuszajándék, személyes kommunikáció. Az értékesítési csatorna ebben az esetben az ő személye.
A befektetés a saját ideje (írás és értékesítés), szürkeállományának használata, plusz a papír- és nyomtatóköltség. Mivel a terméket egyszerű reprodukálni, az állandó költség egy része hosszabb távon minimalizálható. A vállalkozás stratégiai célja pedig az, hogy kitermelje az állandó, valamint a vállalkozó megélhetési költségeit, ezzel biztosítva számára az alkotáshoz szükséges feltételeket.
Persze, hogy megkérdeztem, mennyit lehet így keresni és megéri-e neki? Napi 4-5000 forintja átlagosan összejön, ez elég arra, hogy fenntartsa az albérletét, kifizesse a számláit, egyen és a számára szükséges dolgokat megvegye. De a legfontosabb az, hogy van elég ideje azzal foglalkozni, amit legjobban szeret: az írással.

Ő tehát egy boldog és elégedett ember, aki azt csinálja, amit szeret, a vállalkozása pedig virágzik.

S hogy mindez a koldulás modern formája vagy zseniális üzlet? Ki-ki döntse el ízlése és vérmérséklete szerint….!