Az információgyűjtés nem építi a bizalmat, de az információadás igen. Mi kell ahhoz, hogy valakiben megbízzak? Sok dolog, de van néhány olyan alapvető elem, aminek híján már elbukjuk a lehetőséget az első pillanatban.

Rákattintottam egy hirdetésre a Facebook-on, ami elvezetett egy honlapra. Már az első találkozás sem volt szívderítő, mert azonnal látszott, hogy elavult dolgok vannak a főoldalon. Olyan adatok, amelyekről laikusként is  tudom, hogy nem helytállóak, pedig egyszerűen csak követem a napi híreket,  ez az oldal pedig egy szakértői oldal(nak mondja magát).

Oké, a lelkes, és segíteni vágyó marketinges, ilyenkor keresi a KAPCSOLAT menüpontot, hogy írjon pár jó szót az oldal gazdáinak, hogy valószínűleg jobban jönnének a megrendelések, ha aktuális adatokkal csábítanák a betérőket.

…és ekkor jön a döbbenet. Kapok egy kapcsolatfelvételi űrlapot, amit „küldjek bizalommal“ a központi címre. Ez van.

Ami nincs:

  • Cégnév
  • Kapcsolattartó
  • Telefonszám
  • Email cím
  • Cím
  • Levélcím
  • Cégjegyzékszám
  • Adószám
  • Adatkezelési és/vagy felhasználási szabályzat

Egyáltalán semmiféle arra utaló jel, hogy ki fogja megkapni az adataimat a levelemmel, mit fognak kezdeni ezzel,  vagy hogy létezik-e egy cég a kínált szolgáltatás mögött.

Ami van, az egy űrlap, amit Te, kedves Látogató, kitölthetsz az adataiddal. Nem tudod ki kapja meg, nem tudod, mit kezdenek vele. Persze azért légy bizalommal.

Szerintem meg ne legyél bizalommal. Így ne.

Ahhoz, hogy egy személy felé kialakuljon a bizalom, fontos, hogy tudd, ki az. Mi a neve, hogy néz ki, mit csinál, azt hogyan csinálta eddig. Meglévő tapasztalatok, saját élmény vagy mások elmondása alapján tájékozódunk. Esetleg az alapján, amit magáról elmond az illető. Mérlegeljük, hogy igaz lehet vagy sem.

Egy cég esetében ennél sokkal többet kell tenni, hiszen a cég valójában egy virtuális képződmény, vevőként nem tudod megfogni, nem tudod kérdőrevonni, nem tudsz rá hivatkozni. A cégben dolgozó személyek azok, akik megfoghatók, kérdőrevonhatók, hivatkozhatók. Ezért egy cégnek még több energiát kell befektetnie a bizalomépítésbe, mint egy személynek. Hiszen itt a cég összes alkalmazottja (alvállalkozója, beszállítója) adja össze azt, hogy mennyire bízhatsz meg az adott cégben. (A cégképviselő személyes márkája is fontos tényező, de erről majd máskor.)

Ahhoz, hogy bízzanak benned, nem kérni, hanem adni kell az információkat. Nem csak a potenciális vevő számára érdekes termékről, szolgáltatásról, hanem a cégről is.

Oké, lehet, hogy nem mindenkit érdekel. Viszont ha valakit érdekel, de nem találja ezeket az adatokat, akkor máris elvesztetted. Nincs adat, nincs információ, nincs bizalom. Nincs üzlet.

 

Matematikai egyszerűsítésekkel a képlet:

Nem adsz információt a vevődnek = Nem kapsz tőle pénzt

 

Adj információt a potenciális vevőidnek, hogy biztonságban érezhessék magukat, ha hozzád fordulnak.


Jó marketinget Neked!

Üdv:

Kriszta