Legutóbb megbeszéltük, mire jó egy üzleti blog. Hol és hogyan indíthatsz blogot? Mire figyelj blogoláskor? Ma erről írok Neked, és arról is, hogy hogyan folytathatod a blogolás rendszerességet kívánó munkáját nyáron is, amikor a legszívesebben a fűben hasalnál – de a laptopod nélkül… 🙂

Hol és hogyan indíthatsz saját blogot?

Ha azt már eldöntötted, hogy indítasz egy blogot, a következő lépés az, hogy eldöntöd: hol szeretnéd üzemeltetni. Vannak ingyenes blogszolgáltató oldalak, ahol regisztráció után néhány lépésben pár perc alatt máris elindíthatod a saját üzleti blogodat. Választhatod azt is, hogy saját tárhelyedre telepítesz blogot, ha van saját tárhelyed, és ehhez is letölthetsz ingyenes blogmotorokat.

Az első megoldásnak az az előnye, hogy gyorsan és egyszerűen, minimális vagy nulla számítástechnikai ismerettel, sőt, akár az angol nyelv ismerete nélkül is létrehozhatod a blogodat, és mivel egy nagy szolgáltatóhoz kerülsz, a keresőkben is előnyöd lesz, tehát könnyebben megtalálják az oldaladat. Ha a blogszolgáltatódnál van olyan szolgáltatás, hogy figyelik a legnépszerűbb írásokat, akkor akár a főoldalukra is kikerülhetsz időnként.

A hátránya ennek a megoldásnak az, hogy ez a blog nem lesz a Tiéd. Nem a Tiéd a tárhely, nem tudod megvédeni a tartalmadat, és semmit nem tehetsz, ha a szolgáltató egyszer csak úgy dönt, hogy nem akarja többé a Te írásaidat látni, vagy ha teljesen becsukják a boltot. Ezenkívül szolgáltatótól függ, hogy milyen korlátozásokkal élnek, mi az, amit megtehetsz és mi az, amit nem, ha náluk tartod az oldaladat. Arról nem is beszélve, hogy a blogod linkjében benne lesz a szolgáltató neve is, tehát mindenki látni fogja, hogy ingyenes blogszolgáltatót használsz. (Ennek az üzleti hátrányairól már írtam korábban »)

A saját tárhelyes megoldás nyilván belekerül némi pénzbe, viszont cserében teljes a kontrollod a blogod felett, és ha például az ingyenes WordPresst választod, azzal is boldogulsz jóformán nulla számítástechnikai illetve angol tudással. A WordPressről egy egész szakmai blogot írok, úgyhogy ha ez a téma érdekel, olvass róla ott » 🙂

Ha kezdetnek, vagy a meglévő honlapod mellé kiegésztő eszközként indítasz blogot, tehát az első megoldást választod, akkor is van több lehetőséged, hiszen számos ilyen szolgáltató létezik. A magyarok közül talán a legismertebb a blog.hu, de a Google blogszolgáltatása, a blogger.com is tud magyarul. Ez utóbbiról még 2009-ben készítettem egy rövid videót, amelyben bemutatom, hogy hogyan hozhatsz létre blogot 8 perc alatt » (nem biztos, hogy minden pontról pontra ugyanilyen most is, de nagyjából azért stimmel).

 

Mire figyelj blogoláskor?

Szerintem elsősorban három dologra érdemes figyelned.

1. Legyél személyes!

Legyél személyes, amikor üzleti blogot készítesz! Ne felejtsd el a célt, amiért dolgozol: végeredményben vásárlókat szeretnél, igaz? Az internet meglehetősen személytelen, sokan ódzkodnak is tőle, hiszen egy weboldal mögé könnyű “elbújni”. Te viszont azt szeretnéd, ha bíznának Benned az érdeklődőid, hiszen így fogják Neked adni a pénzüket valamilyen termékedért vagy szolgáltatásodért. Legyél ezért látható, vállald fel magad, jelenjen meg a neved, a fényképed, mert csakis így építhetsz bizalmat, csakis így lehetsz hiteles.

2. Legyél szakértő!

Legyél szakértő abban, amiről blogolsz. Ha nem szórakoztatni akarod az olvasóidat kezdeti csetléseid-botlásaid történetével (bár ez is lehet cél), akkor informálni szeretnéd őket, ehhez viszont alaposan értened kell a témádhoz. Azaz mielőtt csinálsz, mutatsz valamit, tanuld meg – vagy legalább járj egy lépéssel az olvasóid előtt. Ez is lehet elég, ez is lehet értékes, ha meg tudod mutatni nekik, hogy hogyan juthatnak tovább.

3. Legyél őszinte!

Legyél őszinte, ha blogot akarsz készíteni. Ha kezdő vagy, valld be. Az emberek szeretik, ha valaki nem próbál sumákolni, és azt is szeretik, ha kiderül, hogy akinek az írásait szívesen olvassák, az maga is hétköznapi ember, aki hibázik is. Nem kell tökéletesnek lenned, sokkal fontosabb, hogy megbízható legyél.

És végül, de nem utolsósorban: legyél folyamatosan jelen! Nem kell minden nap írnod, de állapíts meg egy gyakoriságot, és azután tartsd ehhez magad. Ha hetente írsz, lehetőleg hétfőre vagy keddre időzítsd a bejegyzésedet – mármint magadnak 🙂 Így, ha el is csúszol, csütörtökre csak elkészülsz…

Na jó, de nyáron?! És akkor mi lesz a családdal, a pihenéssel, a feltöltődéssel?

A jó hír az, hogy minden blogszolgáltatásnak része a bejegyzések időzítése. Tehát ha elmész mondjuk egy hónapra a hasadat süttetni, akkor írj meg előre néhány blogbejegyzést, és időzítsd be őket a távolléted idejére. Ha gyakoriak a hozzászólások a blogodban, és Neked is válaszolnod kell rájuk, akkor pedig nyugodtan írd bele a bejegyzésekbe, hogy most nyaralsz, ezért ritkábban tudsz válaszolni, de néhány naponta azért majd megnézed, mit üzentek Neked – és tartsd is be ezt az ígéretedet. Ha van laptopod, mobil interneted, akkor ez nem nehéz, de még ha nincs is vagy nem akarod őket magaddal vinni, azért akárhová is mész, hetente egyszer egy órára kereshetsz egy internet-kávézót.

Jó nyaralást! 🙂

 

(Illusztráció: photostock / FreeDigitalPhotos.net)