Előző cikkemben ugyan azt ígértem, hogy legközelebb arról lesz, szó, hogy hogyan lehet saját weblapod, de közben beszélgettem néhány reménybeli vállalkozónő társunkkal, akik rávilágítottak, hogy egy lépcsőt kihagytam. Azt ugyan sokan elfogadják, hogy “kellene egy weblap”, de sokan visszariadnak a feladat nagyságától, és nem is szeretnének túl sok pénzt, időt, energiát fektetni egy ötletbe, amiből talán nem is lesz semmi. Ha Te is ebben a cipőben jársz, javaslom, hogy első lépésként indíts egy üzleti blogot!

Mire jó egy üzleti blog?

Ha jó pár évvel ezelőtt kezdtél volna vállalkozásba, nagy valószínűséggel fel sem merült volna ez a kérdés, az üzleti életben ugyanis semmilyen szerepe nem volt. Azóta ez bizony alaposan megváltozott!

Már egy jó ideje a “blogoszféra”, azaz a blogok millióinak összessége számottevő erővé vált az üzleti életben, a vállalkozások életében is. Szó sincs arról többé, hogy “grafomán” idegenek családi történeteit vagy eszmefuttatásait találhatjuk csak meg a blogokban. Nagyon is értékes eszköz a blog annak a kezében, aki ért hozzá.

Üzletileg leginkább hat dologra használhatsz blogot.

1. Piackutatásra, vélemények gyűjtésére.

Egy blogon viszonylag könnyű megkérdezni az olvasóidat egy bizonyos új termék bevezetése előtt, de kikérheted a véleményüket a saját munkádról illetve akár a konkurrenciádról is. Sokan szívesen kommentelnek, és a hozzászólásaik értékes visszajelzések lehetnek. Legjobb, ha előre elvégzed ezt a kis piackutatást, ha támad egy jó ötleted, mielőtt még túl sok időt, energiát, vagy neadjaazég pénzt ölnél valami olyasmibe, ami Rajtad kívül senkit nem érdekel 🙂

2. Az érdeklődés felkeltésére.

Blogodon – még mielőtt bármit megpróbálnál eladni – ingyenes információt adhatsz a tevékenységed iránt érdeklődőknek. Az internetre legtöbbször nem vásárolni mennek az emberek, hanem tájékozódni, és ha a döntésüket megkönnyíted értékes tartalmaiddal, akkor szívesen hallgatnak rád később is, amikor már egy konkrét terméket vagy szolgáltatást kínálsz nekik. Blogod önmagában is értékes termék lehet, amelyet reklámozhatsz, és amely feliratkozókat illetve látogatottságot eredményezhet üzleti vállalkozásodnak.

3. A státuszod építésére.

Az előbbihez szorosan kapcsolódik ez a pont is: az ingyenesen átadott, értékes tartalmakkal meg tudod mutatni az olvasóidnak, hogy értesz a témádhoz, azaz a szakértői státuszodat erősíti az olvasóid körében.

4. A régi vevőiddel való kapcsolattartásra.

Ha már vannak vásárlóid, és nem szeretnéd elveszíteni őket, értékelni fogják, ha vásárlásuk után is törődsz velük, például továbbra is hasznos tippeket, értékes tartalmakat adsz nekik. A blognak ráadásul szabadabb, kötetlenebb lehet a stílusa, mint egy hírlevélnek, és fel lehet dobni képekkel, hanganyagokkal, videókkal is.

5. Piaci (újra)bevezetésre.

A blog pompás eszköz, ha egy új terméket vagy szolgáltatást szeretnél piacra dobni vagy egy már meglévőt újracsomagolni, újrafogalmazni. Az olvasóidat a termékbevezető (vagy -újrabevezető) kampányod részeseivé teheted, rajtuk tesztelheted az ötletedet, kikérheted előre a véleményüket, akár egy tesztcsapatot is toborozhatsz közülük.

6. A helyezésed javítására.

A blog keresőbarát (technikai értelemben is, mert úgy van felépítve), azaz a Google és a többi keresők szeretik a blogokat, amennyiben azok gyakran frissülnek, így egy bloggal jobb helyezést érhetsz el a legfontosabb kulcsszavaidra, mint egy egyszer megírt és aztán sosem változó weboldallal. Különösen igaz ez a pároldalas sales-oldalakra, amelyek esetében igen nehéz, ha ugyan nem lehetetlen a keresőoptimalizálás, a blogoddal viszont látogatókat terelhetsz a sales-oldaladra, vagy a blogodon is reklámozhatod a termékedet a már hűséges olvasóidnak.

Hol indíthatsz blogot? Hogyan indíthatsz blogot? Mire figyelj blogoláskor?

Legközelebb innen folytatjuk! 🙂

 

(Illusztráció: jscreationzs / FreeDigitalPhotos.net)