Ha az interneten meg akarsz jelenni vállalkozóként, nem támaszkodhatsz kizárólag az e-mailekre vagy a közösségi oldalakra. A kéretlen e-mailek küldése egyrészt tilos, másrészt értelmetlen (erről majd máskor írok bővebben), a közösségi oldalak pedig bármikor eltűnhetnek vagy akár egy alaptalan vád miatt törölhetik a profilodat. Előbb-utóbb szükséged lesz egy saját weboldalra!

Előző írásomban igyekeztem rávilágítani, miért öngyilkosság üzleti szempontból, ha ingyenes, komolytalanul hangzó e-mail címmel próbálsz vállalkozni, illetve elmondtam, mire figyelj, amikor domain-nevet választasz magadnak. Most menjünk tovább egy lépéssel: miért van szükséged saját tárhelyre, egyáltalán mi az a saját tárhely, és miért nem jók az ingyenesek?

Kezdjük az elején.

Ha létrehozol bármilyen tartalmat (megírsz egy cikket, elkészíted a terméked vagy a szolgáltatásod leírását, fotókat gyűjtesz össze a legutóbbi rendezvényedről), és azt meg akarod osztani másokkal is, erre számos lehetőséged van:

  • írhatsz egy blogbejegyzést;
  • elkészíthetsz egy értékesítési oldalt;
  • létrehozhatsz egy fotógalériát.

Igen ám, de ha ezek a saját számítógépeden léteznek csak, akkor a saját számítógépedet folyamatosan az internetre kapcsolva kell tartanod, és meg kell engedned mindenkinek, hogy hozzáférjenek. Ez nem lenne okos megoldás.

Az igényeket felismerve számos internetes szolgáltató cég hozott létre olyan weblapokat, ahol akár ingyenesen is megoszthatod a tartalmaidat:

Ezekkel azonban két gond van:

– egyrészt nem lesznek a saját tulajdonodban, hiszen a szolgáltató számítógépei fogják tárolni a tartalmaidat, és semmi befolyásod nincs rá, ha megváltoztatják a feltételeiket vagy ha megszüntetik a hozzáférésedet;

– másrészt ugyanaz a probléma itt is, mint az előző cikkemben említett ingyenes e-mail címekkel: komolytalannak látszik az a vállalkozás, amelynek nincs évi tízezer forintja egy saját tárhely üzemeltetésére.

Mi az a tárhely?

Ha nem a saját számítógéped lesz az, amelyet az idegenek elérhetnek, hogy megnézzék, mit alkottál, hanem erre egy szolgáltató gépparkját használod, akkor ott kapsz egy mappát, amely csak a Tiéd, és azt raksz fel rá (persze a jogi előírásokat betartva), amit csak akarsz.

A tárhely lényegében egy ugyanolyan mappa vagy könyvtár, mint amilyenek a saját számítógépeden vannak, csak ez egy távoli számítógépen található, és az interneten keresztül tudsz kapcsolódni hozzá. (Hamarosan megmutatom, hogyan.)

Ingyenes tárhelyek

Ha már van tárhelyed, akkor lehet saját weblapod is. Az igény azonban többnyire fordítva szokott megfogalmazódni: szeretnék egy saját weblapot, mi kell hozzá? Hallottam, hogy vannak ingyenes tárhelyek meg ingyenes weblapkészítő rendszerek, azokkal én is boldogulok?

A következő írásomban végigvesszük, milyen lehetőségeid vannak, ha saját weblapot szeretnél. Most azonban szögezzük le még egyszer: az ingyenes tárhely nevetségessé teszi a vállalkozásodat! Miért? Elsősorban két okból:

– a fent már említett alacsony tárhely-díjak miatt: ma már egy komoly tárhely sem kerül többe évi tízezer forintnál, sőt, akár ennél jóval olcsóbban is találhatsz szolgáltatót (azonban tájékozódj a csomag tartalmáról, mielőtt választasz!),

– másrészt az ingyenes tárhelyek valójában nem is ingyenesek, hiszen az ingyenességért cserébe idegen reklámok ugrálását kell elviselned a saját tartalmad fölött, amelyre semmilyen befolyásod nincs – akár a konkurrenciád hirdetése is megjelenhet ott.

Ha tehát vállalkozóként akarsz megjelenni az interneten, akkor

  • legyen komolyan hangzó e-mail címed,
  • legyen saját domain-neved,
  • legyen saját tárhelyed,
  • legyen saját weblapod

(és még mindig nem költöttél a vállalkozásod internetes megjelenésére havi 1.200 Ft-nál többet…)

A következő alkalommal a weblapkészítésről lesz szó.

(Illusztráció: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net)