Az arany történetéből látható, hogy az emberek mindig hosszú távú
befektetésnek tartották. Az arany dísztárgyak, pénzérmék, a bankok aranytartalékai, arra adnak bizonyítékot, hogy évszázadokon át sikerült megőriznie, növelnie értékét.

Az arany euróban/dollárban kifejezett árfolyama az elmúlt tíz évben emelkedett.

Miért is alakul ez így?

Mert az ipari felhasználás miatt csökken a kibányászható arany mennyisége, de egyre többen szeretnének belőle vásárolni.

A grafikonon jól láthatod (kb a lap közepén, a grafikon alatt válaszd ki a fehér white-nézetet, s itt tudod kiválasztani a pénznemet, időszakot, stb is), hogy időközönként vannak ugrások, amelyek a kereslet élénkülése miatt alakultak ki. Ezek az árfolyamugrások, általában a gazdaságilag nehezebb időszakokra jellemzőek. 2008-ban kibontakozott a hitelválság, ebből következően 2009 első félévében a világ aranyforgalma közel 15 %-kal növekedett az előző évhez képest. Az árfolyamra hatással van az is, amikor egy-egy ország jegybankja – a gazdaság gyengesége miatt – a pénzügyi tartalékát euró és dollár helyett biztonságosabb eszközbe, aranyba fekteti.Érdemes –e aranyat vásárolni?

Ha a gazdasági környezet a következő időszakban is nehezen megjósolható lesz, akkor az arany ezután is vonzó befektetési eszköz marad.

Most azt gondolod, hogy ahhoz nagyon sok pénz kell, hogy aranyat tudj vásárolni?

Megnyugodhatsz. Néhány tízezer forinttól tudsz már vásárolni befektetési céllal aranyat.Milyen formában tudsz aranytartalékot képezni, aranyat vásárolni?

Fontos: az unión belül vám nincs, a befektetési célú aranyat a jogszabályi könnyítésnek köszönhetően áfa nélkül lehet adni-venni, az osztrák bankfiókoktól a párizsi aranyművesekig számtalan, az interneten megtalálható helyen.

Néhány tipp a teljesség igénye nélkül:

  • Aranytömb

Itthon 2004 (Magyarország európai uniós csatlakozása) óta lehet befektetési célú arannyal kereskedni. Több aranykereskedelemmel foglalkozó cég is van a hazai piacon. Svájci aranyrudat például online felületen is lehet vásárolni. Amit fontos tudnod: az értéknövekedés után (úgy, mint más befektetések esetén) adóznod kell. Az adóbevallásnál egyénileg kell bevallanod az elért nyereséget, ami jövedelemnek minősül, így személyi jövedelemadó köteles.

  • Certifikátok

Ezek olyan származtatott értékpapírok, amelyek ellenértékét mögöttes termékekbe, vagy alaptermékekbe (pl. aranyba) fektetik be. Ezt a befektetési formát akkor válaszd, ha nagy a kockázattűrő képességed.

  1. A mögöttes termék, témánkból kiindulva az arany árának alakulása akár szélsőségesen is mozoghat, így a befektetett tőkéd egy részét elveszítheted.
  2. Itthon a BÉT-en lehet megvásárolni a certifikátokat, de azok általában amerikai dollárban vannak jegyezve, így az értékük alakulása a devizaárfolyamoktól is függ.
  • Arany ETF

Indexkövető alap, a Londoni Értéktőzsdén jegyezheted, illetve az itthoni értékpapír-kereskedőkön keresztül is megvásárolhatod.

  • Unit trustok

Főleg az USA-ban, Angliában, Írországban  működő befektetési alapok, melyek korlátlan számban bocsátanak ki befektetési jegyeket. Népszerű aranybefektetési formák: a JPM Natural Resources  Alapja, az ACDS Australia Natural Resources , amelyek többek között aranybányászati társaságok, aranyfeldolgozó vállalatok részvényeit tartalmazzák.Érdekesség 🙂

Egy nemzetközi felmérés szerint világszerte  a nők 48 százaléka költene 1100 dollárt (kb. 200 ezer Ft) aranyvásárlásra. Az aranyat a legjobban kedvelő Indiában 90%, Törökországban 62% ez az arány. 2002 óta 92,3 millióval nőtt a legnagyobb aranyvásárló országok  női lakosainak száma, (Kína, India, Szaúd-Arábia és USA ebből 63 millióval részesedik) .Képes információ az aranyról, illetve az arannyal kapcsolatban.