Vállalkozónői interjúsorozatun következő részében Andráska Zsófia mutatkozik be, aki a nőket segíti több területen.

Mivel foglalkozol?

Női és vállalkozónői, életvezetési és business coaching.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Alapvégzettségem szerint szociológus vagyok. 16 éve kezdtem bele egy saját vállalkozásba, egy pályázatírással és projektmenedzsmenttel foglalkozó céget hoztam létre. A cégvezetés mellett kommunikációs tréneri végzettséget, illetve mediátori végzettséget szereztem. Időközben született 3 gyerekem. A második gyermekem születése után, teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy az a fajta cégvezetés, már nem egyeztethető össze a családdal, az anyai szerepemmel. A gyerekek megszületése után, a saját női szerepem a világban, az anyaságom, a vállalkozásom vezetése folyamatos kérdéseket vetett fel. Magánéleti tapasztalataim, illetve az, hogy a cégem sok vállalkozásfejlesztési projektben vett részt, egyértelművé tette számomra, hogy nem csak a nők életvezetési problémáival, hanem női vállalkozókkal is szeretnék foglalkozni.

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

Abban vagyok egyedülálló, hogy kizárólag nőkkel foglalkozom. Az ő problémáikra fókuszálok, a női karrier, a női szerepek sikeres összeegyeztetése, az időmenedzsment, az önbizalom és önismeret, és az önelfogadás témáiban. Ezen kívül hiteles segítséget tudok nyújtani a vállalkozóvá válás, a vállalkozói lét kérdéseiben is. Cégvezetőként és projektmenedzserként összegyűjtött sokéves tapasztalataimmal is segítem ügyfeleimet. Olyan közösségek (női csoportok, vállalkozónői támogató csoportok, mastermind csoportok) kialakításán dolgozom, ahol a nők egymás iránti segítségnyújtása, együttműködése kiteljesedhet.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

A coachinggal, a csoportos coachinggal természetesen csak én foglalkozom, de a social media felületek kezelését, illetve a marketing egyéb területeit kiadom alvállalkozóknak. Pont azért, hogy nekem ne vegye el a fókuszomat az ügyfelekről.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

A coaching, mint szakma, és azon belül a saját szakmai identitásom kialakítása, egy új izgalmas kihívás volt számomra. Viszont a vállalkozásfejlesztés területén nem nagyon volt ilyen, hiszen már több vállalkozást (köztük kettő sajátot) inkubáltam ki. Így pontosan ismertem a lépéseket, tudtam mire számíthatok.

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

Számukra természetes volt, hiszen eddig is vállalkozó voltam. Annak örültek, hogy már nem egy olyan céget akarok vezetni, ahol állandóan feszes határidők vannak, hanem olyan ritmusomban szeretnék dolgozni, ami összeegyeztethető a családommal. Tudták, hogy sikerre tudom ezt is vinni, bíztak bennem és támogattak.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Szeretném, ha a Női Sikertréner, egy olyan névvé válna, amit egyértelműen a női önmegvalósítással, a női szerepekkel, a vállalkozónői léttel kapcsolnak össze. Az egyéni coachingon kívül számos kezdeményezést, programot elindítottam, (vállalkozónői támogató csoportok, mastermind csoportok, vállalkozónői podcast csatorna, online tananyagok, tanfolyamok) amelyek egyazon célt szolgálják. Mégpedig azt, hogy segítsék a modern nőket, az önismeret, az önmegvalósítás, a kiteljesedés útján.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Nagyon fontos a szakmai és a pénzügyi tervezés. Az, hogy végig legyen gondolva a vállalkozási ötlet. Legyen egy kidolgozott terv, -nem kell valami komoly dologra gondolni,- de alapkérdésekre, mint, hogy kiknek, mit szeretnénk és legfőképpen hol eladni, legyen válasz! Ne átgondolatlanul vágjunk bele, hanem tudatosan hozzunk döntéseket. Tudjunk nemet is mondani a lehetőségekre! Csatlakozzunk másokhoz, más vállalkozókhoz, keressük a hasonszőrűeket. Kérjünk tanácsot, segítséget!

Zsófia elérhetőségei: www.noisikertrener.hu

Facebook|Soundcloud