Vállalkozónői interjúsorozatunkban Jánosi Valéria mutatkozik be, aki a párkapcsolati problémákkal küzdő emberek mellett a történelemből emelt szinten érettségizőket is segíti.

Mivel foglalkozol?

Párkapcsolati coach, mediátor, mentálhigiénés szakember vagyok. Párkapcsolati problémákkal, társkeresési gondokkal küzdő emberekkel beszélgetek, nekik tartok előadásokat, tréningeket. Emellett van egy emelt történelem érettségire felkészítő online tanfolyamom is.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Magyar-történelem szakos középiskolai tanár voltam 20 évig. Innen jött az emelt szintű érettségire való felkészítőm ötlete. Láttam, hogy az iskolai keretek között szinte lehetetlen tisztességes módon felkészíteni a gyerekeket az emelt szintű érettségire, ezért készítettem egy olyan tanfolyamot, ahol megtanítom őket a forráselemzésre, kijavítom a feladatlapjaikat, segítem őket a szóbeli felelés gyakorlásában.
A coaching ötlete szintén a pedagógus múltamból ered. Felismertem, hogy sokszor olyan “haszontalan” dolgokat kell megtanítanom, amitől egyetlen diák sem lesz boldog. Azt is érzékeltem, hogy mekkora szükség lenne arra, hogy a párkapcsolatok jó működtetéséről tanuljanak az emberek. Azért lettem coach, hogy minél többeknek segíthessek a párkapcsolatuk tudatos működtetésében. Mert meggyőződésem, hogy a jó párkapcsolat tanulható!

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

Az emelt töri érettségire felkészítő tanfolyamom abban egyedülálló, hogy ha jól tudom, nincs senki más a piacon, aki kijavítja a diákok feladatlapjait, egyénre szabott tanácsokkal látja el őket. Az is különleges, hogy a szóbeli felkészülés során lehetőségük van skype-on próbavizsgákat tenni nálam. A felelet végén tanácsokkal segítem őket abban, hogyan tud jobban szerepelni majd a szóbeli érettségin.
A coaching praxisomban igyekszem felépíteni egy olyan tudásanyag-rendszert, ami a társkereséstől a párkapcsolat működtetéséig ellátja hasznos tudással az érdeklődőt. A coaching üléseken megoldásfókuszú szemlélettel dolgozom, ami azt jelenti, hogy abban segítem a klienst, hogy minél hamarabb maga jöjjön rá a saját legjobb megoldására.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

Egyéni vállalkozó vagyok, gyakorlatilag a termékfejlesztéstől a marketingen át a számlázásig mindent én csinálok. Hatalmas segítséget jelent a férjem, aki vágja a hanganyagaimat, fénymásol, szkennel, és a háztartás vezetésének egy jó részét is leveszi a vállamról.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

A biztos, nyugdíjig kitartó tanári státus elhagyása egy akkor még bizonytalan kilátású vállalkozás kedvéért. Pár hónapig izgultam, de hamar beindult a dolog, és ma már semmiért nem cserélném el a vállalkozói lét szabadságát!

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

A férjem maximálisan támogatott, az ő biztatása nélkül még ma is tanár lennék. A tágabb család a fejét fogta, hogy vagyok képes feladni a tanári állásomat egy elit gimnáziumban valami olyan humbug kedvéért mint a coaching. Azt jósolták, hogy az emelt töri felkészítőmet senki nem fogja megvenni. Szerencsére nem lett igazuk.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

A coaching vállalkozásban szeretnék még több online tudásanyagot elkészíteni, még több helyen előadásokat, tréningeket tartani.
A töri felkészítés során szeretnék segíteni a közép szinten érettségizőknek is, mert látom, hogy erre is hatalmas szükség van.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Vállalkozói ismeretek nélkül nem érdemes belevágni. Olvass, tanulj, készíts üzleti tervet, mielőtt belevágsz! És tanulj marketinget! Mert lehet, hogy te vagy a legjobb a szakmádban, de ha ezt nem tudod eladni, éhen fogsz halni. Ha biztos állást akarsz otthagyni, érdemes már évekkel előtte kiépíteni a vállalkozásodat, hogy minél kisebb legyen a rizikó. Az sem árt, ha van valaki melletted, aki maximálisan bízik benned.
Mit csinálnék másként? Tíz évvel ezelőtt kellett volna otthagyni a sulit. Jobb lett volna bátrabbnak lenni.

Valéria elérhetőségei: www.szemelyescoach.hu
www.emelttortenelem.hu

Facebook1 |Facebook2 |