Vállalkozónői interjúsorozatunkban Kiss Anna mutatkozik be, aki életmeséket ír.

Mivel foglalkozol?

A búcsút, az elengedést segítem azzal hogy életmeséket® írok és adok elő temetéseken a hozzám forduló családoknak.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Anno az egyik veterán ejtőernyős barátom búcsúztatójára írtam egy beszédet. Kandúr egy unicum volt és egyszerűen nem illett hozzá más, mint hogy pl. ezzel indítsam az egészet: “Halleluja-halleluja, dicsőség a nagy tudású Kandúroknak!” – mindig így köszönt. 🙂 A felesége megengedte, hogy elmondjam a beszédet, és akkor, ott, az a majd’ 200 ember együtt nevetett és könnyezett velem, felidézve az igazi, hamisíthatatlan Kandúri pillanatokat.
Ezután évekig csak ismerősöknek, rokonoknak írtam és mondtam el/adtam elő a búcsúszövegeimet. Mikor azonban egy nap -kb. 2 évvel ezelőtt- annyira befájdult a derekam, hogy fizikailag meg voltam akadályozva abban, hogy továbbra is bejárjak a munkahelyemre, akkor lassan rájöttem: másfelé kell mennem.
Aztán még kb. egy évbe telt, mire kimondtam magamnak: ha 40 éve azt hallgatom magamban, hogy kaptam tehetséget ahhoz, hogy elő tudjak adni dolgokat (amatőr színjátszó vagyok) és emellett (többek szerint) jól írok, akkor kutya kötelességem ennek egy esélyt adni, mielőtt (100 évesen 🙂 meghalok.
Persze ez nem (volt) ilyen egyszerű: leginkább a 40 éves önbizalom hiány az, amit le kell gyűrnöm. 🙂

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

Tudtommal ezt így senki nem csinálja (Budapesten). Én semmiféle sablont nem használok az életmesék® megírásakor. Mindenkivel személyesen találkozom és órákat beszélgetünk. Azért, hogy a búcsúzás napján oda tudjam nekik varázsolni azt az embert, akit annyira szerettek; hogy ki tudjam mondani azokat a szavakat, amiket ők nem tudnak és hogy tolmácsoljam azokat az érzéseket, amelyek bennük kavarognak. Segíteni szeretnék nekik, hogy végül megszülethessen bennük az érzés: “köszönjük, hogy itt voltál velünk és nagyon szeretünk”.
Nagyon fontos, hogy a család teljesen biztosan tudja, hogy ki lesz az, akinek megnyílnak, akit egy picit beengednek az életükbe, aki a szöveget elmondja majd. Nekem nincs helyettesem és nem tudok bevállalni több búcsúztatást egy napra, mert mindenki egyedi odafigyelést és törődést (és persze életmesét ®) kap tőlem. Hiszem, hogy nincs két egyforma ember, ezért nem lehet két egyforma búcsúztató sem.
Hogy megosztják velem a hozzám fordulók az emlékeiket, bánataikat, örömeiket, az egy bizalmi dolog, amit nagy becsben kell tartani. Ilyenkor mindenki kiszolgáltatott és nagy felelősséggel jár, ha egy másik ember kinyitja felém a lelkét. Soha nem tudok emiatt elég hálás lenni.
A munkám picit misszió is a részemről, mert egészen kicsi korom óta hiszek abban, hogy szeretni tanulni jöttünk ide, s úgy érzem, ezzel tudok adni valamit az embereknek, ami a szeretetről (is) szól. Emiatt szeretem annyira ezt csinálni és végtelenül hálás vagyok.
Egyébként mindenkitől szoktam kérni egy pár soros véleményt a munkámról, itt gyűjtöm őket: http://annabucsuztato.hu/velemenyek/

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

Egyedül vagyok.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

Hogy bízzak abban, hogy az idegenek is megnyílnak nekem majd annyira, mint az ismerősök és hogy tudok-e nekik is olyat adni, ami (nekik) jó. Ráadásul akkor váltam el, a derekam nagyon fájt, tehát nagyon lent voltam mindenféle szempontból.

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

Az Anyukám a legfőbb drukkerem és támogatóm, de a barátaim is mellettem állnak, illetve picit “furcsán” néznek rám, mert a “halál közelében” dolgozni nem egyszerű. Emellett a kislányom az, aki mostanában, hogy hallott engem párszor, valahogy felnéz rám. 🙂

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Szeretnék sokaknak segíteni és szeretném, ha az emberek annyira megismernék a szolgáltatásomat, hogy már maguktól keresnek meg engem.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Még az elején vagyok, idén (2018.) januárjában volt az első olyan alkalom, amikor idegenek fordultak hozzám, így nem nagyon tudok mit tanácsolni. Max. hogy ne várjanak 40 évig. 😉

Anna elérhetőségei: www.annabucsuztato.hu