Vállalkozónői interjúsorozatunkban most Schirrmacher Szilvia mutatkozik be, a German Online Coach megálmodója, alapítója és megvalósítója.

Mivel foglalkozol?

Német nyelvet tanítok (illetve tanítunk) magántanárként. Óráinkat online tartjuk, így a világ bármely pontjáról lehet nálunk tanulni. Az órák időpontja szintén rugalmas, amelyre manapság rengeteg embernek van igénye, mert nagyon sokan már nem a klasszikus 8-5-ig időszakban dolgoznak. Minden szinten tanítjuk a nyelvet, és nagyon sokféle vizsgára fel tudjuk készíteni a hozzánk jelentkezőket, de emellett az élet szinte minden területén tudunk segíteni, beleértve a szaknyelveket is.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Én igazából belenőttem ebbe a szakmába, az első magántanítványomat 16 évesen vállaltam el, nem sokkal azután, hogy megszereztem a középfokú (akkor még Rigó utcai) német nyelvvizsgámat. Ennek most már több mint 20 éve, és ma már nagyjából 22 ezer megtartott óra tapasztalatával rendelkezem. Az élet úgy hozta, hogy német férjem lett, így az egyetemet Németországban végeztem. Miután hazaköltöztünk, rövid időre elmentem alkalmazottként céghez dolgozni, de hamar rájöttem, hogy az nem az én világom, inkább felmondtam, és elkezdtem felépíteni a magántanári vállalkozásunkat.

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

Abban vagyunk mások, hogy mi teljesen a tanuló igényeire szabjuk az oktatást, ezt egyébként a tanulóink visszajelzései is alátámasztják. Talán a külföldi egyetemnek, szemléletnek köszönhető, hogy nem merev tanmenetet, vagy előre meghatározott módszereket követünk, ha tetszik a tanulónak, ha nem. A tanítványaink nagy része német nyelvterületen él, és nagyon fontos, hogy ne a tankönyvi, sokszor elavult dolgokat tanítsuk nekik, hanem azt, amire a mindennapokban való boldoguláshoz szükségük van.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

Jelenleg négyen vagyunk tanárok. Rajtam kívül a férjem, mint a German Online Coach anyanyelvi tanára, és van két nagyon jó tanárunk, akiknek szintén van anyanyelvi környezetben szerzett tapasztalata (egyikül ott is él), ezen felül pedig tanárilag is nagyon jók. Együtt dolgozunk egy virtuális asszisztenssel is, aki a számlázást, óraösszesítést és egyéb adminisztrációs feladatokat veszi le a vállunkról.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

A kezdetekkor az volt a legnagyobb kihívás, hogy kiépítsek egy stabil tanulói állományt, ami (viszonylag) biztos megélhetést ad, és hogy megismertessem magunkat a németül tanulók körében. Ezt nagyjából 2-3 év alatt el is értük, de folyamatosan kell dolgozni azon, hogy ez így is maradjon. Manapság a legnagyobb kihívást számomra a social media jelenti. Ez a terület nem áll annyira közel hozzám, de itt is jelen kell lenni manapság, és követni kell a legújabb trendeket.

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

Szerencsére mindig is bíztattak, mert látták, hogy kitartó munkával az eredmények is jönnek. Édesapám is jó ideje vállalkozó, így nem én voltam az első a családban, és azóta a testvérem is sikeres vállalkozó lett, aminek azért is örülök, mert azt mondta, az én példám is segített neki a döntésben, hogy ki merjen lépni a sok éves alkalmazotti létből.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Nagyon sok tervem van a közeljövőre nézve. Év elején indult az egyedülálló online némettanfolyamunk első (kezdő szintű) része, amely kombinálja az online videós tanfolyam rugalmasságát a mini csoportos beszédórák hatékonyságával. Szeptemberben indul a B1-es (alapfokú) szint, és azt követik majd a haladó tanfolyamok, egészen felsőfokig. Közben további tanárokkal is szeretnénk bővülni, miközben én egyre inkább szeretnék háttérbe lépni az aktív tanításból, és a tanáraim koordinálásával ill. tananyagfejlesztéssel szeretnék foglalkozni. Ehhez kapcsolódik a Hogyan lehetsz te is sikeres magántanár című könyvem, mellyel azoknak nyújtok segítséget, akik szeretnének belevágni a magántanításba. Most készül a könyv második része, de még nagyon sok mindent szeretnék felépíteni erre a projektre.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Nekem sok évbe telt, mire eljutottam odáig, hogy rászántam magam a bővülésre. Amikor azt érzi az ember, hogy egyedül már kevés a sok-sok feladathoz, akkor el kell kezdeni akár kiszervezni, akár társulni valakivel. Nem szabad hagyni, hogy a vállalkozásunk átvegye az uralmat az egész életünk felett, mert annak akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek. Nagyon fontos, hogy jelöljünk ki magunknak időszakokat, amikor nem foglalkozunk az üzlettel, és ehhez tartsuk is magunkat. Elengedhetetlen a pihenés, a regenerálódás.

Szilvia elérhetőségei:
Némettanulás: www.tanuljnemetul.com
Online tanfolyamok: www.germanonlinecoach.com
Könyv: www.sikeresmagantanar.com

Facebook