Vállalkozónői interjúsorozatunkban most Szabó Katalin nyomdai gyártás-előkészítő, nyomdai ötletgyáros mutatkozik be, aki nyomdai úton előállítható színes ötletetekkel látja el ügyfeleit és klasszikus nyomdai termékeket készít szerkesztéstől a teljes kivitelezésig.

Mivel foglalkozol?

Nyomdai gyártás-előkészítői tanácsadás, nyomdai termékek szerkesztése, gyártása ötlettől a teljes kivitelezésig. Gyártás-előkészítőként dolgozom, vagyis ajánlatokat teszek nyomdai megoldásokra és javaslatokat ajánlok a lehető leggazdaságosabb kivitelezésre. A vállalkozásom fő tevékenysége a kis példányszámos könyvgyártás, névjegykártya, könyvjelző, szórólap gyártás és a nyomdai úton megvalósítható egyedi ajándékok kitalálása és megvalósítása.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Az ötletet a korábbi munkahelyem ügyfelei adták, akik már nem csak árajánlatot kértek tőlem, hanem ötleteket is, így ragadt rám a Katiötletek Nyomdai Ötletgyár elnevezés is. Előbb voltak a Katiötletek, utána indult pár év múlva a vállalkozásom. Kényszer vállalkozó lettem. A munkahelyemen sorra váltak meg a nyomdai szakemberektől, így előbb-utóbb én is sorra kerültem. Azt tudtam, hogy munkanélküli nem akarok lenni, azt tudtam, hogy a szakmámat nagyon szeretem, így 3 nap múlva döntöttem és elkezdtem utánajárni annak, hogyan lehet a nyomdai gyártás-előkészítést vállalkozóként folytatni. A családom mindenben maximálisan támogatott, amiért nagyon hálás vagyok.

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

A nyomdai gyártás-előkészítői vállalkozásom azok számára nyújtja a legtöbb segítséget, akik saját maguk szeretnék megszerkeszteni a nyomdai gyártásra szánt állományukat, de nem ismerik a nyomdai elvárásokat a minőségi kigyártáshoz. Nyomdai tanácsadásommal lépésről-lépésre haladunk mindenkinek a saját tudásához igazítva a tanulási folyamatot. A cél, hogy hasznos tudást adjak át. A hozzám küldött nyomdai állományokat gyártás-előkészítői szemmel nézem át és adok tanácsot arra, hogyan és mit alakítsanak át az ügyfeleim úgy, hogy tökéletesen kigyártható legyen. Természetesen az átalakítást és a gyártást rám is bízhatják, de a cél a tanulás.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

Egyszemélyes a vállalkozásom. A gyártásokat és a logisztikai munkákat végzik az alvállalkozóim. A gyártásokat teljes mértékben én koordinálom. A gyártók az általam megadott paraméterekkel és ütemezéssel dolgoznak. Ők kollégának tekintenek, az ügyfeleim pedig komplett nyomdaként tekintenek rám. Mindkettő nagy bizalmat és megtiszteltetés jelent. A gyártóim elmondása szerint könnyű a dolguk, ha tőlem kapják a megrendelést, mert abban egyértelműen megadom a paramétereket és az ütemezést maximálisan figyelembe véve a gyártási lehetőségeket.
Az ügyfeleim elmondása szerint könnyű dolguk van, mert az állomány szerkesztéstől a termék szállításig egy kézben van a munkájuk és nyugodtak, mert nyomdai szakemberre bízták a megrendelésüket.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

Az átállás a vállalkozói létre és az azzal járó kötelezettségek megtanulása. Egy biztos, hogy egy jó könyvelő tanácsa és segítsége aranyat ér. A másik kihívás az online térben való megjelenés volt. Semmi ismerettől két hét alatt honlapot szerkeszteni, tárhelyet bérelni, saját vállalkozásomat marketingelni. A honlap alapjait Vida Ági tananyagaiból tanultam.

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

Mindenben támogattak és mindig biztattak. Hatalmas erőt és inspirációt adtak azok az ügyfelek, akik már a kezdetekkor ismeretlenül és megbíztak bennem. Kőkemény időszak volt az első év, 24 órában csak e körül forogtak a gondolataim és mégis szárnyaltam, ötleteltem folyamatosan…

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Párhuzamosan futó terveim vannak. Szeretnék egy olyan kezdő vállalkozásokat támogató vállalkozási formát létrehozni, ahol akár ingyenesen is igénybe vehetők a nyomdai szolgáltatásaim. Célom, hogy a tudásanyagaimmal azoknak is segítsek, akik nem rendelkeznek nyomdai és grafikai ismeretekkel és speciális programokkal, de szeretnék saját maguk elkészíteni az anyagaikat.
Terveim között szerepel egy olyan Katiötletek Nyomdai Ötletgyár létrehozása, mely interaktív módon segíti a hozzám fordulókat.
Szeretnék egy folyamatosan működő Nyomdász műhelyt létrehozni, ahol játékos formában ismerkedhetnek az odalátogatók a nyomdász szakma szépségeivel családi játszóház keretében. Pár alkalommal már felkértek egy ilyen műhely létrehozására a pályaválasztási napok keretében és nagy sikere volt.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Akik még csak most tervezik a vállalkozást, azoknak sok türelmet kívánok. Javaslom, hogy egy munkahely mellett kezdjék el a vállalkozáshoz szükséges tudásanyagokat beszerezni, hónapokat szánjanak rá a tanulásra és csak utána indítsanak vállalkozást. Mindenképpen érdemes odafigyelni az időzítésre. Nem szabad mindent azonnal megvalósítani ami eszünkbe jut, mindenre hagyj elég időt. Naponta előre határozd meg, hogy mennyi időt fordítasz a vállalkozói munkákra és ahhoz tartsd magad. Hagyj időt a feltöltődésre, a pihenésre, a kikapcsolódásra, a családodra is.
Mit csinálnék másként, ha most vágnék bele? Nem azonnal vágnék bele, hanem csak pár hónap múlva. Blog írással kezdeném és a követőim visszajelzése szerint alakítanám ki a vállalkozásom fő irányvonalát.
A vállalkozói lét legnagyobb öröme, hogy olyan ügyfelek fordulnak hozzád, akik rád kíváncsiak, akik veled akarnak dolgozni, akik maximálisan megbíznak benned. Ez egy nagyon inspiráló, gazdag táptalajt jelent egy induló vállalkozásnak.

Katalin elérhetőségei: www.katiotletek.hu
www.nyomdaiakciok.hu

Facebook |Instagram |