Ahogy magánéletünkben, úgy vállalkozásunk életében is (sőt!) felmerülhetnek olyan döntési helyzetek, amikor tudnunk kell, hogy mi a jó a vállalkozásunknak: felvenni egy hosszú távú hitelt, vagy saját forrásból finanszírozni egy beruházást. Mi történik, ha hitelt veszünk fel, hogy lehet elszámolni, hogy jelenik meg a vállalkozási jövedelmünkben?

Mit érzel, ha egy hosszútávú hitel felvételére gondolsz? Elkötelezettség, kockázat, szorongás, kiszolgáltatottság, félelem, stb.

Ezek nagyjából igazak is lehetnek.

Lehet azonban olyan szituáció a vállalkozásodban, amikor a felvett hitel összegét (vagy azt a saját tőkét, amit amúgy arra fordítottál volna, amire ehelyett inkább hitelt veszel fel) inkább fordítod egy befektetésre – abból ugyanis jöhet akár többszöröse bevételed is, mint amennyi a törlesztés és a hitelköltség. Ebben az esetben lehetőséged van fejleszteni is a vállalkozásodat, nem csak egy helyben topogni. Ez persze az adott helyzet felelősségteljes mérlegelése esetén igaz. Feltétele, hogy ne azért kelljen a hitel, mert a vállalkozásod alapvető működése forog kockán, hanem azért, mert bár van saját tőkéd, de azt inkább befektetnéd, fialtatnád…

Ha már felvetted a hitelt, akkor sem csak a kiadásaidat növeli. Mert bár ez az oldala mindenki számára egyértelmű, azon nem mindenki gondolkodik el, hogy a hitelkamat az adóalapból is leírható, így igaz, hogy összességében Neked ez kiadás, de mivel így kisebb összeg után adózol, valamilyen szinten költségcsökkentő tétel is.

Két Nobel díjas amerikai közgazdász (Modigliani és Miller – MM) I. tétele szerint “bármely cég piaci értéke független annak tőkeszerkezetétől”… no igen: ha tökéletes piacról beszélünk, akkor ez tényleg igaz lehet, egyébként azonban csorbát szenved az állami intézkedések, kiaknázatlan piaci kereslet, stb. hatására…

MM1 tétele azt mondaná, hogy teljesen közömbös, hogy egy cég mennyi hitelt von be a finanszírozásba. A valóságban azonban ez természetesen nem így van. Hitel felvétele esetén a hitelkamat csökkenti a jövedelmünket, viszont ugyanakkor levonható az adóalapból, azaz általa kevesebb adót fizetünk, mintha nem vettünk volna fel hitelt: nyilván a folyamat végén megmaradt jövedelmünk még így is kisebb, mint hitel nélkül, de az adóalapból való levonás jelentősége még így sem elhanyagolható.

Nézzünk egy konkrét példát a következő videón!

Khmm… ami a végéről lemaradt: a saját tőkéből történő beruházás kontra hitelből történő beruházás szemléltetésén felül még azt szerettem volna elérni ezzel a videóval, hogy ha azt halljuk, hogy “ez a költség levonható az adóalapból”, akkor ezt könnyedén tudjuk értelmezni, hogy mit fog jelenteni számunkra.