Kisvállalkozások gyakran félreértik, miért érdemes rendezvényeket szervezni: van, aki arra gondol, a belépőjegyek ára miatt, mások arra, hogy az olcsó rendezvényeknél a jegyekből származó bevétel és a PR hatás együtt érvényesül, vannak, akik pedig a szponzoráció, a brandépítés szempontjából szervernének ilyen rendezvény – de úgy gondolják, túlságosan költséges lenne, ezért inkább el sem gondolkodnak a lehetőségeken. Ebben a cikkben szeretném bebizonyítani, hogy egy rendezvény is képes hatékony és olcsó lenni egyszerre, sőt akár azonnali bevételeket is hozhat – anélkül, hogy belépőjegyeket kellene árulni.

1. Hívd meg őket vendégségbe!

Miért kéne termet bérelned, amikor van saját “termed” is? Ha nemrégiben nyitott a boltod, vagy már régóta nyitva tart, de még kevesen ismerik, szervezhetsz alkalmilag, de akár rendszeresen is olyan rendezvényeket a boltban (és környékén), amire érdemes elmenni és ami a célcsoportod tagjait hozza be az üzletbe. Például egy számítástechnikai üzlet szervezhet LAN-partykat, versenyeket, és ez rendszeres lehet (pl. Mikulás-kupa, Nyuszi-kupa, Farsangi jelmezes verseny stb.) Egy turkáló szervezhet kreatív divatbemutatót, ahol a legjobb öltözékek a végén megvásárolhatóak (még izgalmasabb, ha aukción lehet őket megvenni), vagy a legjobb öltözékek összeállítója (és viselője) nyer.

Ha kevés a hely az üzletben, jó időben (önkormányzati hozzájárulással) az üzlet előtti területre is kiterjesztheted a rendezvényt.

2. Célzottan

Ha főként regionálisan, egy kisebb területen működik az üzleted, nagy hírverést csaphatsz azzal, ha olyan rendezvényt szervezel, amire összegyűlik a környék apraja-nagyja – de legalábbis a célcsoportod. Nem csak sörsátras, ugrálóváras “egyen” majálisban lehet gondolkodni, miért ne alakítanád a rendezvényt a célcsoportod igényeihez? Pl. ha szépségszalonod van, akkor rendezhetsz “Csak csajok” majálist, ingyen sminkeléssel, divatbemutatóval. Vagy egy gyermekruhabolt szervezhet kismotoros versenyt a totyogóknak, és babaszépségversenyt vagy babakacaj versenyt a kisebbeknek 🙂

3. Mint a nagyok

Szervezhetsz olyan rendezvényt is, amire tényleg mindenki el tud jönni, mégis a te nevedet viseli – és ennek már igazi brandépítő hatása van. Ilyesmit főként akkor éri meg szervezni, ha egy adott régióból (faluból, városból, kerületből stb.) jönnek a vásárlóid és ezért fontos, hogy abban a körzetben mindenki ismerjen. Pl. rendezhetsz egy bált vagy majálist, aminek te vagy a főszervezője és névadója.
Akkor is hasznos lehet ez, ha egy réspiacon te vagy az egyetlen, vagy az egyik legismertebb szereplő: ha te vagy az első, aki megszervezi az adott téma legnagyobb rendezvényét, annak nagy PR értéke van. Például, ha társkereső témával foglalkozol, megszervezheted az ország legnagyobb randiját. Nem muszáj mindenképpen szigorúan csak szakmai rendezvényt szervezni akkor sem, ha komolyabb témával foglalkozol, mondjuk csak multicégek vezetői vagy cégvezetők a célcsoportod. Ha pl. menedzsereknek szóló szemináriumokat szervezel, akkor megrendezheted a Vállness-napot, amikor szakmai kerekasztalok, előadások és lazább, wellness programok váltogatják egymást.

+1 Összefogással

Ha úgy érzed, egyedül túlságosan kicsi vagy egy ilyen rendezvényhez, akkor érdemes több vállalkozónak összefogni a szervezésben: egy közös rendezvény sokkal nagyobbat szólhat, hatékonyabb lehet és a költségek is szétoszlanak, az eredmény pedig ugyanaz lehet.

Nem feltétlenül csak a brandépítés miatt lehet hasznos egy ilyen rendezvény: ha a saját boltodban tartod, az egyértelműen ismertté teszi a helyet, ha külső helyszínen, akkor viszont ott helyben is adhatsz el termékeket, vagy építhetsz listát (pl. egy ajándékcsomagot sorsolsz ki azok között, akik megadják a nevüket, címüket, telefonszámukat, e-mail címüket) Sőt: akár a rendezvényt egy új terméked bevezetésével is összehangolhatod, amit ott helyben, ünnepélyes keretek között mutatsz be a közönségnek.