Tavaly december elején jelentek meg a Budapest Bank Dobbantó programjának felmérési eredményei, amelyek szerint a női vállalkozások jobban megsínylették a válságot, mint a férfiak által vezetett cégek: fele annyi női vállalkozás növekedett az elmúlt 1 évben, mint amennyi férfi vállalkozás és a nők által vezetett cégek közel fele hanyatlik. Mi lehet a megoldás? A megoldást a felmérésről kiadott sajtóközlemény szerint az jelentheti, ha a nők is elkezdenének nagyobban gondolkodni, azaz nem csak helyileg a saját településükön értékesítenének. A kutatás eredményeiből ugyanis kiderül, hogy a női vállalkozások 52%-a csak a saját településén folytat tevékenységet. De hogyan lehet nyitni más területek felé? Ehhez adok most ötleteket.

Az “átlagos” női vállalkozások azért működnek helyben, mert olyan szolgáltatást nyújtanak, amit csak személyesen lehet igénybevenni: közért, fodrász, kozmetika, virágbolt stb. Mivel itt a szolgáltatást legtöbbször ők maguk működtetik, ezért szinte lehetetlennek tűnhet, hogy egy másik településről is szerezzenek ügyfeleket, vásárlókat, ahol már van ilyen szolgáltatás.

1. Szolgáltatásbővítés

Megoldásként kínálkozik a szolgáltatásbővítés, azaz olyan szolgáltatásokkal bővíteni a kínálatot, ami miatt megéri a szomszéd településekről is átlátogatni, ami ott nincs. Például egy fodrászat bővítheti a tevékenységét manikűrrel, műkörömépítéssel, masszázzsal vagy a fodrászaton belüli szakosodással (pl. afrofonás, hajhosszabbítás). Nyilván ahhoz, hogy terjedjen a híre a szomszéd településeken is, ott is kell hirdetni, például szórólapokat elhelyezni a postaládákban.

2. Termékkínálat

Sok kisebb településen nehézkes a kozmetikumok beszerzése, ezért jó lehetőség lehet, ha a fodrászat vagy kozmetika forgalmaz ilyen termékeket, akár katalógusáruházak révén, mint amilyen az Avon vagy az Oriflame. Ugyanígy a helyi “kisbolt” bővítheti a kínálatát más, a településen nem vagy nehezen beszerezhető termékekkel, akár rendeléses formában is (pl. a boltba betérők tudnak rendelni egy katalógus alapján különféle napi használatú termékeket, pl. mosószert, mosogatószert stb., amiket az üzletben nem érné meg árukészletként tartani, de rendelésre lehet hozatni)

3. Internet

Ha vannak olyan termékek vagy szolgáltatások, amik miatt megéri akár regionálisan, akár országosan igénybevenni személyesen, akkor mindenképpen érdemes az interneten is jelen lenni a cégnek, amennyiben pedig egy vállalkozásnak termékkínálata is van, kiváló kitörési lehetőséget jelenthet egy webáruház.

4. Szóbeszéd-marketing

Kis településeken sokat ér egy szolgáltatás kiválasztásakor mások ajánlása, szava. Ösztönözheted a vásárlóidat a továbbajánlásra például egy nyílt nappal, amire ha magukkal hoznak egy ismerőst, akkor legközelebb 1000 Ft kedvezménnyel vehetik igénybe a szolgáltatásodat, vagy valamilyen ajándékot kapnak. Vagy olyan kuponokkal, bérletekkel, amiket a barátaiknak adhatnak ajándékba. Jó megoldás lehet valamilyen szokatlan, a környéken nem megszokott árazási stratégia is, aminek a híre gyorsan elterjed az emberek között (pl. minden hajvágás 2500 Ft függetlenül attól, mit kérsz, milyen hosszú a hajad stb.)

Segíthet a híred terjedésében az is, ha összefogsz más környékbeli kereskedőkkel és egymást ajánljátok, pl. készítetek egy közös kuponfüzetet, amiben mindenkinek benne vannak a kuponjai és amit minden vásárlótoknak a kezébe adtok vásárláskor.

5. Regionális ismertség

Ha szeretnél a környéken minél több helyre eljutni, érdemes utánanézni, milyen regionális hirdetési lehetőségek léteznek: hirdetési lapok, kuponos újságok, megyei napilapok, regionális portálok, Arany oldalak stb. A hirdetés mellett azonban vannak más lehetőségeid is: például olcsóbb és hatékonyabb lehet valamilyen rendezvényt szervezned, amire a szomszéd településről is jöhetnek látogatók (pl. fodrászat esetén lehet falusi szépségversenyt szervezni, vendéglő esetén hamburgerevő versenyt stb.) Egy ilyen kezdeményezés révén nem csak a környékbeliek ismerik meg az üzletedet, hanem még sajtónyilvánosságot is kaphat, ha kiadsz róla egy kis sajtóközleményt, meghívsz újságírókat az eseményre.