avagy, hogyan vessünk véget egy marketinges szappanoperának.

Egy ideális világban…

Vegyük azt az ideális helyzetet, hogy már elkezdett megismerni a célcsoportod, a szakma, a sajtó. Tudják, hogy ki vagy, tudják, hogy mivel foglalkozol, tudják, milyen problémára kínálsz megoldást.

Különösebb energiát nem tettél abba, hogy karakteres legyél, úgy gondoltad, elég, ha ismert a neved, attól majd jönnek az ügyfelek és jön a pénz. Láss csodát, valóban elkezdenek csorogni az ügyfelek és a pénz. Örülsz, hisz lám, a dolog működik, nem kell Neked személyes márka, nem kell neked egyéniségnek lenned, elég ha ismernek.

Aztán egyszercsak HOPP! megjelenik a szappanoperabéli hirtelen fordulat!

Megtudod, hogy a piacon feltűnt valaki, akinek ugyanaz a célcsoportja, mint Neked. Ugyanaz a terméke vagy szolgáltatása, mint Neked. Ugyanarra a problémára kínál megoldást, mint Te.

Oké, most mondhatod, hogy ez nem akkora cucc, ebben még nincs semmi brazil dráma, hiszen minden áldott nap látsz ilyeneket.

A helyzet tovább bonyolódik…

Csakhogy, mélyebbre ásva kiderül, hogy a konkurensed ugyanolyan végzettséggel, tapasztalattal, termékpalettával rendelkezik, mint Te. Ugyanannyi idős és ugyanolyan nemű, mint Te.

Ez azért már közelít a fehér holló kategóriához, ugye? Ha egy ilyen helyzet előáll, akkor már nem  lehet (Egyébként sem!) figyelmen kívül hagyni az új jövevényt, és ideje felkötni a bugyeszt.

Persze kényelmesebbek itt még mindig hátradőlhetnek, és mondhatják, hogy semmi vész, hiszen az ügyfelek, a szakma, a sajtó már a Te nevedet ismerik.

…és akkor jön a fejlövés!

A vadiúj konkurensednek ugyanaz a neve, mint Neked!

  • Te: Kék Anita – az egyszemélyes vállalkozások könyvelője
  • Ő: Kék Anita – az egyszemélyes vállalkozások könyvelője

Paff!

Na, erre mit lépsz?

X idő alatt felépítettél egy ismertséget, ügyfélkört és erre betoppan egy klón, aki egyetlen mozdulattal elviheti ennek a felét vagy akár az egészét.

Ha már csak most fog eszedbe jutni, hogy valahogy meg kell különböztetned magad, akkor eső után köpönyeg.

A példa persze szándékosan extrém és sarkos, de ez nem jelenti azt, hogy nem történhet meg Veled akár holnap.

Képzeld el, hogy valamelyik szakmai lap le akar hozni egy anyagot az egyszemélyes vállalkozások adózásával kapcsolatban, és a főszerkesztő annyit mond az újságírónak, hogy hívja fel Kék Anitát.

Vajon min múlik, hogy kinél csörög a telefon?

Mit tegyek?

Légy látható!

Ha beírom a Google-be a nevedet, mit fogok találni? Vannak releváns találatok a nevedre? Megjelensz az első oldalon, vagy csak a huszonvalahanyadikon? Vannak képtalálatok a nevedre, ahol Te vagy látható? Lefoglaltad már a saját neved domain-ját?

Különbözz!

Már az első pillanatban, amikor még csak tervezed a vállalkozásodat, amikor még csak a füzetet vásárolod az üzleti tervedhez – gondolkozz azon is, hogy mi az az egyediség, különlegesség, akár furcsaság Benned, amit kiemelhetsz, amivel emlékezetessé, mássá teheted magad, bármilyen konkurenciával szemben.

Mi az, amivel meg lehet Téged különböztetni egy látszólag ugyanolyan tojástól, mint amilyen Te vagy?

Könnyű másoknak!

Láthatóság, kereshetőség

Nem, nem könnyebb senkinek ezeket elérni! Két évvel ezelőtt egy elég furcsa leszúrást (ide rondább szót akartam írni) kaptam valakitől, aki szerette, ha a dolgok kizárólag úgy működtek, ahogy neki tetszik. A leszúrás arról szólt, hogy miféle marketinges vagyok én, ha nem vagyok a Google találati listájának az első oldalán? Ettől kicsit elszállt az agyam, mert egy olyan nevű illető mondta, amiből csak egy van a világon.

Mellette meg itt vagyok én, a csodálatosan egyedi Nagy Krisztina névvel, amiből csak marketinges van legalább 3 olyan, akit „jegyeznek is“ valahol. Aztán van még énekesnő, sportoló, festőnő ésatöbbi…

Persze dacból nekiálltam és két hét után (Tényleg!) már ott ingadoztam valahol az első oldal vége és a második oldal eleje között.

509ezer találat van ma Nagy Kriszina névre. Ennyiből kell az első oldalon szerepelni. Az első oldalon ma ebből 3 én vagyok. Ugye, hogy nem lehetetlen?

A képtalálatok között az első négy oldalon 18 képet találsz, amelyeken én vagyok. Ezt sem lehetetlen elérni.

Különbözőség

Ha az újságíró azt a feladatot kapná, hogy hívja fel (itt a Te neved) és csináljon vele egy anyagot a (itt a Te szakterületed)ról…

…és két (itt a Te neved) lenne ezen a területen…

…és az újságíró megkérdezné, hogy mégis melyiket hívja fel…

Nos, mit mondana a szerkesztő, amiből az újságíró tudná, hogy Téged kell hívni?

 

Ha ilyen és hasonló témákról szeretnél olvasni…

Ha szeretnél ötleteket kapni, hogyan építsd a személyes márkádat…

Iratkozz fel a SzemélyesMarketingSzerda ingyenes levelekre itt!

Jó személyes marketinget Neked,

üdv:

Nagy Krisztina