Megint egy négybetűs, amivel a marketingesek szédítik a jóravaló vállalkozókat. Nos, ez a rövidítés szerintem benne van az első három legfontosabban, amelyet egy vezetőnek ismernie, használnia kell. Ráadául nem csupán az üzleti életben működik. Például, arra a kérdésre, hogy férjhez menjek-e Kovács Pistihez, szintén a lehető legjobb válasz születik az alkalmazásával.A SWOT – magyarul GYELV – analízis olyan a marketingben, mint a majonéz a konyhában (lásd:http://vallalkozonok.org/marketing/a-majonez-versenytarsa-a-kupon ). Gyakorlatilag minden tervezéssel kapcsolatos szituációban használható, egyszerű eszköz. Alapvető üzleti kérdéseket is eldönthetünk alkalmazásával, például azt, hogy érdemes-e egyáltalán vállalkozásba – abba, ott és akkor – kezdenünk? Az elemzés lényege az, hogy megvizsgáljuk a vállalkozás (vagy akár termék, szolgáltatás, piac, iparág, stb.) belülről fakadó képességeit, illetve a környezeti hatásokat. A belső tényezőket alapvetően mi határozzuk meg, hiszen vállalkozóként mi alakítjuk azokat, ezek az erősségek és gyengeségek. A külsőket viszont nem tudjuk befolyásolni, ezek a környezet által adott lehetőségek és veszélyek.

Hogyan készítsünk SWOT elemzést?

A legjobb, ha a folyamatba bevonjuk munkatársainkat, mikrovállalkozás esetén férjünket, barátainkat, azokat, akiknek érdekük fűződik a sikerhez és értékes gondolatai lehetnek. A cél az, hogy minden, de minden, pozitív és negatív tényező felmerüljön, hiszen az eredmény csak ebben az esetben lesz reális és alkalmazható.
Szánjunk rá egy délutánt, és módszeresen haladva menjünk végig mind a négy betűn. Mindent, akár az első hallásra oda nem illő gondolatainkat is jegyezzük le. Majd tekintsük át az egész anyagot, és válasszuk ki a legértékesebb tényezőket, amelyek valóban maghatározó jelentőségűek a stratégia szempontjából. Ezek lesznek azok, amelyek alapvetően befolyásolják vállalkozásunk jövőjét, ezekre alapozhatjuk majd stratégiánkat.

S, mint strengths, azaz erősségek

Azok a képességeink, készségeink, erőforrásaink, amelyek rendelkezésünkre állnak vagy könnyen megszerezhetők. Ezekre lehet építeni, illetve jó alapot jelentenek az előrelépéshez. Például: a vállalkozás rendelkezik szakképzett munkaerővel, naprakész a könyvelés, ezért mindig lehet tudni, pénzügyileg hogyan áll a cég.

W, weaknesses, azaz gyengeségek

Azok a tényezők, amelyek nem működnek, hiányosak vagy nem léteznek és ezért versenyhátrányt okoznak. Ezek pótolandók, javítandók, ámbár ha a működést alapvetően befolyásolják és megszerzésük túlságosan sok erőforrást igényelne, az a döntés is születhet, hogy a vállalkozás más irányt vesz. Tegyük fel, hogy jól főzöl és éttermet szeretnél nyitni. Biztos vagy a dolgodban, de nincs elegendő tőkéd egy üzlethelyiség megfelelő kialakításához és felszereléséhez, a bank viszont túlságosan drágán ad hitelt. Dönthetsz úgy, hogy a tudásodra alapozva először egy kisebb büfét nyitsz és ha anyagilag megerősödsz, akkor vágsz bele az étterembe. Persze, az is lehetséges, hogy vállalod a magas kamatot, mert biztos vagy abban, hogy ha már beindul az étterem, könnyedén kicsengeted a törlesztőrészleteket.

O, mint opportunities, azaz lehetőségek

Olyan külső adottságok, amelyek általunk nem befolyásolhatók, de pozitív hatással vannak a vállalkozásra. Ilyen lehet a kedvező jogi szabályozási környezet, vagy például az alapanyag könnyű és gyors beszerezhetősége.

T, threats, azaz veszélyek

Körülmények, amelyekre nincs hatásunk, kockáztatják a sikert és negatív hatással lehetnek a vállalkozásunkra. Például ilyen a bonyolult bürokrácia, a felvenni tervezett hitel magas kamatai, vagy éppen egy új rendelet, amely előírja, hogy meg kell szereznünk egy speciális képesítést, amire momentán se pénzünk, se időnk.

Az analízis végén juthatsz arra a következtetésre, hogy az erősséged – jól főzöl – legyőzheti a gyengeségedet – nincs pénzed -, tehát az éttermes példa esetén a magas kamatok ellenére vállalod a hitelt.

De dönthetsz úgy is, hogy előzetes terveid ellenére nem nyitod meg az új üzletedet, mert a közeljövőben gázcsőcserét terveznek a környéken és egy évig lehetetlen lesz a bolt megközelítése.