avagy sötét kis történetek a konkurensek életéből (erre biztosan nem olyan büszkék). Az interneten gyakran érzi úgy az ember, hogy teljesen anonim, nem beazonosítható, lenyomozható, amit csinál, ezért meg is próbálkozik vele. Míg a “való világban” a vetélytársak próbálkozásait hamar tetten lehet érni, addig a weben számos olyan dologgal megpróbálkoznak, amire nem is gondolnál… Ezekből a kísérletekből gyűjtöttem most össze néhányat.

Elöljáróban: én maximálisan hiszek benne, hogy a mese végén az igazság mindig kiderül és a jó elnyeri végső jutalmát, nem érdemes tehát azon aggódnod és árgus szemekkel azt figyelned, vajon most éppen milyen gaztettet követnek el ellened. Ha egyedi vagy és a saját utadat járod, akkor messzebbre jutsz, mint a konkurenseid.

Sőt: úgy gondolom, hogy ez az egész konkurenciásdi nagyon is a fejekben dől el, és ezalatt leginkább a Te fejedet értem 🙂 Te találod ki, kit gondolsz konkurensednek, te ijedsz meg, amikor árat csökkent, szuper kampányt csinál, vagy valami más csúnyaságot művel (ld. lejjebb a cikkben).

A játék itt egyértelműen az önbizalomról és a hitről szól. Ha úgy gondolod, te vagy elől, te vagy az innovatív, ha te vagy az, aki magad után húzod a piacot, akkor nincs mitől félned: ameddig előrefelé nézel, te leszel az élen. Abban a pillanatban azonban, hogy hátrafelé kezdesz nézegetni és reagálni kezdesz arra, amit ők csinálnak, elkezd utolérni az üldözőboly és ez jelentősen lelassít téged is.

Lássuk hát, milyen “ellenlépésekkel” próbálkozgat(hat) a vetélytársad online!

Mint egy igazi háborúnál, itt is vannak reaktív és proaktív eszközök, azaz néhány eszközt támadásra (vagy inkább piszkálódásra :)), néhányat védekezésre szoktak használni.

1. Adwords licit és egyéb praktikák A csatározások egyik legkedveltebb helye a Google Adwords, ahol, ha meglátod a konkurens hirdetését rá lehet licitálni, azaz többet ajánlani a helyért. Így a másiknak elfogy a napi beállított költségkerete vagy csak nagyon drága lesz a hirdetése és inkább kiszáll.

Az Adwordsös szurkapiszka intelligensebb módja, amikor egymás szövegére hirdet két cég: mondjuk az egyik meghirdet egy fizetős terméket, a másik pedig ugyanazt ingyen kínálja, vagy meghirdeti olcsóbban, esetleg közli a hirdetés szövegében, hogy vele jobban jár a kedves vevő.

2. Próbavásárlás Ez ismert dolog a nagyobb, kevésbé elterjedt a kisebb cégek között, interneten viszont elterjedtebb a kicsik között is, mert kisebb a lebukás veszélye: megrendelik egy ismerős nevében a termékedet (sőt nálunk már saját névvel is próbálkoztak), de még gyakoribb (mert ugye a valódi vásárlás pénzbe kerül), hogy csak próbarendelést csinálnak álnéven, tesztelik a rendszeredet (ezt nem tudom, igazán mire jó, azt hiszik, csak viccből van kint a megrendelő űrlap? :))

Van, aki nem engedi meg, hogy konkurensek terméket vásároljanak tőle, és előre közli is ezt a megrendelőoldalon “üzleti összeférhetetlenség” címén. Szerintem egyáltalán nem gond, ha a konkurencia nálad költi a pénzét, jobb, mintha marketingre költené 🙂

3. Hírlevél-kémkedés Nos igen, ha van hírleveled, a konkurensed fel fog iratkozni rá 🙂 Jó esetben saját névvel és címmel (és akkor tudni fogod, hogy ő az, amit nem akarsz, azt majd neki nem küldöd el ;)), rosszabb esetben titkos címmel, hogy ne gyere rá, buta esetben pedig olyan nyilvánvaló címmel, ami ugyan titkos, de könnyű rájönni, hogy ő az, pl. kutatas@cegnev.hu vagy kutatas@a-konkurens-ritkabban-hasznalt-domainneve.hu. Egyébként ez az, ami miatt nem főjön a fejed: hadd olvassák a leveleidet, lássák milyen jó vagy 😉

4. Másolás A legjobb bizonyíték arra, hogy jó vagy, hogy másolni kezdenek. Bosszantó, de örülj neki. Ez is azt jelzi, hogy előrébb jársz, mint a másik, hurrá! 🙂 Sokan ilyenkor mindenáron bizonyítani akarják az igazukat. Mérlegeld, érdemes-e, mielőtt első indulatból nekiállsz bizonyítani az igazadat.

A másolás leggyakoribb formája, amikor csak hasonlít egymásra két szöveg, vagy kép, grafika vagy ötlet, ezt nagyon nehéz bizonyítani és nem is érdemes (gyakran úgy hasonlít 1-1 ötlet egymásra, hogy nem is tudtak egymásról, ezért nem érdemes vitába szállni). Amit tehetsz, hogy ha valami nagyon jó ötleted van, vagy mondjuk egy infoterméket, könyvet készítettél és szeretnéd megvédeni a későbbi vitás helyzetektől, akkor önkéntes műnyilvántartásba helyeztetheted az ötlet leírását vagy a terméket, ezzel később tudod majd igazolni, hogy a tiéd volt az eredeti ötlet.

Egyértelmű szerzői jogsértés esetén (amikor lelopják a képet az oldaladról, lemásolják egy-az-egyben a szövegedet) először a jogsértő tárhelyszolgáltatójához fordulhatsz, neki 24 órán belül kötelessége levenni a szerverről a jogsértő tartalmat – és azért mégiscsak másként hat az, ha a szolgáltató szólítja fel a jogsértőt, mintha te kezdesz el levelezgetni vele). Ha ez nem jár sikerrel, vagy komolyabb fellépést fontolgatsz, akkor közjegyzőhöz lehet fordulni.

5. Magyarázom a bizonyítványom Képzeld el, hogy megírod az oldaladon a bemutatkozó szövegedet, majd megjelenik a vetélytársad bemutatkozó oldala szóról szóra a tiéd ellen pozicionálva. Ha például te leírod, hogy eddig 100 ügyféllel dolgoztál együtt, akkor ő leírja, hogy náluk nem az ügyfelek mennyisége, hanem a közös munka minősége számít. Ez megint csak a “bosszantó, de nem lehet semmit se tenni” kategória.

Olyan is előfordul, hogy a hitelességüket próbálják növelni a te ellenedben, ha te pl. felvonultatsz egy orvosszakértőt a termékedben foglaltak igazolására, akkor ők előállnak kettővel, vagy egy sokkal nevesebbel – elkezdik felfelé tolni a licitet.

Találkoztam már olyan esettel is, amikor a “kedves” konkurens arról írt blogbejegyzést, mennyire frusztráló tud lenni, ha mások oldalán azt látják, mennyit nőtt az adott cég, mennyi ügyfele van, mit ért el (és itt részletesen körülírta a mi oldalunkat, még a számok is stimmeltek :))

6. Domainnév elfoglalás Egy bizonyos szint felett már lesznek olyan “okosok”, akik hobbiból elkezdik lefoglalni a webcímed különféle variánsait, illetve ingyenes blog formájában próbálkoznak be (pl. ha te a domainneved.hu vagy, akkor lefoglalják a domainneved.com-ot, a domainneved.blog.hu-t stb.), érdemes ezeket neked hamarabb meglépni, mint nekik.

Ha használsz RSS olvasót, iratkozz fel a domain.hu regisztrációs várólistára RSS-ben, így ha felkerül a domained valamilyen változata (.hu domainek esetén), akkor arról azonnal tudni fogsz és megvétózhatod.

A látszólagos anonimitás sajnos sok feketekalapos módszernek teret enged, mint például az álnéven való kommentelgetés, a közösségi oldalakon való névtelen lejáratás, az oldal feltörése, a más nevében való apróhirdetés és spammelés. Úgy gondolom, aki ilyen elkeseredett lépésekre szánja el magát, azokra nem érdemes időt pazarolnod – én sem teszem 🙂

Érdekel a téma? Gyere el pénteken a Vállalkozónői Kerekasztalra, ahol az ehavi téma a konkurencia lesz! Jelentkezés és részletek itt >>