Van, aki a pluszokat kizárólag a céges bankszámlakivonatokon látja viszont szívesen. Amikor azonban azzal jön valaki, hogy a cége szempontjából is fontos lenne a pozitív gondolkodás, akkor gyakran jön a válasz, hogy „hagyjál már ezzel a spiritiszta marhasággal!“.

Valóban nincs köze a pozitív gondolatoknak az üzletedhez és a marketingedhez?

 

Miért nem újhullámos badarság a pozitív gondolkodás?

Bölcs mondás, hogy a hasonló a hasonlót vonzza. Ha az üzletedben mogorva, kedvetlen és udvariatlan a személyzet, ne csodálkozz, ha a vevőid is ilyen stílusban kommunikálnak és ettől szépen gyűlnek a bejegyzések a panaszkönyvben. A hangulat ragadós, és a legtöbb embernek nagyon jó hangulat-radarja van. Befogják a környezet aktuális hangulatát, és gyorsan alkalmazkodnak hozzájuk. (Biztos olvastad már, hogy az evolúció lényege, hogy nem az él túl, aki a legnagyobb, legerősebb, hanem aki a legjobban tud alkalmazkodni a környezethez.) Ha az üzleted hangulata negatív, az negatív vevőket fog vonzani, ez pedig szép lassan (vagy gyorsan) belevisz egy lefelé húzó spirálba. Kell ez Neked?

Képezd, motiváld, bátorítsd az alkalmazottaidat! Teremts jó hangulatot a munkahelyen vagy az üzletben. Ösztönözd őket, hogy megosszák veled az ötleteiket, észrevételeiket. Lehet, hogy számos olyan dolgot fedeznek fel, ami Neked eszedbe sem jut. Hagyd őket gondolkozni. Lehet, hogy elsőre nehéz elhinni, de a boldog munkaerő sokkal hatékonyabb, kreatívabb, kevesebbszer betegszik meg. Tehát több bevételt hoz, kevesebb kiadás mellett. Tiszta haszon!

 

Nem érdekel, nincs üzletem!

Oké, lehet, hogy van egy weboldalad, webshopod és heti hírleveled. Ha ezeket úgy írod, hogy közben arra gondolsz „Ezt is minek csinálom, úgyse érdekel senkit…“, akkor az eredmények vissza fogják igazolni a feltételezésedet. Az írásaid tükrözni fogják a lelkiállapotodat és a „lelkesedésedet“.

Ha rosszul megy a bolt, ne az járjon állandóan a fejedben. Gondolj arra, hogy mi a célod? Fogalmazd meg eredményekben, számokban. Írd le, mi mindent kell azért megtenned, hogy elérd a célokat. Bontsd le nagyobb mérföldkövekre, majd ezeket kisebb tevékenységekre. Ne halogass, azonnal láss neki megcsinálni a kisebb feladatokat. Mindig a cél lebegjen a szemed előtt, azért dolgozz, hogy azt elérd. Képzeld el az érzést, hogy milyen lesz, amikor már elérted.

Vezess célnaplót, ahová ezeket mind leírod és pontosan „jegyzőkönyvezed“. Ettől eltűnik a „misztikus“ jelleg, és máris operatív feladatokká alakítottad a cél felé vezető utat. Látod? Semmi zen, kézzel fogható teendők. (Igen, ez olyasmi, mint a marketing terv, de a megvalósítást is rögzítjük benne., így jóval ösztönzőbb.)

Amikor írsz, tervezel, arra gondolj, hogy a terméked és szolgáltatásod hogyan fog segíteni a vásárlóidnak, és Te a vásárlások által mely céljaidat fogod tudni elérni. Ha arra gondolsz, hogy a vásárlásokkal mindenki nyer, máris más hangulata lesz az üzeneteidnek és a vásárlók is jobb kedvvel időznek az oldaladon. Ha jól érzik magukat, vásárolnak. Tiszta haszon!

 

Üzletkötés görcsösen vagy felszabadultan?

Ha azzal a gondolattal indulsz egy tárgyalásra, hogy mit fogsz „rásózni“ a partneredre – legyen az akár termék, akár csak egy gondolat – akkor ne várj csodákat, és tártkarú fogadtatást.

Indulj el úgy, hogy a fejedben az a gondolat van: „Bármi is lesz az eredménye a mai megbeszélésnek, mindketten csak nyerhetünk!“ Ha menet közben úgy érzed, hogy „márpedig“ valamiről erővel meg kell győznöd a másikat, mondd el párszor magadban a fenti mondatot.

Ha nem érzed igaznak a fentieket, mert ragaszkodsz az azonnali bevételhez, akkor készíts egy saját listát arról, hogy a pénzen kívül milyen fontos dolgokat kaphatsz még a másiktól. (Elkezdem a sort: kapcsolatrendszert, ötleteket, referenciát…)

 

Vakrandi

Egy konferencián, tréningen, egyéb eseményen nem a legjobb program valami miatt szorongani. Sokszor előfordul, hogy azt gondoljuk másokról, hogy ők sokkal okosabbak, szebbek, jobbak, intelligensebbek, gazdagabbak, ismertebbek, híresebbek, jobb a szaguk…

Te azonban Te vagy. (Ennél határozottabb tényt nehéz lenne találni.) Ha félszeg vagy mások társaságában, vegyél elő egy lapot (ne ott, hanem otthon! 🙂 ) és írd össze az összes értékedet, jó tulajdonságodat, és olyan eredményedet, sikeredet, amire büszke vagy. Sokszor vedd elő, és olvasd el ezt listát. Bárkivel találkozol, amikor az jut eszedbe, hogy ő biztos mennyivel…, akkor vedd elő ezt a lapot képzeletben, és olvasd át. Egyből egyenes lesz a vállad és őszinte a mosolyod. Könnyebben megy majd az ismerkedés.

Ne kívánd mások pozitívumait, mert nem örülnél, ha egy csomagban megkapnád a hozzá járó negatívumokat is. Ehelyett próbáld megismerni őket és értékelni a felfedezett pozitív tulajdonságaikat.

 

Na és most mit gondolsz a pozitív gondolkodás és az üzlet kapcsolatáról?

 

Jó (és pozitív) marketinget Neked!

Üdv:

Nagy Krisztina