Ezekben a napokban, még mindig fő téma a magánnyugdíjpénztárban maradás…, illetve az államiba való visszalépés mérlegelése.

A jelenlegi 2 választási lehetőség közül egyik sem teljesen OK.

Bármelyik mellett döntesz, kell még valamit tenned, hogy biztosan ne kelljen alacsonyabb életszínvonalra váltanod, amikor nyugdíjba mész.

Csak magadra számíthatsz, a jóléted Neked kell magadnak előteremtened!

Hogy milyen eszközökkel és hogyan érheted ezt el?

Íme 4 tipp, hogyan gondoskodj arról, hogy nyugdíjas korodban ne kelljen összehúznod magad:

1. Önkéntes nyugdíjpénztár

Sokan összekeverik a magánnyugdíjpénztárral, pedig ez egy teljesen külön intézmény. Ide kérheted a magánnyugdíjpénztári számlán lévő -inflációt meghaladó nyereséget, és a munkáltatói tagdíjkiegészítést. Az átutalt összeg 20%-át, max. 300.000 forintot jóváírást kaphatsz az önkéntes nyugdíjpénztári számládon.
A 2011.évi adószabályok szerint 16 %-os adókulccsal adható, mint cafetéria juttatás.
Az önkéntes nyugdíjpénztári számlán keletkezett hozamot a 10. év után adómentesen veheted fel, illetve azt követően pedig 3 évenként. A tőkét legalább 20 év után, illetve akkor veheted fel, ha elérted a nyugdíjkorhatár.

Hogyan válassz a sok önkéntes nyugdíjpénztár közül?

Nézd meg a különböző pénztárak elmúlt 10 éves átlagos évenkénti nyereségét.  Ne feledd, hogy a hasonló kockázatú alapokat vesd össze egymással. Találsz majd kimagasló teljesítményű pénztárt, illetve alapot. A legjobbak akár az évi 9 %-nál (adómentes) TÖBBET hoztak.

Gondolj bele: ha havonta 20.000 forintot forgatsz 20 évig ilyen eredménnyel, akkor cca. 13.500.000 forint lesz a számládon, úgy, hogy csak 5.000.000 forint körül fizetsz be te ,a többi – 8.500.000 forint a hozam,illetve a hozam hozama. 🙂 S ha még az éves befizetés (240.000 forint) 20 %-át  (évente 48.000) is hozzászámolod, akkor a 20 év alatt ez majdnem 1.000.000 forint plusz nyereség.

2. NYESZ


Ezt az előtakarékossági formát a bankoknál, befektetési társaságoknál tudod igénybe
venni, megnyitni. A számlán elhelyezett összegekből csak forintalapú értékpapírokat ( befektetési jegyeket, részvényeket, kötvényeket)  vehetsz. Az éves befizetéseid után 2011-től már csak 20 %, max 100.000 forint /év adóvisszatérítést kapsz, amelyet az APEH ugyanerre a számlára utal. Ha a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt éred el, akkor ez az összeg max.130.000 forint/ év.
Az adóvisszatérítésen kívül még hatalmas előnye, hogy bár nyugdíjra teszed félre és nem felvehető addig a befektetett pénzed, de a befektetési portfólió összetételéről Te döntesz.
Így akár magasabb hozamot is elérhetsz, mint  más nyugdíjcélú befektetési eszközön. Még előny, hogy a NYESZ adóvisszatérítésének maximumát nem kell összevonni az önkéntes nyugdíjpénztárak hasonló mértékű kedvezményével,így akár 200.000, illetve 260.000 forint is visszajárhat a személyi jövedelem adódból, ha mindkét előtakarékossági formát egyszerre választod.

3. Bérbeadás

Örökzöld a megtakarítási formák között a lakásvásárlás- és bérbeadás. Az egyre olcsóbb
forinthitelek mellett egész magas hozamot érhetsz el, és hosszabb távra biztosíthatod.

Pl: veszel egy 20.000.000 forintos ingatlant. 25 % önrészt fizetsz, 30 éves futamidővel, forint alapú hitellel 100-110.000 forint a törlesztő-részlet. Ha a vételár felét be tudod tenni sajáterőként a projektbe, akkor 55-60.000 forint a havi fizetési kötelezettséged. DE!!!! Ha a lakást kiadod, akkor a bérleti díj fedezi a havi törlesztő-részletedet. Ha mindezt jó kondíciókkal bonyolítod, akkor mire nyugdíjba mész, kifizeted a hiteltartozásod és utána már csak a bevétel marad, mai a Tiéd lesz!

4. Biztosítás

Régóta lehet már „félre tenni” a biztosító társaságoknál is. Már havi 10-15.000 forintos díjjal élhetsz a befektetési lehetőséggel kombinált  lehetőségekkel, amelyek azért nem olcsók. Mindegyik unit-linked életbiztosítás jó arra, hogy gondoskodj nyugdíjas éveidről. Mivel mindannyian mások vagyunk, mielőtt ezzel a lehetőséggel élsz, meg kell vizsgálni a következőket:

·        az élethelyzetedet,

·        milyen kockázatokat szeretnél lefedni a szerződéssel,

·        milyen távoli időpontra esik a cél, amiről gondoskodni szeretnél,

·        milyen a kockázattűrő képességed,

·        milyen egyéb forrásokból számíthatsz jövedelemre nyugdíjas éveidben.

Több biztosító termékei között találsz olyat, amelyet speciálisan az időskori nyugdíj-kiegészítésre feljesztettek ki. Ezekben a befektetésekben a részvényhányadot folyamatosan csökkentik azért, hogy az eszközalap a nyugdíjbavonulás időpontjához közeledve egyre kisebb kockázatnak legyen kitéve. Nem lenne szerencsés, ha pont az utolsó pillanatba nagy veszteség érné az alapot.