“Beszélgettem egy kedves, lelkes, fiatal vállalkozóval, aki tanácsot kért tőlem, hogy miért nem sikerülnek az üzletkötései” – mesélte egyszer Mark Davis online marketing tanácsadó, a “Google Superman”. – “Elmondta, hogy a potenciális üzletfelei mindig érdeklődnek, amikor a szolgáltatásáról beszél, és kérik, hogy küldjön nekik e-mailben ajánlatot, de aztán sohasem lesz belőle üzlet. Vajon miért?”

Mark megkérte a fiatal vállalkozót, hogy küldje el neki is az ajánlatát, hogy megnézhesse, mi a baj vele. Amint megérkezett az e-mail, azonnal látta, mi rettentette el az érdeklődőket.

Az e-mail a joe89teddybear@freemail.com címről érkezett.

(Remélem, nincs ilyen e-mail cím igazából 🙂 )

“Mindössze” annyi történt, hogy a potenciális üzletfeleket még az e-mail elolvasása előtt elriasztotta az ifjú vállalkozó egyetemi éveiből maradt vicces ingyenes e-mail címe – talán ki sem nyitották a levelet, hiszen ilyen e-mail címről nem jöhet komoly üzleti ajánlat

“Netre megyek” című cikksorozatomban szeretnélek Téged, kedves Vállalkozónő társam, egy kicsit technikai vizekre terelni. Nem kell megijedned, nem lesz semmi olyan, amit ne értenél. Én is vállalkozónő vagyok, a Te nyelvedet beszélem. De vannak olyan dolgok, amelyekről feltétlenül tudnod kell, ha modern vállalkozónő akarsz lenni, és ha helyt akarsz állni ebben a bizony még mindig elég férfias világban.

Első alkalommal az üzleti célra használt e-mail címekről és a domain-nevekről lesz szó.

Ha ugyanis komoly, modern vállalkozást szeretnél, akkor az interneten is magabiztos üzleti arcot kell mutatnod. És ha ez így van, akkor nem úszhatod meg az üzleti e-mail címet és a saját domain-nevet (a többiről majd később).

Azt hiszem, ezt nem kell hosszasan magyaráznom.

Te szívesen vásárolnál egy olyan cégtől, amelynek nincs évi párezer forintja egy saját domain megfizetésére?

Te szívesen írnál megrendelőlevelet a mucuska878@freemail.hu címre? (Remélem, ilyen cím sincs a valóságban 🙂 )

Az ingyenes domain-ek, tárhelyek, e-mail címek ma már kizárólag hobby-célra elfogadhatóak (talán lassan már arra sem…). Egy üzleti vállalkozás nem engedheti meg magának, hogy olyan képet mutasson magáról az interneten, ezen a könnyen és gyorsan ítélő médiumon, mint amely annyira igénytelen és fukar, hogy még egy saját domaint sem képes fenntartani.

Ha úgy gondolod, hogy kezdéskor, amikor még azt sem tudod, egyáltalán sikerül-e a vállalkozásod, nem akarsz sok pénzt kiadni, vagy egyáltalán semmit sem, legalább használd a GMailt-t. A @gmail.com végződésű e-mail címek valamiképpen elfogadottak az üzleti életben is. Ingyenes, de mégis. A Nagy Testvér valahogy komolynak számít. De itt is figyelj arra, hogy “normálisan” hangzó felhasználónevet válassz, tehát a mucuska878@gmail.com lefoglalásával semmit nem nyersz! Mit gondolsz, nekem mi a GMail-es e-mail címem? 😉

Még jobb, ha saját domain-neved van. Egy domain-név évente kb 2.000 Ft-ba kerül, ez nagyjából annyi, mint egy papírkötésű romantikus kisregény, ennyit már csak megérdemel a vállalkozásod! A domain-névhez pedig tartozhatnak saját e-mail címek is, például a sales@bikfalvimoni.com már egész üzletiesen hangzik, nem?

Hogyan válassz domain-nevet? Fontos tudnod, hogy a domain-név nem lesz a tulajdonod, csak bérelheted az Internet Szolgáltatók Tanácsától. Nem foglalhatsz le védjegyet, illetve bizonyos általános szavak is védelem alá esnek. Noha ma már lehetőség van rá, hogy ékezetes nevet foglalj, ezt nem javaslom, mert egyes böngészők helytelenül jeleníthetik meg, illetve egyes alkalmazásoknak is gondot okozhat.

A jól hangzó, könnyen megjegyezhető, ékezetek nélkül is értelmes domain-név már fél siker, de azért ne tulajdoníts túl nagy jelentőséget ennek. A legtöbb látogatást úgyis kattintással kapod majd, a legritkább esetben fogják közvetlenül beírni a domain-nevedet a böngészőjükbe az internetezők. Rengeteg jó domain-név már foglalt lehet a Te területeden, ilyenkor ne erőltesd a dolgot, ne próbálj kacifántos, kulcsszavakkal telezsúfolt domain választani.

Ha Te magad vagy a kulcsszereplő az üzletedben, érdemes a saját nevedet lefoglalni domain-névként. Ez azért is hasznos, mert ha ráébredsz, hogy rossz üzletágat választottál, és váltani szeretnél, nem kell lerombolnod az addig felépített internetes jelenlétedet, hiszen a neved nem változik, a weblapod tartalma viszont lecserélhető.

A domainek foglaltságát .hu esetén itt ellenőrizheted, .com és más nemzetközi végződés esetén pedig kattints ide.

Következő alkalommal a tárhelyekről lesz szó – addig gondolkozz a domain-neveden!

(Illusztráció: Ambro / FreeDigitalPhotos.net)