Vállalkozónői interjúsorozatunk most Kereki Kriszta mutatkozik be, aki nem csak készíti a szebbnél – szebb gyöngyékszereket, hanem a gyöngyfűzés titkait is elárulja tanítványainak.

Mivel foglalkozol?

Esküvői gyöngyékszereket tervezek és a gyöngyfűzés titkait tanítom lelkes Tanoncaimnak.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

A gyöngyfűzés hobbiként indult, amikor még picik voltak a gyerekeim. Amikor a környezetemben többen érdeklődtek a kész ékszerek iránt, plusz megszűnt a munkahelyem, ahová visszamehettem volna dolgozni, belevágtam a vállalkozásba.
Eleinte csak jövedelemkiegészítésnek indult, mivel főállású anyaként keveset kockáztattam, aztán az évek alatt úgy éreztem, nagyon komolyan szeretném venni az egészet és elkezdtem sokkal céltudatosabban építkezni.
Az esküvői vonal pár éve fogott meg, inkább az oktatás a vállalkozásom erőssége; néhány barátunk ruhájához készítettem szettet és rádöbbentem: ezt nagyon szeretem csinálni!

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

A gyöngyfűzés oktatás területén egyre komplexebb, ráadásul online tananyagokat készítek, így ezek elérhetőek bárhonnan, bármikor.
A gyöngyfűzés nehézsége, hogy sok technikát kell megismerni, rengeteg gyöngyfajtát, ezek között nehéz eligazodni kezdőként.
Viszonylag sok a nyugdíjas követőm, büszke vagyok rájuk, hogy új hobbiba kezdenek, ami ráadásul nem is a legkönnyebbek közül való!
Hasonló oktatási rendszerrel még nem találkoztam külföldön sem.

Az esküvői ékszereknél gyakori, hogy egyedi elképzelésekkel, vagy a ruhapróbán készült fotóval keresnek meg a menyasszonyok, így a személyiségükhöz és a ruhához tudom megteremteni a tökéletes összhangot.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

Bár Bt vagyok, alapvetően egyedül viszek mindent, ebben benne van a weboldal, a fotózás, a fejlesztések. A férjemmel szoktam megvitatni az új ötleteimet, aktuális gondjaimat, nagyon jó meglátásai vannak.
Már kiépült egy jó együttműködő kapcsolat a Tiszigyöngy webáruházzal, a tananyagokhoz ő biztosítja az alapanyagokat.
Van egy adminisztratív segítőm is, Takács M. Katalin, aki alapvetően a számlázás, ügyfélszolgálat egy részét segíti, ami főleg kampány idején rengeteg terhet levesz a vállamról.
Az évek alatt már tudom, kihez kell fordulnom grafikai ügyekben, honnan rendeljem a csomagolóanyagokat stb. Egy kicsit ők is a csapathoz tartoznak már!

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

Legnagyobb kihívásom a legelején az volt, hogy elhiggyem, lehet ebből valami. Hogy komolyan vegyem a vállalkozást, megtanuljam szétválasztani a munkát és a családi ügyeket, időt.
Természetes volt számomra, hogy elugrok a boltba, viszem a gyereket orvoshoz stb. Mivel ne vagyok képes alvás nélkül működni, én nem tudtam behozni ezeket az időket éjszaka, így nagyon lassan haladtam.

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

Édesanyám kereskedő, így azt hiszem, féltett egy kicsit, de a férjem maximálisan támogatott kezdettől fogva.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Szeretném, ha az esküvői ékszerek mellett elegáns, alkalmi ékszerekkel is piacra tudnék lépni, egy erős márkát építve. Ehhez keresem még a saját stílusomat.
Mindeközben a növekedés a legfontosabb most, ismertségben és anyagiakban egyaránt. Egyelőre nem jövedelmezik annyit a tevékenységem, hogy azt mondhassam: ez elegendő számomra.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Sok idő, mire megérti az ember, a vállalkozás lego-kockái hogyan is működnek és hogy épülnek egybe. Az, hogy mennyire fontos a piackutatás, a pozícionálás, mindvégig tudtam – csak nem értettem.
Legfontosabb tanácsom: előbb tudd, pontosan kinek szeretnél eladni, és csak utána keresd meg hozzá azt a terméket vagy szolgáltatást, amit nyújtani tudsz neki!

Kriszta elérhetőségei: www.gyongy-tanfolyam.hu

Facebook1 | Facebook2 | Instagram