Vállalkozónői interjúsorozatunkban Kovács Márta mutatkozik be, aki a pályaváltókat segíti.

Mivel foglalkozol?

Életút konzulens vagyok, pályaváltókat segítek, hogy megtalálják az életútjukat. Kiemelten a 40 felettiek pályaváltását segítem különböző szívközpontú módszerekkel. Sokszor az agy csak körbe-körbe jár, nem talál megoldást. Ilyenkor fontos, hogy megtaláljuk mit súg a szíve a kliensnek, mit szeretne igazán. Ezek a módszerek: artcoaching – művészeti eszközök, illetve egy svéd módszer, amit Digitális Életpálya Térképnek (DÉT) neveznek. Az egyén tele van tapasztalattal, készségekkel, amelyet hajlamos elfelejteni. A vizuális ábrázolásnál előtűnnek a minták és a törvényszerűségek. Sokszor a miérteket is megtaláljuk. Innen már csak egy ugrás az élethivatás, az életpálya megtalálása.
Rendezvényeket, képzéseket, játékos önismereti partikat is szervezek. Legutóbb kismamáknak tartottam workshopot, munkavállalás előtti dilemmáikban segítettem. Vállalkozóvá válók számára is nyújtok online segítséget a Kapcsolj turbófokozatra! programban.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Egész életemben oktattam, mentoráltam embereket – akik hol pályakezdők voltak, hol fiatalok, vagy idősek. Egy vargabetű után én is rájöttem a közös mintázatokra az életemben, azóta szenvedélyem, hogy segítsek rátalálni az embereknek az életútjukra.

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

Egyedülálló módszerekkel dolgozom, fentebb leírtam. Az ügyfeleim önbizalomra, reményre találnak.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

Egyedül dolgozom, persze időnként együttműködőkkel.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

A legnagyobb kihívás az ügyfelek megtalálása. Rengeteg önkéntes munkát végeztem, hogy gyakorlatot szerezzek. Akik aztán tovább is ajánlottak. A rendszeres blogolás, a közösségi média megalapozza a terjedést.

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

Nem ellenkeztek. Nem éreztem már jól magam abban a túlszabályozott, alkalmazotti közegben, ahol középvezetőként dolgoztam. Kerestem a lehetőségeket a váltásra. 54 évesen ugrottam, de csak később lettem vállalkozó, amikor már jövedelmem volt.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Szeretnék sok embernek segíteni, hogy megtalálják az életútjukat. Jó lenne egy szakmai stúdió több területről jövő szakemberrel, de akár a meglévő webshopom átalakításával is több emberhez eljuthatnék (személyiségfejlesztő játékok, eszközök forgalmazása). De ezek még a távoli jövőben vannak.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Bátran merjenek belefogni, ha már van elképzelés. Ne féljenek segítséget kérni, mindenhez nem érthetünk. A tanulás folyamatos kihívás a vállalkozói létben “élethosszig”. Mi van ha nem sikerül? Nincs helyrehozhatatlan lépés. Egy átgondolt tervvel mindenre lehet forgatókönyv!
Amit másképp csinálnék: több segítséget kérnék. 2 évet megspóroltam volna az életemből, ha akkor 54 évesen coachhoz fordulok. HAJRÁ lányok csináljátok! Drukkolok minden kezdőnek.

Márta elérhetőségei: www.eletutkonzultacio.hu | Facebook|Instagram