Vállalkozónői interjúsorozatunkban most Krotos Erika mutatkozik be, aki nagymamája recepje alapján birsalmasajtot készít.

Mivel foglalkozol?

Birsalmasajtot készítek, hagyományos módon, nagymamám receptje alapján.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Régi gyermekkori álmom vált valóra, amikor pár éve hozzájutottam egy kertecskéhez. Mindig is szerettem volna kertészkedni, de az életem máshogy alakult. Aztán amikor 50 éves lettem, úgy döntöttem nem várok tovább, megvalósítom azt, amire mindig is vágytam. Elsők között ültettem a kertembe birsalmafákat, mert főzőcskézni is szeretek és arra gondoltam, hogy birsalmasajtot fogok majd készíteni.

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

A birsalmasajt egy régi finomság, szeretném újra divatba hozni. Ma már kevesen készítik, mert időigényes, én viszont imádom csinálni. Olyan igazán nagymamás, téli estékre való, családi csemege.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

Egyelőre egyedül dolgozom, a férjem segítségével.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

Mivel ez egy elfelejtett és ma már nem igazán divatos csemege, ezért a legnehezebb újra megismertetni az emberekkel. A fiatalok közül sokan még csak nem is hallottak róla, hogy mi is az a birsalmasajt. Illetve nehéz felvenni a versenyt a túlízesített, színesített, tartósítószerekkel konzervált gumicukrokkal és egyéb nyalánkságokkal.

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

Szerencsére támogatnak.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Szeretném bővíteni a kínálatot. A birsalmasajt mellett egyéb lekvárokat, befőtteket is fogok készíteni. Azt szeretném elérni, hogy a kicsi kertecskémben megteremjen minden, ami a családnak szükséges, finom zöldség-gyümölcs formájában és még plusz bevételem is legyen annyi, hogy csak ezzel tudjak foglalkozni életem végéig.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Fontos az, hogy amit csinálsz, azt szeresd csinálni. Ez meglátszik rajtad és a termékeden-vállalkozásodon is. Csak a pénzért ne vágj bele egyetlen vállalkozásba sem. Ha viszont olyan dolgot csinálsz, ami a Te utad, akkor ne foglalkozz senkivel, haladj az utadon előre. Sok sikert mindenkinek.

Erika elérhetőségei: www.birsalmasajt.hu