Vállalkozónői interjúsorozatunk első részében Lukáts Andrea mutatkozik be, aki virtuális asszisztensként segíti a vállalkozókat.

Mivel foglalkozol?

Virtuális asszisztencia szolgáltatásommal (www.azadminisztrator.hu) segítem az elfoglalt egyszemélyes vállalkozók, mikro vállalkozások mindennapi munkáját, hogy azzal tudjanak foglalkozni, amit szeretnek csinálni és hatékonyak benne – ez legyen akár a saját szakmájuk, kedvenc területük a vállalkozásban, de akár a hobbijukkal, a családjukkal is több időt tölthetnek azáltal, hogy nem minden feladatot kell egyedül elvégezniük.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Egy ismeretségi kapcsán jött az első feladat, ami nagyon megtetszett nekem, valamint a megrendelőnek is, és elkezdtünk rendszeresen együttműködni. Ebből alakult ki a vállalkozásom is.

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

A virtuális asszisztencia vállalkozásom abban egyedülálló, hogy szabadon, mondhatni kötöttségek nélkül tudnak a vállalkozók feladatokat kiszervezni nekünk, nincs alkalmazotti teher, felelősség, szerződéses alapon dolgozunk a megrendelő igénye szerinti munkamennyiségben. Ügyfeleim az általunk nyújtott segítség által tudnak a kedvenc feladatukra koncentrálni, ami valóban előreviszi őket a kitűzött céljukhoz vezető úton. Együttműködésünk során sokkal felszabadultabbak lesznek a megrendelőink, hisz nem nyomasztja őket a kötelező adminisztráció elvégzése, vagy bármilyen más feladat, ami elveszi az idejüket akár a pihenéstől, akár a termékfejlesztéstől, marketingtől, kapcsolatépítéstől. Együttműködésünk általában az ő vállalkozásuk növekedését is elindítja, hiszen egy vállalkozó nagyon gyorsan el tudja érni azt a szintet a vállalkozásában, amikor már saját maga áll a növekedés útjában: nem tud már több feladatot elvégezni, szétforgácsolódik az energiája a sok feladatban, vagy épp demotiválttá válik a sok mellékes feladattól, ami elveszi az ideje nagy részét.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

Annak érdekében, hogy a legnagyobb hozzájárulás lehessek egy vállalkozásnak, kiépítettem a szolgáltatási körömet komplex cégmegoldás nyújtására, amihez megkerestem a legmegfelelőbb partnereimet. Jelenleg ketten végzünk asszisztensi, adminisztratív munkákat, egy partnerem segítségével weboldalak, grafikai és nyomdai munkák kivitelezését is vállaljuk, valamint kreatív szövegíró partneremmel már sok ebook, blogcikk, de akár webszövegek elkészítését is vállaljuk. Az idegennyelv sem akadály, német és angol nyelvű fordításokkal, korrektúrázással segítünk az ügyfeleinknek.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

Számomra a legnagyobb kihívás a vállalkozói lét és gondolkodás, az egészséges önbizalom kiépítése volt, amelyre az alkalmazotti létem során egyáltalán nem volt szükségem. A magabiztos irányítás, és például az előadások, nyilvános beszédek terén sem volt tapasztalatom.

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

Támogattak, biztattak, hogy a saját utamat járjam. A környezetemben több a vállalkozó, mint az alkalmazott, ezért volt szerencsém végigkísérni több éves vállalkozások útját, ami nagy hozzájárulás volt a vállalkozóvá válásomhoz.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Természetesen óriási terveim vannak, szeretnék minél több hozzám hasonló vállalkozónak segíteni a szolgáltatásaimmal, szeretném megkönnyíteni a mindennapjaikat, hogy tényleg élvezetes legyen vállalkozni. Hiszem, hogy a kötelező dolgok az életben nem kell, hogy megnehezítsék mindennapjainkat, csak meg kell találnunk a megoldást és a velünk együttműködő embereket, akikkel egy egészt, egy jól és hatékonyan működő vállalkozást alkotunk.​

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Tanácsolni nem szeretek, inkább azt mondom nekik, hogy hallgassák meg minél több olyan vállalkozó történetét, akik már eljutottak odáig, ahova ők jutni szeretnének. A kapcsolatépítés az egyik legfontosabb pillér az életben, kapcsolódni pedig csak építő és pozitív emberekhez érdemes. Ezáltal tudunk mi is egyre jobban fejlődni. Semmit nem csinálnék másképp, mindennek megvan a maga útja, módja, és minden okkal történik velünk. Lássuk meg a lehetőségeket és éljünk is velük!

Andrea elérhetőségei: https://azadminisztrator.hu/

Facebook | Instagram | LinkedIn