Vállalkozónői interjúsorozatunkban most Nyúlné Terpó Edit mutatkozik be, aki az édesanyákat segíti.

Mivel foglalkozol?

Gyógypedagógus és anya coach vagyok. Édesanyákat segítek abban, hogy könnyebben megnyíljanak, beszéljenek a nehézségeikről, kételyeikről. Majd természetesen megoldást is találjunk a problémáikra. Az internet ontja az információt arról, hogyan kell ma gyereket nevelni. De ebben a dzsungelben könnyű elveszni. Én azt szeretném megmutatni az anyáknak, hogy bízzanak jobban önmagukban, a gyermekükben. Találják meg azt az irányt, ami az ő számukra a megfelelő. A könyvek, cikkek nem szentírások. Bátran családra lehet szabni az ötleteket.
Emellett csoportos foglalkozásokat is vezetek, mert az egyik leggyakoribb ok, amiért megkeresnek, az a magány. A csoportos alkalmakon meggyőződhetnek róla az édesanyák, hogy nincsenek egyedül a kérdéseikkel, kételyeikkel. Így csökken a magányosság érzése.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

A gyógypedagógiai munkám során is tapasztaltam, hogy sokszor maradnak egyedül a kérdéseikkel, kételyeikkel az édesanyák. Aztán magam is anya lettem. Kerestem csoportokat, lehetőségeket, hogy az anyaságról beszélgessek, illetve az én problémáimról. De csak fejlesztő foglalkozásokat találtam babák számára. (Akkor még egy kisebb város mellett éltünk.)
Korábban sokat foglalkoztam önismerettel, de inkább táncterápia és csoportos foglalkozások keretében, így azokat sem tudtam használni.
Elkezdtem keresni azokat a lehetőségeket, melyekkel online is tudok segíteni önmagamon, majd másokon. Így találtam meg a coachingot. Tanulás és személyes tapasztalatok megszerzése után vágtam bele a segítői munkába.

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

Két dolgot tartok nagyon fontosnak. Egyrészt azt, hogy aki hozzám fordul, ne csak az aktuális kérdéseire kapjon választ. Úgy foglalkozunk az általa felvetett témával, hogy közben megtanuljon, begyakoroljon olyan technikákat, melyek később is segítik. Törekszem arra, hogy ezek között legyen mindig “bababarát” (kevés idő és eszköz kelljen hozzá) módszer. Hiszen gyakori az édesanyáknál, hogy kevés az idejük önmagukra.
A másik fontos célom a közösség építése. Nem csak a heti egy alkalmakon, hanem egy online csoportban is tarthatják a kapcsolatot az anyukák. Remélem, a csoport növekedésével egyre többen lesznek, akik közel laknak egymáshoz, így akár találkozni is tudnak az anyukák és kölcsönösen vigyázni egymás gyermekeire. 🙂

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

Egyedül dolgozom. Férjem programozó, így a honlapom kialakításában sok segítséget kaptam.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

Bátornak lenni. Felvállalni saját magamat és megmutatni a közönségnek, ismerősöknek az írásaimat. Főként azokat, amik személyesebb jellegűek. Meg kellett tanulnom kiosztani a feladatokat. És most nem a vállalkozási teendőkre gondolok elsősorban. A háztartás és a gyermeknevelés is sok tennivalóval járt. Ebbe bevontam férjemet is. De idő és gyakorlat kellett ahhoz, hogy működjön a rendszer. Még mindig figyelnem kell arra, hogy sokkal többször mondjam el, mit csináljon meg, mint ahányszor megszokásból elintézném én. 🙂

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

Vegyes volt a fogadtatás. Egy része a családomnak féltett, a másik része támogatott. Ez barátaim körében is ugyanígy volt. Sajnos még mindig sokan úgy gondolják, hogy Magyarországon lehetetlen vállalkozni és az adóhivatal csak azért van, hogy büntessen. De én nem ezt tapasztaltam. A NAV-nál is emberek dolgoznak és roppant segítőkészek.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Jelenleg főként online dolgozom, illetve egy bérelt helyen tartok heti egyszer csoportos foglalkozásokat. A legnagyobb álmom, hogy egyszer a saját fészkemben dolgozhatok. Ami nem csak egy iroda lesz, hanem egy közösségi tér is, ahol az édesanyák összegyűlhetnek és egymást is segíthetik, támogathatják. Illetve szeretnék majd több olyan programot szervezni, melyeknek a felszabadulás a játékosság a központi témája. Ezáltal a hozzám érkezők újra megtalálhatják a kíváncsi, játékos énjüket, hogy a hétköznapok is élménydúsabbak, vidámabbak lehessenek számukra.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Legyenek bátrak! Többet beszélgessenek olyanokkal, akik hisznek bennük. Keressenek közösséget, ahol más vállalkozókkal léphetnek kapcsolatba. Erre rengeteg lehetőség van az interneten. És kérdezzenek, kérjenek segítséget. Az egyéni vállalkozó nem azt jelenti, hogy egyedül kell mindennel megküzdeni.

Edit elérhetőségei: www.fedezdfelmagad.hu
Facebook|Blog|Instagram