A vállalkozást fontolgatókat –  akik maguk még nem mentek végig az úton – mindig izgatja, hogy mi a titok, mitől lesz valaki sikeres vállalkozó. A cikk legvégén majd elmondom, mit is gondolok a titokról, de most nézzük meg, mit mond egy sikeres vállalkozó.

 

Bojár Gábor, a Grapisoft társalapítója maga is végigment az úton. Nem is akárhogyan: egy igazi vállalkozó, aki  sikeres IT céget épített fel csapatával. Ma a világon 200.000 ezer építész (ők jelentik a 3D-vel dolgozó építészek felét) dolgozik a Grafisoft programjával.
Szerdán hallgattam meg az előadását egy konferencián és úgy éreztem, hasznos megosztani azokat a fontos gondolatokat, amiket Bojár Gábor mondott a vállalkozói szemlélettel kapcsolatban, és amikkel magam is mélységesen egyetértek. Bízom benne, hogy segít abban, hogy bizonyos hiedelmeket és tévhiteket is eloszlasson.

9 gondolat a vállalkozásról Bojár Gábortól

1.)    Az ötlet

Az ötlet irreleváns. Nem a nagy ötlet a fontos, hanem az ötletelés képessége, a kreativitás. Az új ötletek 90%-a nem válik be. És ehhez kapcsolódik még egy nagyon fontos dolog: el kell tudni viselni a vereséget, a kudarcot. Az az igazi vállalkozó, aki képes elviselni a vereségeket.

2.)    Látod a jövőt?

Dehogyis! Kár ezzel áltatni magunkat: nem látjuk a jövőt.

3.)    Kapcsolatok

Nem létfontosságúak a kapcsolatok. Az emberek túlmisztifikálják a kapcsolatok jelentőségét. Jó, ha vannak kapcsolatok, de nem a legfontosabbak. Amit jegyezzünk meg: nem általában kellenek a kapcsolatok, hanem célzottan, pont oda, ahova a vállalkozásunk szempontjából fontos.

4.)    A pénz

Kell a pénz, de nem olyan nehéz megszerezni, ahogy általában vélekednek róla. Természetesen kell az üzleti terv, de nem az üzleti tervre adják a pénzt, hanem belenéznek a szemedbe.

5.)    A verseny szeretete

Nos, és akkor elérkeztünk ahhoz a kérdéskörhöz, hogyha az előbb felsoroltak nem alapvetőek egy vállalkozás elindításához és fejlődéséhez, akkor mi az, amitől vállalkozó lehetsz.
Az egyik a verseny szeretete. A versenyzés igénye – alapvető emberi ösztön. Akiben ez nincs meg, az nehezen fog megbirkózni a vállalkozás kihívásaival.

6.)    Kockázat versus biztonság

A vállalkozói lét alapvetése a kockázat. Sokan vannak, akiknek a biztonság annyira fontos, hogy az ilyenfajta kockázattal nem tudnak azonosulni. Nincs ezzel semmi baj, csak fel kell mérni előre és tisztában kell lenni vele.

7.)    A piac

Általános vélemény, hogy a piacból kell kiindulni. Pedig nem! Először mindig magunkba kell nézni, magunkat kell megvizsgálni. Azt kell csinálni, amihez jobban értesz, mint más. Ez lehet:

  • speciális tudás
  • jó kapcsolat speciális tudású emberekhez
  • piaci kapcsolatok
  • piaci ismeret
  • piaci reputáció

8.)    A biztos recept

Bár első ránézésre nem örülünk a hátrányoknak és akadályoknak, meg lehet ezt fordítani: leküzdésük során versenyelőnyhöz juthatunk. Nézzünk tehát így rá az akadályokra! A Grafisoft is pont a hátrányok (pl. tőkehiány, földrajzi hátrány, piaci hírnév hiánya stb.) leküzdése által jutott versenyelőnyhöz.

9.)    A siker titka

A legjobb, legtehetségesebb és legambiciózusabb munkatársak megtalálása, megtartása és motiválása. (Bojár Gábor elismerte, hogy ez ma sokkal nehezebb feladat, mint a Grafisoftnál volt a 80-as években.)

 

És ahogy az elején ígértem: hogy is van ez a dolog a titokkal? A nagy titok az, hogy nincs titok – mondja Mérő László. A legközelebbi cikkemben bővebben írok arról, hogy is állunk a titok és a recept keresésével…