Vállalkozónői interjúsorozatunkban Györfiné Szabó Orsolya mutatkozik be, aki a számítógép és internet használatára tanítja ügyfeleit.

Mivel foglalkozol?

Két fő iránya van a tevékenységemnek. Egyrészt vezetek egy online iskolát, ahol olyan ismereteket tanítok egy online tanfolyam keretében, amikre a mai kor emberének szüksége van, ha használja a számítógépet és az internetet. Színes, sokféle, kreatív ismereteket is tanulnak, ami az élet több területén felhasználható, legyen szó akár hobbiról, munkáról, vagy vállalkozásról. (Pl. számítógépes programok kezelése, képszerkesztés, videókészítés, weboldal készítés, stb.) Az egy éves fő tanfolyamom mellett több rövidebb tanfolyamom is van. Az online iskolához partnerprogramot is működtetek, az ajánlóként dolgozóknak jutalékot fizetek a meghívott új tanulók után. Ez az iskola lassan két éve működik, nagy sikerrel.
A tevékenységem másik iránya a Multi Level Marketing, de ezt is kicsit másképp csinálom, mint mások. Elindítottam a Pluszkereset Partnerprogramomat, aminek a résztvevői több MLM rendszerhez kapnak maximális segítséget és támogatást, így azok is sikeresen építhetnek hálózatot, akiknek ez eddig nem sikerült. A tájékoztató folyamatok automatizálásával a résztvevők feladata arra redukálódik, hogy készen kapott hirdetéseket adjanak fel, ami tulajdonképpen másolás és beillesztés. Minden egyéb folyamat automatizálva van: az érdeklődők tájékoztatása, a segítségnyújtás, a folyamatos információközlés. Ez az automatizálás jelenleg egy üzlethez készült el, már több mint egy hónapja működik, nagyon jó eredményekkel, és folyamatban van két másik üzlethez is az elkészítése.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Eredeti végzettségem szerint pedagógus vagyok, emellett szereztem gazdasági informatikus végzettséget is. Még 2005-ben bekerültem egy olyan munkahelyre, ahol “megfertőzött” az internet. Egyre újabb és újabb érdekes dolgokat fedeztem fel, és ami érdekelt, annak utána jártam, megtanultam. Majd valahogy úgy alakult, hogy egyre többen kértek tőlem segítséget ilyen dolgokban, és mindig azt mondták, azért szeretnek tőlem kérdezni, mert úgy tudom elmagyarázni, hogy megértik. Az internettel való megismerkedésemmel párhuzamosan az MLM világával is megismerkedtem, és egyre inkább megkedveltem. És annak ellenére, hogy volt részem jó néhány csalódásban is, még ma is azt mondom, hogy ez az az üzleti forma, ami mindenki előtt megnyitja a lehetőséget – kár, hogy sok tévhit, sok rossz tapasztalat, sok MLM-nek álcázott pilótajáték rossz szájízt hagyott az emberekben. Egyik oka a Pluszkereset Partnerprogramom létrehozásának éppen ez is, hogy megpróbáljam egy kicsit javítani az MLM megítélését, és lehetőséghez juttassam azokat is, akik esetleg kevésbé járatosak a számítógépes dolgokban, vagy kevésbé kreatívak ilyen téren, vagy egyszerűen csak nem tudnak annyi időt fordítani erre a tevékenységre, ami alap esetben eredményt hozna.

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

Az iskolám, az online tanfolyamom szerintem abban más, mint hasonló vállalkozások, hogy egyrészt nagyon részletesek, “”szájbarágósak”” a leckék, így azok is tudják követni, akik teljesen kezdő szintről indulnak, viszont azoknak is ad újat, akik ebben-abban már tevékenykednek egy ideje. Másrészt egyedivé teszi a partnerprogram is, amivel tanulás közben pénzt is kereshetnek a résztvevő – ha akarnak. (Az alap partner program mellett nemrég elindult egy olyan értékesítői lehetőség is a fő tanfolyamhoz kapcsolódóan, ami egy igen komoly kereseti lehetőséget is biztosíthat azoknak, akik valamilyen területen üzletkötői tapasztalatot szereztek.) Az iskolám fő célja az, hogy az internetfelhasználók tudatosabbá váljanak, nagyobb biztonságban legyenek az interneten, ne essenek kétségbe kisebb-nagyobb feladatok elvégzésével kapcsolatban, ne csak annyiban merüljön ki a számítógép használata, hogy emailt küldnek és Facebookoznak. Mindemellett akinek szüksége van rá, azt szeretném plusz jövedelemhez juttatni.
A Pluszkreset Partnerprogram az automatizálással, az MLM munka végletekig leegyszerűsítésével tűnhet ki a többi partnerprogram közül – illetve azzal, hogy a magyar realitással is számol, és nem több tízezres havi kiadást akar a résztvevők nyakába varrni, mint 1-2- hasonló program. Ennek a programomnak a célja, ahogy már említettem, elsősorban az MLM megítélésének javítása, és a korábbi “MLM sérültek” sikerélményhez, ezáltal keresethez juttatása.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

A vállalkozásom egyszemélyes. Segítségem nincs, alvállalkozóként egy segítőm van, aki a háttérrendszeremben adódó komolyabb, rajtam már kifogó feladatok megoldásában besegít. Sokan a tanulóim közül is azt gondolják, egész csapat dolgozik a cégemben, sokszor megkérdezték már, hogy hogy győzök ennyi mindent csinálni egyedül? Egyszerű: mert szeretem ezt csinálni, kell a folytonos kihívás.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

Mielőtt vállalkozó lettem, munkahely mellett egy cégnek dolgoztam, értékesítői csoport szervezőként, és oktatóanyagokat is készítettem. Amint itt elértem olyan keresethez, ami már önmagában is megélhetést biztosított, kiváltottam a vállalkozóit, és otthagytam a munkahelyemet. Viszont nem sokkal ezután ennél a cégnél pénzügyi gondok kezdődtek, így ki kellett találnom, hogy is oldjam meg a kialakult helyzetet. Azt már akkor tudtam, hogy nem szeretnék újra alkalmazott lenni. Volt kb. 2 átmeneti év, ami nehéz volt, míg kialakult, hogy mi is az én utam, mivel is kell foglalkoznom.

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

A családom nem értette, miért “kínlódok”, miért akarok “vállalkozósdit játszani”, miért nem jó nekem egy “biztos állás”, miért “nem akarok dolgozni” – annak ellenére, hogy sokszor 3x annyit dolgoztam, mint aki bemegy a munkahelyére nap mint nap… Ez a tipikus hozzáállás, “aki vállalkozó, az nem dolgozik”, biztos ismerős másnak is. Ebből elég sok probléma, vita adódott. A legnagyobb kihívást ezt jelentette – és néha még ma is meg kell küzdenem ezzel. Mióta stabilnak mondható a bevételem, azóta kevesebb ilyen megjegyzést kapok, de azért akad.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

A rövidtávú tervem, hogy a fő tanfolyamomat minél szélesebb körben ismertté és elérhetővé tegyem, mert meggyőződésem, hogy nagyon-nagyon sokaknak szükséges, és hasznos lenne. Főleg a 40+os korosztálynak, akik az iskolában még nem vagy nem nagyon tanultak informatikát.
A másik célom, hogy minimum 200 embernek megváltoztassam az életét anyagilag: ezt az iskolám partnerprogramja és az MLM-es partnerprogramom által szeretném elérni.
És nem leszek álszent: mindezek mellett, vagy inkább ezek eredményeként, szeretnék egy olyan havi jövedelmet elérni, amikor már nem kell sokat gondolkoznom, ha valamit szeretnék megvalósítani: utazás a családdal, élménygyűjtés, stb. – nem célként, hanem a céljaim eléréséhez szükséges eszközként tekintek a pénzre. Az a fő célom, hogy ezt nem mások rovására, hanem mások segítésével érjem el.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Ez elég nehéz kérdés, hiszen minden vállalkozás más és más. És az azt elindító emberek is teljesen különböznek. Talán azt tanácsolnám, ne féljenek lépni, ha úgy érzik, ami van, az nem elég, vagy nem az, amit igazán szeretnének. Számtalanszor megtapasztaltam, hogy míg hezitáltam valamin, nem mertem meglépni, addig nem is haladt semmi. Amikor aztán elszántam magam, és fejest ugrottam, akkor minden abba az irányba rendeződött, hogy segítse azt az utat. Eleinte sokat adtam minden véleményre: de mindenkinek nem lehet megfelelni. Nem kell, hogy tökéletes legyen valami, mert mindig mindent lehet még és még jobbá tenni. Ha meg vagy győződve arról, hogy szükséges és hasznos amit csinálsz, vagy csinálni akarsz, és erről még visszajelzéseket is kapsz, akkor indítsd el, és csináld. Ne törődj azokkal, akik irigyek, vagy lehúznának, vagy esetleg a saját piacukat féltik. Tedd a dolgod, és mindig törekedj arra, hogy ami van, azt jobbá tedd.

Orsolya elérhetőségei: www.digitaliskola.hu


| Facebook1 | Facebook2 |