Te hogyan számolod el a telefonodat a vállalkozásodban? Tudod, hogy ezen belül is van már több lehetőség? Melyiket érdemes választani, és miért? Nézzük meg a szabályokat, és számolgassunk egy kicsit…

A telefonszámla 70 %-ának  ÁFÁ-ját  lehet levonni az ÁFÁ-ból, a maradék 30%-ét nem. Egy esetben van ez alól kivétel, amikor a telefonszámla minimum 30%-át visszaszámlázzuk (a visszaszámlázás részleteit ld. alább az 1-es pont). A 30%-ra való törekvést általában azok a vállalkozók használják, akiktől mondjuk bérelnek egy ingatlant, így továbbszámlázzák a telefonköltséget.

A többi adót, járulékot tekintve két lehetőségünk van:

1. Részletes telefonszámlát kérünk a szolgáltatótól, azon bejelöljük  a magánjellegű számokat, amiket kiszámlázunk az adott munkavállalónak (illetve magunknak, mint magánszemélynek). Ebbe az összegbe bele kell számolni az alapdíj arányos részét is. Ekkor a kiszámlázott összegre ugye bevételünk keletkezik, ami a továbbiakban már a bevételeinknek megfelelően fog adózni, mint telefonköltség továbbszámlázás (az összehasonlíthatóság kedvéért: a jelenlegi törvények szerint a 10%-os társasági adó mértékével adózik).

Például, ha van egy 5 000 Ft-os számlánk, tegyük fel, hogy 1 000 Ft értékű magánhívásom volt, azokat kíhúzom belőle, azaz kiszámlázom egy alkalmazottnak, vagy magamnak, aki használta a telefont.

Amit elszámolhatok költségként: 4 000 Ft
Amit fizetünk: 1 000 Ft  10 %-a, azaz 100 Ft

2. Másik lehetőség, hogy a bruttó telefonszámla (alapdíjjal együtt, de internet kivételével) 80%-a számolható el. Azaz, feltételezik, hogy a maradék 20 % az magánjellegű telefon volt. Erre a 20%-ra ki kell fizetni a vonatkozó járulékokat:

– 54 % SZJA
– A 20 %-os összeg, plusz az 54%-os SZJA összegére 27 % TB járulék
– 1,5 % szakképzési hozzájárulás

Nézzünk egy példát erre az esetre is:

A telefonszámlád 5 000 Ft-, ennek 20%-a 1 000 Ft. Erre a következőket kell fizetni:

54 % SZJA => 540 Ft
1 540-nek a 27%-a => 416 Ft
1 540-nek a 1,5%-a => 23 Ft

Ez azt jelenti, hogy 5 000 Ft-os telefonszámla esetén, ha ezt választod, akkor 4 000 Ft-ot számolhatsz el költségként és 979, azaz közel 1 000 Ft adót fizetsz ki.

Szándékosan próbáltam ugyanolyan összegekkel számolni, hogy látható legyen az eltérés… az első példánál az 1 000 Ft szabadon változtatható aszerint, hogy milyen arányt képzelünk el visszaszámlázni.

Mivel most a társasági adó alacsony, és a visszaszámlázásos módszerrel csak azzal kell számolni, általában érdemes az 1-es módszert választani. Ez a gyakorlatban nagyon egyszerűen kivitelezhető: kijelölünk 3-4 olyan családi számot, amit gyakran szoktunk hívni. Ami a számlában arra vonatkozik, azt lepipáljuk, és összeadva a kijött összeget számlázzuk vissza – pár hónap után igen rutinszerűen tud működni (lehet, hogy van ezen felül még magánhasználat benne, de ha egy-egy hívás még adódik, az elcsúszik az összes többi között. Felesleges havonta keresgélni minden egyes hívást, az APEH nem ezekre az apró tételekre fog koncentrálni egy esetleges ellenőrzéskor – értékarányosan kapják a bónusz pontokat az APEH dolgozók, nem éri meg Nekik ezen tökölni ;-)).