Annak ellenére, hogy nem beszélünk róla, a nulladik találkozás gyakran sokkal fontosabb, mint az első. Hogyan tudunk felkészülni rá? Íme néhány ötlet, hogy ne bukjunk el üzleteket már a találkozás előtt.

Elkoptatott, de ettől még igaz a közhely, hogy első benyomásra csak egyszer van lehetőség. Ezt általában az első, személyes találkozásra értjük. Ezer helyen olvashatsz jótanácsokat arról, hogy hogyan köszönj, hogyan fogjál kezet, hogyan ülj, hogyan kommunikálj.

Vállakozóként azonban hiba lenne azt gondolnunk, hogy egy kapcsolat az első találkozással kezdődik. Gyakran el sem jutunk egy üzleti találkozóig, ha a „nulladik benyomás“ alapján már eldőlt, hogy nem szeretnének velünk együtt dolgozni.

Oké, de mi lehet rólunk ilyen nulladik benyomás?

Bármi, ami rólunk szól, ami minket mutat be, de személyesen nem mi vagyunk. Ez lehet a honlapunk, a blogunk, az adatlapunk egy kapcsolati hálón, vagy éppen amit a volt kollégáink mondanak rólunk. Sőt, még azok a kommentek is beszélnek rólunk, amiket mások írnak az oldalainkon. Ezeket mind be kell építenünk a saját és a cégünk marketingjébe.

Lehet, hogy most azt gondolod, hogy nehéz ezt mind kézben tartani, hiszen vannak olyan dolgok, amiket nem tudsz befolyásolni. Nos, ez így nem teljesen igaz. Vannak könnyebben  és nehezebben befolyásolható tényezők. Fontos, hogy tudd, ezek a nulladik típusú találkozások építhetik vagy rombolhatják az üzletedet, ezért nagyon fontos, hogy mit kezdesz velük. A pénztárcád, az életminőséged függ attól, hogy szánsz-e energiát a kezelésükre.

Rendben, mire figyeljek oda?

1. Jót vagy semmit!

Ha valakiről vagy valamiről nem tudsz semmi pozitívat mondani, akkor inkább ne nyilatkozz. Nagyon kicsi a világ, és nem tudhatod, hogy melyik reménybeli üzleti partnered közeli ismerősének kislábujjára sikerül így ráugranod. Ráadásul, még ha nincs is semmiféle kötődés, akkor is kialakulhat egy olyan kép rólad, hogy folyton csak „lehúzol“ másokat.

2. Tegyél energiát a meglévő kapcsolataidba!

Ne csak akkor keress valakit, ha segítségre, szívességre van szükséged. Időnként frissítsd fel a régi ismeretségeket csak úgy. Hívd meg egy kávéra a régen látott ismerősöket, vagy tudakold meg levélben, hogy hogy vannak éppen.

3. Okosan építs új kapcsolatokat!

A közösségi oldalakon az „ismerősnek jelölöm“ gomb megbökése NEM kapcsolatépítés. Ha nem ismered az illetőt, akkor előzmény vagy bemutatkozás nélkül elég udvariatlan dolog. Nyilván Te sem szeretnéd, ha egy vadidegen kopogna az ajtón, hogy ezentúl ő az ismerősöd akar lenni. Ha találsz valakit, akinek érdekel a munkája, személye, vagy bármi, amivel foglalkozik, akkor először küldj neki egy üzenetet, hogy miért szeretnéd felvenni vele a kapcsolatot.

4. Moderáld a hozzászólásokat!

Természetesen bárkinek joga van véleményt nyilvánítani. Azonban Neked is jogod van hozzá, hogy megszabd, a Te oldalaidon ezt milyen formában és milyen keretek között teheti meg valaki. Ha a kommentelők elkanászodnak, rombolhatják a megítélésedet, hiszen a Te oldaladon „működnek“, ezért néhányan Veled fogják őket azonosítani.

5. Legyél egyértelmű!

Ha bárki megkérdezi, hogy mivel foglalkozol, akkor ne a mostanában trendi, analógiákra épülő vagy éppen humoros egy mondatos bemutatkozással próbáld elkápráztatni. Tisztán és érthetően nevezd meg a foglalkozásodat vagy a hivatásodat. Nem biztos, hogy más szerint is vicces, ha befektetési tanácsadóként azzal mutatkozol be, hogy „mások pénzével játszom“. Ráadásul amikor mások ajánlást kérnek, Neked is inkább a befektetési tanácsadó fog eszedbe jutni, és nem az, hogy „kamatgyártó kisiparos“.

Ha csak egy mondatot tudnál megjegyezni ebből az egészből, akkor legyen ez:

Alakítsd tudatosan a működésedet, és mindig tudd, hogy a tetteidnek következményei vannak!

Szép napot és jó marketinget Neked!

Nagy Krisztina l Vérnyúl