Hallottam már kimondva is, de leírva még rondább, amikor valaki azt hangoztatja, hogy „hitelesnek kell látszani“.  Verem a fejem a falba, és sajnálom azokat, akik ezt a tanácsot megfogadva igyekeznek hitelesnek látszani.

Nem hitelesnek kell látszani, hanem hitelesnek kell lenni!

A dolog nem onnan indul, hogy ha hitelesnek látszom, akkor majd az is leszek egy idő után.  Meg kell fordítani a történetet, és először az jön, hogy hitelesek leszünk. Majd amikor már elég ideje gyakoroljuk ezt, akkor hitelesnek is fognak minket látni, és nem kell erőnek erejével annak „látszani“.

Mit jelent a hitelesség?

A legtöbben erre kapásból rávágják, hogy az a hiteles, aki vizet prédikál és vizet is iszik.

Gondoljuk ezt át egy picit vállalkozói, tanácsadói, szakértői szemszögből. Ha én kiváló egyéni vállalkozó vagyok, aki abból élek, hogy nagyvállalatoknak segítek kitalálni, bevezetni és működtetni vállalatirányítási rendszereket, akkor nekem is ezt kellene használnom a saját üzletemben? Ugye nem?

Viszont ha tudok hozni három olyan céget, ahol már sikeresen asszisztáltam egy ilyen bevezetésnél, akkor a negyedik cég szemében már  hiteles leszek szakértőként.

Tehát inkább igaz úgy a mondás, hogy értek ahhoz a vízhez, amiről prédikálok. Ismerem minden porcikáját, kipróbáltam sokféle helyzetben és tudom, hogy mikor hogyan viselkedik. Tudom, hogy milyen dolgok megoldására jó és mire nem. Tudom, hogy milyen ügyfélnek lehet ajánlani, és melyiknek nem.

Akkor hogy is van ezzel a vízivással?

Ha a mondásnál akarunk maradni, akkor a személyes véleményem, hogy az hiteles, aki vizet prédikál, vizet is iszik, és amikor lecsúszik egy korty bor (igen, van ilyen), akkor azt tudja mondani, hogy igen, ez most lecsúszott, máskor jobban odafigyelek. Ebből pedig azt a tanulságot szűrtem le, hogy… Azt tanultam az esetből, hogy…

Ha titkolózol, ködösítesz, az úgyis kiderül. Később sokkal rosszabbul jössz ki a helyzetből.

Mi van azokkal, akik tökéletesek?

Valamiért tartunk azoktól az emberektől, akik mindig fittek-frissek, mintha éppen egy divatlapból léptek volna elő. Mindig választékosan kommunikálnak, mindig tudják a helyes válaszokat, minden helyzetben magabiztosak és telve vannak önbizalommal.

Őket sikeresnek látjuk, de vigyázz! Ne keverd össze a sikerességet a hitelességgel!

Azt észrevetted már, hogy sokkal könnyebben a bizalmunkba fogadjuk őket, ha egyszercsak kiderül valami apróság, ami arra utal, hogy ők mégsem Superman vagy Superwoman közeli leszármazottai?

Emberekkel és nem szupersztárokkal szeretünk kommunikálni.

A legtöbben, akik olvassátok a cikkeket ezen az oldalon, valószínűleg jobban szeretitek az egyenrangú kommunikációt, a kiegyenlített erőviszonyokat, mint a rajongást. Az érett személyiségek általában így vannak ezzel.

Ami tökéletes, az egy picit mindig gyanús. (Emlékszel? A Mátrix első verziója tökéletes volt, de az emberi elme nem tudta ezt befogadni.)

Ne tökéletességre törekedj, hanem hitelességre!

A hitelességnek vonzása van. Sokkal szimpatikusabb leszel mások számára, ha hiteles vagy. Nem félni fognak Tőled, nem versengeni akarnak Veled, hanem együtt akarnak majd működni.

 

Légy hiteles,

üdv:

Kriszta