A trendek jönnek-mennek, de Te és a szolgáltatásod, remélhetőleg, még maradtok egy darabig. Ezért fontos, hogy amikor magadról és az üzletedről beszélsz, akkor legyél világos és pontos.

Amikor el kell magyaráznod a szolgáltatásod vagy terméked lényegét, akkor ne marketinges legyél, hanem anyuka, tanárnéni, logopédus…

Biztos ismered azt a gyerekjátékot, amikor valaki kigondol egy szót, azt belesuttogja a következő fülébe, aki a következőébe és így tovább…? Minél többen vannak a sorban, annál viccesebb lesz a végeredmény, amikor a sor végén álló visszamondja, hogy mit is hallott.

 

Mi köze ennek a marketingemhez?

Nagyon is sok. Ugyanis pontosan ez a játék játszódik le a potenciális ügyfeleid között, amikor a marketing vagy reklámüzeneted nem elég „hangos” és jól érthető.

Ciki, ugye? Mármint elég kínos, ha félreértik, félremagyarázzák az üzenetedet… Ilyenkor jönnek azok vevők, ügyfelek, akiket a hátad közepére sem kívánsz. Mivel “nem erre a filmre vettek jegyet”, folyton hülyeségeket kérdeznek, sosem értenek semmit, és hosszasan borzolják az idegeidet, mielőtt végre kiböknék, hogy nem is ezt akarták.

Ha hallgatsz rám, akkor teszel bele elég energiát már az elején, hogy a szavaid még az ezredik emberhez is ugyanúgy jussanak el, mint a legelsőhöz. Mivel ez egyfajta “öndefiníció” is, ezért muszáj tisztában lenned a saját üzeneteddel. Sajna nincs kibúvó.

 

Tiszta pszicho…

Bizony! Nem szándékosan és tudatosan ferdítjük a tényeket. A dolog egyszerűen úgy működik, hogy a hiányzó információkat olyanokkal pótoljuk, amelyek az eddigi tudásunk, tapasztalataink és más rendelkezésre álló információk alapján éppen beleillenek az üres helyekre, és látszólag tökéletesen kitöltik azokat.

Minél több információnk hiányzik egy adott témáról, annál inkább hajlamosak vagyunk azt – szándékunkon kívül – félremagyarázni.

Ha azt szeretnénk, hogy ez ne következzen be a szolgáltatásunkkal és személyünkkel kapcsolatban, akkor bizony “szájbarágós” módszerrel kell élnünk.

 

Szembe megyünk a trendekkel?

A trendek jönnek-mennek, de Te és a szolgáltatásod, remélhetőleg, még maradtok egy darabig. Ezért fontos, hogy amikor magadról és az üzletedről beszélsz, akkor legyél világos és pontos.

Amikor el kell magyaráznod a szolgáltatásod vagy terméked lényegét, akkor ne marketinges legyél, hanem anyuka, tanárnéni, logopédus…

Ha megkérdezik, hogy mivel foglalkozol, akkor ahelyett, hogy “segítek ragyogóvá varázsolni az otthonát”, mondd egyszerűen, hogy tisztítószerek értékesítésével foglalkozol. A második verzió konkrét, egyértelmű, megjegyezhető.

Ezzel szemben az első esetben vagy vissza fognak kérdezni, hogy ez mit is jelent pontosan? Takarítónő vagy, esetleg dekoratőr? Ilyenkor már hiába mondod el, hogy mit csinálsz, lehet, hogy nem az fog megmaradni a beszélgetőpartnered fejében, hanem az, amire először asszociált. Páff.

Az is lehet, hogy azt mondja, “óh értem”. Persze nem érti, úgyhogy fogalma sincs róla, hogy mit csinálsz, de meg lesz róla győződve, hogy valami köze van a ragyogáshoz…

 

Tovább gyűrűzik

Addig nincs nagy probléma, amíg szemben állunk valakivel, és bármikor kijavíthatjuk a fejében élő, velünk kapcsolatos tévedéseket.

Ott kezdődik a baj, amikor másnap megkérdezik tőle, hogy mivel is foglalkozik az a valaki, akivel tegnap beszélgetett a nagy virágcserép mellett. Ha elég egyértelmű voltál, akkor pontosan vissza tudja idézni.

Ha nem, akkor jön a “hozzáteszem, amit gondolok” szisztéma, és teljesen más információkat fog átadni rólad, mint amiket Te szeretnél.

Az előző példa alapján lehet, hogy az az információ megy tovább Rólad, hogy dekoratőr vagy, aki valamilyen csillogó izékkel foglalkozik.

Majd amikor a második embert kérdezik, akkor az ő információi és kiegészítései alapján már kirakatrendező vagy… és így tovább.

Csak két lépcsőfok, és zutty máris összedőlt a lehetőséged arra, hogy ezzel a két emberrel – vagy az ő ismerőseikkel, partnereikkel – üzletet köss. Hiszen fogalmuk sincs róla, hogy mit csinálsz.

 

Irányítsd a suttogást!

Ha nem akarod, hogy fals infók keringjenek Rólad (a véleményekről most nem beszélünk, az más tészta), akkor mindig érthetően fogalmazd meg a foglalkozásodat, hivatásodat és ha szükséges, fűzz hozzá magyarázatot is.

 

Rossz példa:

Az online bizniszben vagyok.

Eredmény: fogalmam sincs róla, hogy mit csinálsz, de valami köze van az internethez. (Lehetsz honlapkészítő, SEO tanácsadó, domain regisztrátor, webdesigner, webprogramozó, SM guru… De vajon melyik???)

Hosszú távú eredmény: gyakorlatilag nulla, nem fogok veled üzletet kötni, mert nem tudom, hogy mit csinálsz. Így egyértelmű, hogy tovább ajánlani sem foglak.

 

Jó példa:

Egy webshopot üzemeltetek, ahol újrafeldolgozott nyomtatópapírokat értékesítek multinacionális cégeknek.

Eredmény: megismertem a célcsoportot, a terméket, az értékesítési csatornát egy mondaton belül.

Hosszú távú eredmény: ha egy multinál dolgozom, és ilyen termékre lenne szükségünk, máris tudok egy biztos forrást. Ha bármikor megkérdezik tőlem, hogy nem tudok-e valakit, aki újrahasznosított nyomtatópapírokkal foglalkozik, tádámmm… Máris tudok ajánlani valakit.

 

Megéri-e odafigyelni? Szerintem igen!

Jó marketinget Neked,

üdv:

Nagy Krisztina l Vérnyúl