Vállalkozónői interjúsorozatunk következő részében Kiss Liza mutatkozik be, aki megtalálja a vevő részére a legjobb lakást.

Mivel foglalkozol?

Ingatlanközvetítő vagyok Budapesten. Elsősorban a belvárosi kerületekben dolgozom, de egy-egy jó megbízásért elmegyek messzebbre is. Ez az egyik hobbim és munkám is egyben, a másik hobbim az asztrozófia, ugyanis asztrozófus is vagyok. Szerencsésnek érzem magam, mert azt csinálom, amit szeretek.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Számomra elsődleges fontosságú a szabadság. Ezen a területen magam osztom be az időmet, és ezt nem is olyan könnyű a gyakorlatban megvalósítani. Nagy eltökéltség és folyamatos inspiráltság kell hozzá. Vettem már néhányszor magam is lakást, és megfigyeltem, hogyan dolgoznak a közvetítők. Évekkel ezelőtt volt egy fiatal jogásznő, aki nagyon lazán és elegánsan csinálta, ez nekem nagyon imponált. Talán ez az élmény volt az előzmény.

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

Érett, tapasztalt szakember vagyok, korrekt sikerdíjért dolgozom, ami alacsonyabb sok esetben, mint az úgynevezett nagy cégeké. Nekem van időm odafigyelni az ügyfelemre, és meg is teszem, időt és energiát szentelek arra, hogy tényleg a legjobb lakást találjam meg neki, vagy azt a vevőt, aki a legmagasabb áron vásárolja meg a lakását. Nálam szakmai presztízskérdés, hogy kitűnőre teljesítsek egy-egy ingatlan eladásnál vagy vásárlásnál. Általában megérzem, amikor megjön a jó vevő. Ez egy kivételes pillanat. Ilyenkor tudok súgni az eladónak, hogy mit tegyen, hogy megtartsa a vevőt.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

Pillanatnyilag egyszemélyes a cégem. Ha szükséges, a lányom segítségére számíthatok. Minden munkafolyamatra van szakember, a lakásvásárlástól a felújításon, berendezésen át a költözésig, akiket ajánlani tudok, és természetesen ingatlanjogász – ügyvéd, hitelszakértő is rendelkezésre áll.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

Az, hogy elfogadjanak az eladók, mint ingatlan szakértőt. Előfordul, hogy az eladó elképzelése elrugaszkodik a valóságtól, elsősorban az eladási árat illetően. Sok esetben az eladó azért tornázza fel az árat magasra, mert hozzáadja a saját érzelmeit, elfogult az ingatlanával kapcsolatban, és ez érthető is. Ilyenkor számít az ingatlanközvetítő tapasztalata és a hitelessége.

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

A gyerekeim számára példa a vállalkozás, az, hogy az ember kiteszi önmagát a világba, és a szellemieket az anyagiban megvalósítja, formába önti. Ez nagy dolog, ezt ők értékelik. Ami a párkapcsolatot illeti, megtanultam, hogy dolgoznunk kell azon, hogy a párunk is lássa az erőfeszítéseinket, mert így tudja értékelni, becsülni, segíteni a munkánkat. Ehhez az kell, hogy előbb mi magunk eljussunk arra a szintre, ahol magasra értékeljük saját magunkat, a tevékenységünket.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Sok tervem van, sok tennivalóm van még. Kísérletezem, tesztelem, hogy miként teremtjük a valóságunkat, tényleg a teremtés független-e a pillanatnyi körülményeinktől. Nem tudom és nem is akarom függetleníteni magamat a spiritualitástól, hiszem, hogy az élet maga a spiritualitás. Tudom, hogy minden pillanatban lehet újrakezdeni. Tapasztaltam, sokszor újrakezdtem. Úgyhogy számtalan szép feladat és élmény vár rám, és én jövök.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Ha felmerül egy ötlet, aludjon rá. Nézze meg, mennyire az övé az ötlet, akár hetekig, hónapokig is tesztelje. Ha hetek múlva is erős a vágy, hogy megvalósítsa, akkor nem csak egy kósza ötlet volt, hanem komoly hívás. Akkor kezdje megvalósítani. Azt mondják a bölcsek, ha az utadon vagy, a segítség is megérkezik. Mit csinálnék másként? Jobban hallgatnék a belső megérzéseimre, és bátrabb lennék.

Liza elérhetőségei: https://lizaingatlanbp.ingatlan.com/

Facebook |