Vállalkozónői interjúsorozatunkban most Duchai Márti mutatkozik be, aki vendéglátó- és szálláshelyeknek ad tanácsot, hogyan kapjanak több és jobb értékelést.

Mivel foglalkozol?

Turisztikai vállalkozóknak segítek abban, hogyan szerezhetnek minél több elégedett és visszatérő vendéget felejthetetlen vendégélmény nyújtásával.

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Középiskolától turizmust tanultam, Kecskeméten szívtam magamba először a vendégszeretet sugárzásának minden csínját-bínját, amit akkor és utána is külföldi és belföldi gyakorlataim során mélyítettem el kiváló vendéglátó- és szálláshelyeken. Az útról eltántoríthatatlan voltam: sok évnyi turisztikai tanácsadó, rendezvényszervező, kiemelt ügyfélkapcsolati munkatárs tapasztalattal a hátam mögött 2018 tavaszán fogalmazódott meg bennem nagy útkeresésem kellős közepén az elhatározás, hogy mániákus értékelőként és szenvedélyes utazóként a tudásomat és a tapasztalatomat a hazai vendéglátósok szolgálatába állítsam, immár saját lábamra állva.

Miben egyedülálló a vállalkozásod? Hogyan segíti az ügyfeleidet/vásárlóidat?

A vállalkozásom abban segíti a turisztikai vállalkozókat, hogy több és jobb értékelésük legyen a – többnyire online – értékelő portálokon. Ennek alapfeltétele azonban az, hogy a vendég offline, a helyszínen olyan bánásmódban részesüljön, ami annyira egyedi, hiteles és jóleső érzést vált ki belőle, hogy szívesen ajánlja a helyet az értékelésével az ismerősei és a tágabb értelembe vett utazóközönség számára. Segítek továbbá abban, hogy leveszem a vendéglátó- és szálláshelyek tulajdonosainak válláról a Tripadvisoron való megjelenéssel járó terheket a FiókKezelés szolgáltatásom keretein belül.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

A vállalkozásomban egyelőre egyedül dolgozom, hiszen nem régen indultam. Az viszont látszik, hogy nemsokára külső segítségre is szükségem lesz, ha megnő a FiókKezelések száma és ehhez leginkább egyetemekről, a lelkes diáksereg tagjai közül szeretném elsősorban toborozni a jelölteket. Rengeteget segített viszont, hogy honlapomat nem egyedül kellett létrehoznom, hanem profi weblapszerkesztő segítségét tudtam igénybe venni. 2 hétig minden nap győzködtem magam, hogy hozzálátok, mert hát ott van előttem a sablon, a tananyag – de nem sikerült összehoznom. Ekkor szántam rá magam a külső segítség igénybevételére. Nagy dilemma volt, hiszen kezdőként rengeteg mindenre kell áldozni, viszont ez a befektetés minden fillért visszahozott, sőt, úgy alakítottuk ki, hogy automatizáltan termeljen bevételeket. Ezen kívül a könyvelést sem egyedül csinálom, sikerült találnom egy olyan gazdasági mentor csapatot, akik a 0. perctől fogják a kezemet és készséggel segítenek, ha elakadok valamilyen gazdasági-pénzügyi kérdésben.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kezdetekkor?

A legnagyobb kihívás az volt, hogy hirtelen mindenes lettem: egyszerre kellett képben lennem ezer és egy dologgal, a jogvédelemtől kezdve a könyvelésen, a marketingen, célkitűzésen és tervezésen át, a honlapszerkesztésig.

Mit szólt hozzá a környezeted (családod, barátaid), hogy vállalkozó lettél?

A fogadtatás alapvetően pozitív volt, de azért a háttérben érződött a bizonytalanság, a féltés az ismeretlenbe való kilépéstől és az, hogy nem értették, hogy pontosan hogyan lesz ebből az egészből bevétel 🙂

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Az a tervem, hogy 2019. december 31-ig 200 vállalkozás megtapasztalja azt, hogy micsoda különbség van aközött, hogy élményt ad a vendégeknek mint ha “csupán” szolgáltat. Én hosszútávú együttműködésekben gondolkozom, amely teret ad arra, hogy észleljük a változásokat miközben azok történnek és rögtön tudjunk reagálni is ezekre a változásokra, be tudjunk avatkozni ott, ahol kell.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Sokan mondják, hogy ingyen fel lehet építeni egy céges honlapot, olcsón lehet itt-ott hirdetni, aki kevés pénzből nem tud vállalkozást építeni, az sokból sem tud. Ez szerintem csak féligazság. Én 9 év online marketingbe fektetett pénzt-időt-energiát használtam fel az elején kezdésként. És még ez is kevésnek bizonyult, azóta folyamatosan, még nagyobb elánnal falom az éppen aktuális kihívásomhoz a könyveket és tananyagokat, amelyek egyesével nem olyan vészesen drágák, de összességében már szép summát tesznek ki. Nem beszélve a marketing költségről. Mindegy, hogy Adwords, Facebook-hirdetés vagy személyes eladás pl. üzleti reggeliken és csak 3-4000 Ft/darab, nagyon gyorsan össze tudnak ezek a “kis pénzek” gyűlni és nagyon észnél kell lenni a költekezésnél, ha azt akarja az ember, hogy minél előbb bevételt is lásson a vállalkozásából. Aki 0 tudással vág bele, annak bizony vagy nagyon sok idejébe vagy nagyon sok pénzébe fog kerülni ez a kaland. Érdemes valamilyen biztos bevételt nyújtó forrás mellől elkezdeni intenzíven tanulni és kigondolni, hogy mi az a világot megváltó ötlet, amiből meg lehet majd élni és ezt hogyan érhetjük el. Szerintem mindennek az alapja a tervezés. És amíg a számok nem mutatnak jól még az optimista becsléseknél sem, addig nem szabad belevágni.

Márti elérhetőségei: www.ertekelestuning.hu

Facebook |Instagram |Linkedin