Nem elég, ha jó a terméked, és szuper a reklámod. Ha Te magad és a kollégáid nem tudtok jól kommunikálni, akkor potenciális ügyfeleket és bizalmat fogtok veszíteni.

Biztos ismered azt a jelenséget a filmekből, amikor egy viszonylag nyugodt könyezetben valaki elkiáltja magát, hogy „Semmi pánik, emberek!“. Mire mindenki észvesztett sikítozásban tör ki, és elkezdenek rohanni a szélrózsa minden irányába. Fogalmuk sincs, hogy mi történt (történt-e egyáltalán valami), de a pánik szó említésére felvillan a fejükben a „mentsük az életünket“ lámpa, és ennek hatására az előbb leírtaknak megfelelő cselekvési formák jönnek elő.

Van azonban egy olyan mondat, amit sajnos nem a filmekben hallhatunk, hanem gyakran a való életben alkalmazzák eladók, értékesítők, üzletvezetők. Egy olyan mondat, amivel soha nem indíthajuk el a beszélgetést az ügyfeleinkkel, vásárlóinkkal, vagy a potenciális jelöltekkel.

Ez a mondat így hangzik:

Hát, sajnos az a probléma, hogy…

Ennek hallatán azonnal bekapcsol a pánik gomb. Mit hall a beszélgetőpartnered? Mi az az egyetlen dolog, ami megreagad benne? Probléma van.

Pedig a legtöbb esetben egyáltalán nincs. Még csak zökkenő sincs. Rejtély, hogy akkor miért akarjuk lerombolni a megelőlegezett bizalmat…

A múlt héten sikerült az egyik gyorsétteremben belefutnom egy ilyen történetbe. Apuka, anyuka, kisgyerek érkeztek, hogy egyeztessenek egy már lefoglalt időpontot.

Anyuka köszönt és elmondta, hogy miért jöttek. A műszak felelős vezetője fogadta őket (a pult mögött), aki szintén köszönt, majd rögtön ezután az ominózus a mondattal indított:

  • Hát, sajnos az a probléma, hogy az illetékes kolléga most nincs itt…

Lett némi dermedt csend. Innnen indult a beszélgetés, ami azért nem egy jó alap.

  • Pedig megbeszéltük telefonon már két hete, hogy most fogunk jönni.
  • Most éppen elfoglalt, mert egy csoport gyerekkel foglalkozik.
  • Lehetne szólni neki, hogy megérkeztünk?
  • Persze, mindjárt szólok neki. Addig üljenek le.

Majd a sietség legkisebb látszata nélkül elkezdte kiszolgálni a sorban következőket.

Szerinted volt itt bármi probléma? Nem, szerintem sem. Azon kívül, hogy az említett kollégának hiányosak a marketing és kommunikációs készségei.

Hogyan lehetett volna ugyanezt a beszélgetést úgy indítani és befejezni, hogy egy halvány zökkenő se legyen benne? Nagyon egyszerű:

  • napot kívánok!
  • Jó napot kívánok! Miben segíthetek Önöknek?
  • Xy-hoz jöttünk, telefonon egyeztettük ezt az időpontot.
  • Értem. Kérem, foglaljanak helyet. Adhatok esetleg valamit, ameddig várakoznak?

Majd megy és valóban szól az illetékesnek, vagy valaki mást elküld intézkedni.

Ugyanarról a témáról beszélgetünk? Igen. Ugyanazt az érzést kelti? Nem egészen.

Ráadásul az általam javasolt verzióban egy plusz elem is szerepel, ami nem más, mint az értékesítés. Naná! Ha már egy gyorsétteremben vagyunk, ha már nekik várniuk kell, akkor miért ne ehetnének-ihatnának valamit? Oké, persze lehet, hogy nem kérnek. Azonban a megkérdezéssel nem pazaroltunk túl nagy energiát, viszont lehet, hogy plusz bevételre teszünk szert.

Ha jól akarod csinálni a marketinget a saját üzletedben, akkor tudnod kell, hogy a szavak milyen hatással bírnak az emberekre.

Nem elég, ha jó a terméked, és szuper a reklámod. Ha Te magad és a kollégáid nem tudtok jól kommunikálni, akkor potenciális ügyfeleket és bizalmat fogtok veszíteni.

Jó kommunikációt és jó marketinget Neked,

üdv:

Nagy Krisztina l Vérnyúl