Ha legalább egy éve működő és 300 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozásod van, Neked előnyösek lehetnek a Széchenyi Kártya Program hitelei: segítségükkel egyszerűen juthatsz finanszírozási forráshoz.

A Széchenyi Kártya Program keretében igénybe vehető forgóeszköz hitellel egyszerűsített eljárással juthatsz számlával igazolt forgóeszköz-finanszírozáshoz. A konstrukció előnye, hogy 1 –től akár 3évig tartó futamideje miatt alkalmas a felvett forgóeszközhitel fokozatos visszafizetésére. A hitelhez ráadásul rendelkezésre tartási és türelmi időt is igénybe tudsz venni.

Na, de mi is az a forgóeszköz?

Azokat az eszközöket nevezzük így, amelyek várhatóan maximum 1 évig szolgálják vállalkozói tevékenységedet (készleted), ide soroljuk még számviteli szempontból a követeléseket, azokat az értékpapírokat, amelyeket rövid lejáratra kaptál, illetve a pénzeszközök is idetartoznak.
A készletek és a vállalkozásod által igénybe vett szolgáltatások finanszírozhatók a Széchenyi forgóeszköz hitelből.

Mik a részletek?

A forgóeszköz hitel legfontosabb előnyei:
• nem csak az átmeneti likviditási problémák áthidalására szolgál,
• akár 36 hónapos futamideje miatt kifejezetten forgóeszközök finanszírozására alkalmas. A maximális futamidőn belül Te magad határozhatod meg a számodra optimális futamidőt.
Cél: egyszerűsített eljárással jussanak a kisvállalkozások számlával igazolt forgóeszköz-finanszírozáshoz.

Az igényelhető hitel nagysága: 1 millió forinttól 25 millió forintig, 100 ezer forintonként emelkedik, így rugalmasan alkalmazkodik a vállalkozásod finanszírozási igényeihez. A forgóeszköz hitel igénybevételével vállalkozásod egy államilag támogatott, kedvező kondíciójú hitelhez juthat. A biztosítékok köre a forgóeszközhitel esetében is a vállalkozás tulajdonosának (ill. egyéni vállalkozó esetén a vállalkozótól különböző magánszemély) személyes garanciája (kezességvállalása) a fő fedezet.

A hitelbírálatkor a legfontosabb szempontok az üzleti terv realitása és az aszerinti adósságszolgálat.

Hogyan tudod igényelni?

A VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége), a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a KA-VOSZ Zrt. regisztráló irodáiban.

A hitelkérelmed adatait az irodában rögzítik a KA-VOSZ Zrt. informatikai rendszerében, majd a hitelbírálathoz szükséges dokumentumokkal együtt továbbítják a kiválasztott Bank részére. A Bank a dokumentumok hiánytalan kézhezvételét követően a hitelkérelmet elbírálja és ezt követően a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. részére eljuttatja a készfizető kezességvállalási kérelmet.

Néhány információ a Széchenyi Forgóeszközhitel törlesztésről, kamatról, futamidőről

A futamidő minimum 12, maximum 36 hónap.
A rendelkezésre tartási idő az 1 évet meg nem haladó futamidő esetén maximum az aláírástól számított 3, 1 éven túli ügyletek esetében maximum 6 hónap, amennyiben a folyósítási feltételek teljesülnek.

A türelmi idő az 1 évet nem meghaladó futamidejű hitelek esetén a rendelkezésre tartási időszakkal megegyező, azaz minimum az adott rendelkezésre tartási idő, maximum 3 hónap. Az éven túli ügyletek esetén a rendelkezésre tartási időszak végétől számított további maximum 2 hónap türelmi idő adható, azaz a türelmi idő minimum az adott rendelkezésre tartási idő, maximum 8 hónap, de maximum 2 hónappal több, mint az adott rendelkezésre tartási idő.

A tőketörlesztés havonta, lineárisan. A tőke törlesztése a türelmi idő lejárati hónapjának utolsó munkanapján történik, majd ezt követően havonta a hó utolsó napján, illetve az utolsó törlesztő részlet esetén a lejárat vagy a szerződés megszűnés napján.

A bankok a szerződéskötéskor a szerződésben szereplő hitelösszeg 1,5%-ának megfelelő díjat számítanak fel. A futamidő alatt a kihasznált hitelösszegre vetített rendszeresen fizetendő hiteldíj az ügyleti kamatból és kamat módjára számítandó kezelési költségből áll.

A forgóeszközhitel kamata 1 havi BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) + 5 százalék.

A fizetőképességed segítésére: Széchenyi Kártya Folyószámlahitel

Ez a konstrukció főleg az esetleges likviditási, azaz a bármikor felmerülő fizetőképességi problémák áthidalására szolgál, rugalmas segítséget jelent vállalkozásod napi pénzügyeinek intézéséhez.

A hitelkerethez bankkártyával is bármikor hozzájuthatsz, nincs negyedévente tőketörlesztési kötelezettség, az egy éves futamidő lejáratkor további egy évre automatikusan meghosszabbodhat. Kamata 1 havi BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) + 4 százalék.

A Széchenyi Forgóeszközhitel vagy a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel az előnyösebb?

Ez mindig az egyedi körülményektől, és a felhasználási céltól függ. A Széchenyi Forgóeszközhitel elsősorban akkor ajánlott, ha hozzávetőlegesen előre tudod azt, hogy milyen és mennyi készletigényed lesz a közeljövőben, vagy taktikai készletbeszerzést szeretnél végrehajtani. Optimális ez a konstrukció számodra, ha szezonális készletigénnyel rendelkezel. Ennek indokai, hogy a futamidő akár három év is lehet, így elkerülheted annak kockázatát, hogy az első év végén esetleg nem, vagy nem azonos összeggel kerül jóváhagyásra a meghosszabbítási kérelem, mint a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel esetében.

Előny az is, hogy a forgóeszköznél a finanszírozás alapja a számlával igazolt vételár, hiszen emiatt alacsonyabb kockázatot jelenthet ez a konstrukció a Hitelintézeteknek, így elképzelhető, hogy magasabb összeget is jóváhagynak, mint más konstrukció esetében. E mellett a hitelösszeg rugalmas, hiszen 100 ezer forintonként változik, ugyanígy a hónapokban meghatározható futamidő a rugalmasság mellett egyben a tervezhetőséget, kalkulálhatóságot segíti.