Melyik a jó választás?

Egy vállalkozás életében a személygépkocsi és annak költségelszámolása mindig az első kérdések között szokott szerepelni:

  • hogyan számolhatom el a személygépkocsimat?
  • cég nevére vegyem a kocsit, vagy sajátra?
  • megvan már a kocsim, de nem tudom, hogy bevigyem-e a vállalkozásba, vagy inkább hagyjam?

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy bevidd-e a gépkocsit – avagy oda vedd-e meg – a vállalkozásodba, ismerned kell, hogy melyik esetben hogy tudod elszámolni a költségeit. Csak ezután fogod tudni eldönteni, hogy a Te vállalkozásodban melyik a legideálisabb megoldás.

  1. Ha a vállalkozás tulajdonában van a személygépkocsi

Ha akár beviszed a régebben vásárolt személygépkocsidat a vállalkozásba, akár eleve oda veszed, cégautó-adót kell fizetned. Ennek a mértéke attól függ, hogy hány cm3-es autóról beszélünk.

1600 cm3 alatt 7 000 Ft/hónap
1600 cm3 felett pedig 15 000 Ft/hónap

A vállalkozásnak a cégautó adót meg kell fizetnie, és negyedévente bevallani a 1101-es nyomtatványon (bevallási időpontok: jan.20; ápr.20; júli. 20; okt.20)

Vállalkozói tulajdon esetén minden, a gépkocsival kapcsolatban felmerülő költség elszámolható számlák alapján (üzemanyag költség, javítási költség, stb.)

Elszámolható továbbá évi 20%-os értékcsökkenési leírás is, ami szintén nem kis mértékben csökkenti majd az adóalapunkat…

 

Hamarosan írok arról is, hogy mi van, ha a magánszemély nevén van a gépkocsi.

Itt olvashatod majd el a magánszemély verziót. =====>