Magyarországon 2009-ben nagyságrendileg 400 ezer egyéni vállalkozót tartottak nyilván, a számuk azonban évről évre egyre csökken: évente kb. 45-50 ezer egyéni vállalkozó adja vissza a vállalkozói igazolványát, és mindössze 25-28 ezer új egyéni vállalkozás születik. De vajon mire van szüksége egy egyéni vállalkozónak a túléléshez?

[box]Az egyéni vállalkozások fele alanyi adómentes, azaz a bevétele nem éri el a 4 millió Forintot évente, érthető ez az alacsony bevételi szint, hiszen nagyon sokan (kb. 140 ezren) munkaviszony mellett, 62 ezren pedig nyugdíj mellett választják ezt a kereseti formát, tehát gyakran azok választják az egyéni vállalkozást, akik másodállásban szeretnének jövedelemhez jutni.[/box]

Gyakran egyfajta “kényszer” is van a háttérben, egyéni vállalkozóként gyakorlatilag alkalmazottként dolgozik valaki egy munkahelyen és vállalkozóként számláz. Ma már nem ritkaság álláskereséskor, hogy a munkaadó kiköti: csak számlás “alkalmazottat” hajlandó felvenni pl. értékesítői, termékmenedzseri pozícióba.

Ilyenkor kettős helyzet áll elő: az alkalmazott egyéni vállalkozói igazolványt vált ki, tehát papíron vállalkozóvá válik, a gyakorlatban azonban egyetlen “ügyfélnek” dolgozik. A legtöbb vállalkozói igazolványt azért adják vissza, mert ez az egy adott munka megszűnik és nem talál helyette másikat a vállalkozó,viszont a járulékokat fizetnie kell tovább, így inkább megválik az igazolványtól. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozói létből az alkalmazotti státuszba visszavezető út meglehetősen rögös. Gyakori, hogy a munkaerőpiacra visszatérők nem, vagy csak ideiglenesen tudnak alkalmazottként állást találni.

Van ilyenkor azonban egy másik út is: átalakítani a szemléletmódot és valóban vállalkozóvá válni, azaz nem keresni a lehetőségeket a munkára, hanem megteremteni őket. A megszerzett tapasztalatok (és akár a kapcsolatok egy része is) használhatóak egy új üzlet elindítására. A helyzeted feltérképezésében és a vállalkozói ötlet megtalálásában segíthet, ha megválaszolod magadnak (írásban) ezt a 7 kérdést:

1. Mit tanultam a vállalkozóként eltöltött évek alatt? Milyen képzéseken vettem részt?

Sok cégnél (pl. biztosításközvetítés, MLM területén) vannak szervezett tanfolyamok, tréningek, képzések, amelyeken már az elején kötelező a részvétel. Sokan ezeket nem veszik komolyan, “kötelező nyűgnek” tartják őket, pedig egy vállalkozó számára hasznos készségeket és gondolkodásmódot adnak itt át. Utólag visszanézve, amikor nem igazán sikerült a “vállalkozósdi”, talán úgy tűnhet, teljesen felesleges ezeket végigülni, azonban ha résztvettél ilyen képzésen, érdemes visszakeresni a jegyzeteidet, felidézni a tanultakat, mert ez a tudás vállalkozóként is hasznodra lehet.

2. Milyen tudást, tapasztalatot szereztem meg a gyakorlatban?

Hasznos lehet azt is leírnod magadnak, milyen új tudást, tapasztalatot szereztél meg a munkád során. Írd le egy oszlopba, milyen feladatokat végeztél, mi volt ebből új a korábban végzett munkáidhoz képest, milyen területeken fejlődtél, mi az, amit más területen is hasznosítani tudnál (pl. egy ismerősöm szabadúszó fotósként 6 hónapig pletykalapoknak fotózott, ami ugyan nem a szakma csúcsát jelenti, azonban közben ellesett néhány olyan fortélyt a sminkeléssel, öltözködéssel, beállításokkal kapcsolatban, amit később családi fotózásoknál alkalmazni tudott).

A munkád során talán szereztél rossz tapasztalatokat is, amik miatt kellemetlen érzések vannak benned: pl. értékesítőként képtelen voltál elég üzletet kötni, sok visszautasítást kaptál. Sokan ezt egyszerűen leírják magukban azzal, hogy a cég termékei rosszak voltak, vagy hogy ők maguk nem alkalmasak üzletkötőnek. Ehelyett azonban praktikusabb utánajárni, pontosan mit lehetett volna másként csinálni, mit kellett volna még tudni, megtanulni ahhoz, hogy jobban menjen a munka. Nyomás nélkül ugyanis könnyebben el tudod sajátítani ezeket a technikákat, és később a negatív tapasztalataidat pozitívba tudod fordítani.

3. Milyen kapcsolatokat építettem? Kikkel találkoztam?

Hasznodra válhat, ha tudatos kapcsolatépítőként, átnézed az évek során összegyűjtött névjegykártyákat, telefonszámokat, kapcsolatokat egy listába, és mindenki mellé leírod, ki ő, hol találkoztatok, mennyit és miről beszélgettetek, milyen benyomásod volt róla, így szükség esetén fel tudod venni velük a kapcsolatot és meglepheted őket azzal, hogy évekkel ezelőtti beszélgetésekre, információkra is visszaemlékszel, ez jó képet alakíthat ki rólad. Ez a módszer segít, hogy ne kallódjanak el régi telefonszámok, kapcsolati információk, ne kelljen keresgélned, ha egy új vállalkozási ötlet kapcsán, partnerekre, alvállalkozókra vagy információkra van szükséged. Ne szégyelld magad, ha olyanokkal kell találkoznod, akikkel korábban egy másik cég képviseletében tárgyaltál, nyugodtan elmondhatod, hogy önálló vállalkozást indítottál és ezért szeretnél velük találkozni.

4. Milyen munkát végzek szívesen? Hogyan érzem jól magam?

Mielőtt eldöntöd, hogy milyen vállalkozást indítanál, érdemes végiggondolnod, milyen munkában érzed igazán jól magad. Van, akit az inspirál, ha emberekkel találkozhat, van, aki jobban szeret magában, a saját tempójában, elmélyülten dolgozni. Segíthet az erősségeid megismerésében, ha megpróbálod leírni magadnak egy papírra, milyen helyzetekben érzed igazán jól magad, mikor érzed úgy, hogy “tiéd a világ”, vagy ha leírsz magadnak olyan konkrét helyzeteket, amikor nagyon elégedett voltál magaddal és a munkáddal egyaránt.

Segíthetnek önmagad megismerésében az olyan könyvek is, mint pl. a Gallup Intézet kutatásain alapuló Fedezze fel erősségeit MOST! c. könyv is.

5. Milyen életmódot szeretnék élni?

Az életmódod és a munkabeosztásod szoros kapcsolatban állnak egymással. De vajon milyen munkabeosztásban tudsz a leghatékonyabban dolgozni? Ha választhatnál, hogy részmunkaidőben, kötetlen munkaidőben vagy mondjuk heti 3×8 órában kéne dolgoznod, melyiket választanád szívesebben? Melyik passzol leginkább a családi életedhez, kötelezettségeidhez, melyiket tudod leginkább megvalósítani?

Otthonról dolgoznál szívesebben vagy saját üzletet, irodát szeretnél, esetleg szereted a “mászkálós” munkákat, ahol naponta kell egyik helyszínről a másikra menni, utazni? Sokkal hatékonyabb leszel vállalkozóként, ha képes vagy pont akkor dolgozni, amikor a leghatékonyabb vagy, van, akinél ez reggel van, másoknál az esti időpontokra esik, és léteznek olyanok is, akik másfél-2 órás etapokban tudnak a leghatékonyabban dolgozni a nap során, több megszakítással.

6. Mekkora bevételre van szükségem?

vállalkozói bevételAhhoz,hogy végig tudd gondolni milyen tevékenységbe érdemes belevágnod, célszerű tervet készítened, ennek első állomása lehet annak felmérése, mekkora bevételre lenne szükséged. Ne próbáld meg egyben meghatározni ezt az összeget éves vagy havi szinten, mert ez általában nem túl pontos, érdemesebb leírnod magadnak, pontosan milyen kiadásaid vannak egy hónapban, beleértve a havi rendszeresen érkező számlákat, hiteltörlesztéseket, autóval, közlekedéssel kapcsolatos kiadások, magadra fordított összegek (pl. fodrász, kozmetikus stb.), gyermekre fordított kiadásokat, családi programok költségeit, bevásárlásokat, éttermi-gyorséttermi étkezéseket, valamint az éves szinten jelentkező rendszeres bevételeket is (karácsony, gyerekekkel kapcsolatos nyári költségek, beiskoláztatási költségek, lakással kapcsolatos költségek (pl. felújítás, hirtelen kiadások), nyaralás stb.) Ezeket összeadva állapítsd meg azt az éves összeget, amire mindenképpen szükséged van ahhoz, hogy a jelenlegi szinten meg tudj élni.

Ezt követően gondold végig, mik azok a dolgok, amikre szívesen kiadnál pénzt, de jelenleg ezt nem tudod megtenni (pl. ha a fenti felsorolásból automatikusan kihagytad a nyaralást, a családi programokat, a lakásfelújítást, a fodrászt, mert ezekre jelenleg nincs pénzed, akkor ezeket számold hozzá a tervezett kiadásokhoz, illetve ide számítolhatod hozzá mindazt, amit szeretnél még megvalósítani (pl. rendszeres könyvvásárlás, tanfolyamokra, önképzésre fordítandó összegek, utazás, vállalkozásfejlesztés) Ez az összeg lesz az az éves cél, amit el szeretnél érni.

Csakhogy vállalkozóként nem elég “csak” annyit megkeresned, amennyit a papírra leírtál, hiszen a járulékokat, adókat is be kell fizetned, minimum hozzáadhatsz tehát még ehhez az összeghez legalább +50%-ot (évi 2 millió esetén plusz 1 millió Forintot) Lehetetlennek tűnik ennyi pénzt megkeresni? A következő feladat abban segít, hogyan tudod ezt a pénzt megkeresni.

7. Hogyan tudom megkeresni?

Vajon hány ügyfélre/vásárlóra van szükséged évente ahhoz, hogy az előző pontban kiszámolt összeget megkeresd? Ha például évi 3 millió Forintra van szükséged a jelenlegi kiadásaid fedezéséhez adókkal együtt, és egy viszonteladói hálózatba készülsz belépni, ahol a termékeken átlagosan 30% jutalékot kapsz, akkor évente 10 millió Forint értékű terméket kell forgalmaznod ahhoz, hogy 3 millió Forint jutalékot érj el, ez havonta 833 ezer Forintos árbevételt jelent és ha a termékek átlagára 3000 Ft, akkor havonta 277,7 db terméket kell eladnod, azaz naponta (csak a munkanapokkal számolva) 13,8 darabot.De ha mondjuk tudsz szerezni 84 törzsvevőt, akik minden hónapban 10.000 Ft értékben rendelnek, akkor máris jobb a helyzet.

A számok ijesztően hathatnak: Mi lesz, ha nem tudok ennyit eladni? Mi van, ha egyetlen darabot sem sikerül eladnom? Mi van, ha nem találok elég vevőt? Ugyanakkor inspirálhatnak is. A pénzfaktor mellett ugyanis az időfaktort is számításba kell venned: nem lesz, nem lehet rögtön az elején annyi bevételed, amennyit szerettél volna, éppen ezért nem elég első célként kitűzni az áhított bevételt, figyelembe kell venned azt az időtartamot is, amennyi idő alatt eléred azt. Valójában nem egy összeget kell célként kitűznöd magad elé, hanem a folyamatos fejlődést, így minden egyes nap lesz kellő inspirációd ahhoz, hogy tovább folytasd a munkádat!

7. Mennyi idő alatt tudom elérni?

Számolnod kell tehát azzal, hogy az első hónapokban nem annyit fogsz keresni, mint amennyit költesz, hanem adott esetben jóval alatta. Ideális esetben van néhány havi tartalékod, amiből fedezni tudod a megélhetésedet, ameddig nem keresel eleget.

Sokat segíthet, ha pontos tervet készítesz az első időkre. Először írj össze rengeteg ötletet arra vonatkozóan, honnan szerzel, szerezhetsz ügyfeleket! Érdemes erre az ötletelésre akár 1-2 napot is rááldozni: első alkalommal összeírsz annyit lehetőséget, amennyi csak az eszedbe jut, utána pedig folyamatosan írsz hozzá további ötleteket, annyit, amennyi csak az eszedbe jut. Mindent írj le, tehát ne vess el ötleteket csak azért, mert nehezen megvalósíthatónak tűnnek! Gondolkodj szabadon, kötöttségek nélkül! Az így létrejött ötlet listát kezdd el rendszerezni: vedd előre azokat az ötleteket, amiket azonnal, ingyenesen vagy kis befektetéssel meg tudsz valósítani (apróhirdetés, internetes megjelenési lehetőségek, személyes értékesítés stb.) Ezeket kezdd el napról napra módszeresen megvalósítani! Minél több forrásból jöhetnek ügyfeleid, vásárlóid, annál nagyobb az esélyed arra, hogy idővel beérnek a módszerek és egyre több ügyfeled/vásárlód lesz.

A marketing-terv mellett segíthet ezekben az időkben, ha az alternatív pénzkereseti lehetőségeket sem zárod ki. Semmi nem történik, ha elmész néhány napig máshova dolgozni, vagy 4 órás állást vállalsz valahol, ameddig a vállalkozásod beindul. Néhány hónappal ezelőtt a McDonaldsban fizettem, amikor az eladó megjegyezte, hogy ismer engem, rendszeresen olvassa a blogomat. Elmesélte, hogy ő valójában rendszergazda és egy speciális szerverekkel foglalkozó céget indított el, de még csak néhány ügyfele van, ezért mellette 4 órás állást vállalt a gyorsétteremben, így van a még bizonytalan vállalkozói bevétele mellett egy havi fix is, amire minden hónapban biztosan számíthat. Ha tudod, hogy ez az állás számodra csak egy állomás az utadon egy darabja, és nem az út vége, akkor nem kell kellemetlenül érezned magad emiatt.