Ha vállalkozol, akkor egyben márkát is építesz. Akaratlanul is. Az ügyfelek képet alakítanak ki a vállalkozásodról a fotóid, a kinézeted, a vizuális jegyeid alapján. Mire ügyelj oda? És mit tegyél, ha ez az egész nagyon távol áll tőled? Erről kérdeztem Ferencz Juditot, a Stylexpert alapítóját, akivel személyesen is találkozhattok majd az augusztusi Vállalkozónői Kerekasztalon.

VÁ.: Ha valaki szeretné a külsejével is méltón képviselni a cégét, mire figyeljen oda? Mik a fő buktatók, amikkel sokat ronthatunk az öltözékünkön?

FJ.: Amikor elkezdtem tervezni a vállalkozásomat, hamar szembesültem azzal a ténnyel, hogy nemcsak a termékemet vagy szolgáltatásomat adom, el, hanem saját magamat is. A nagy multinacionális cégeknél dolgozó munkavállalóknak nem szükséges kialakítaniuk a cég image-t, hiszen ezt a marketing osztály megteszi helyettük, egy jól definiálható, eladható márkát létrehozva. Ott is természetesen lényeges a céges öltözködési kultúra létrehozása (hiszen ők is a cég arcai), viszont a vállalkozóknál ez még fajsúlyosabb kérdés. Nagyon fontos, hogy az általad létrehozott image illeszkedjen a személyiségedhez, a megjelenésed összeszedett, letisztult legyen, hiszen a stílusoddal kommunikálsz saját magadról és a cégedről is!
Nagyon sokat ronthatsz a helyzeten két dologgal. Az első, hogy nem foglalkozol ezzel a kérdéssel, és a „jó lesz majd valamelyik ruha, meg egy kis smink” alapon indulsz el. Mert ami a meglévő ügyfeleknél, akik ezer éve ismernek és szeretnek, teljesen természetes, lehet, hogy egy új érdeklődőt nem győz meg, kevés neki az impulzus Rólad, a kisugárzásod nem jön át az adott fotón. A másik buktató az, amikor túlgondoljuk, és a honlapról egy idegen néz vissza ránk, aki azt sem tudjuk ki is pontosan, tehát nem önazonos a megjelenés az értékeinkkel, a személyiségünkkel, a színeinkről és a testalkatunkról nem is beszélve.

VÁ.:Sokan készíttetnek fotót magukról a weboldalukra, mire érdemes odafigyelni egy portréfotózásra való felkészüléskor?

FJ.:Szerintem nagyon jó ötlet, ha valaki fotót készíttet magáról a weboldalra, hiszen akkor van egy első impulzus róla, sokkal könnyebb elképzelni, kitől is szeretnénk vásárolni. A portréfotózásnál a professzionális megjelenés alapvető dolog, hiszen már önmagában elég lehet ahhoz, hogy eladja a terméked/ szolgáltatásod. Először is fontos, hogy olyan színeket válassz, amelyek a lehető legelőnyösebbek a színtípusodnak megfelelően, mert sokkal szimpatikusabbnak, frissebbnek nézel ki egy megfelelő árnyalatban. A portréfotózásnál tudnod kell, hogy amilyen felsőt felvettél, annak az árnyalata beszínezi az arcodat, amelytől lehetsz nagyon fiatal, kiegyensúlyozott, vagy fáradtnak, idősebbnek mutatsz az adott színben. A sminkkel és a hajszínnel is ugyanez a helyzet.

Általában feketét nem javaslok az ügyfeleimnek, ha image fotókat készítünk, mert kevésbé szimpatikusak, szigorúbbak a vonásaik ebben az árnyalatban. Helyette inkább világosabb, frissebb színeket, vagy pedig az élénkebb színtípusoknak akár egy-két bevállalósabb színt is szívesen ajánlok. Ha kifejezetten pénzügyi, biztosítós, IT témáról van szó, akkor a sötétkék illetve baba kék kombináció remekül működik. A fotózást érdemes olyan környezetbe helyezni, amely valamennyire összefüggésben van a termékeddel/szolgáltatásoddal, vagy jellemzően olyan életszituációt mutat be, amely összefüggésben van a tevékenységeddel. Pl. ha valaki egyedi kiegészítőket készít, javaslom, hogy mutasson meg a fotózáson egy-két mozzanatot az alkotási folyamatból, mert a vevőinek nagyon inspiráló lehet látni, hogyan készül a kedvenc darabjuk.

VÁ.:Hogyan egyeztessük össze az öltözési szokásainkat, saját stílusunkat az üzleti öltözködéssel? Egyáltalán mennyire fontos a mai világban a hagyományos értelemben vett üzleti öltözködés?

FJ.:A mai világban egyre kevésbé merevek az öltözködési szabályok, viszont még mindig van számos alapelv, amire érdemes odafigyelni. Mivel üzenetet közvetítesz a megjelenéseddel magadról és a cégedről, ezért mindenképpen a lehető legpozitívabb kommunikáció a cél, hiszen azt szeretnéd, hogy akarjanak csatlakozni, kapcsolódni hozzád!

A kihívó öltözködés egyáltalán nem fér bele az üzleti öltözködési kultúrába, azaz a túlságosan kivágott felsők, túl rövid nadrágok vagy szoknyák, a testből túl sokat láttató, akár átlátszó darabok. Ezek a ruhák azt az érzést kelthetik az érdeklődőkben, hogy Te nem vagy biztos magadban, és ilyen eszközökkel szeretnéd felhívni a figyelmet. Sokkal inkább javaslom a letisztult, sportosan elegáns stílust, mert a blúz-sport blézer-szoknya/nadrág kombinációval vagy akár egy csinos, a testalkatot szépen hangsúlyozó egyberuhával nagyot nem lehet tévedni (természetesen a színtípusnak megfelelő árnyalatban). Ha pénzügyi vagy tanácsadói (pl. állami szférából szerzed az ügyfeleket), még mindig elvárás a konzervatív, professzionális üzleti megjelenés.

VÁ.:Sokan küzdenek azzal, hogy nem tartják magukat igazán fotogénnek, ezért nem mernek fotót kitenni magukról a honlapjukra vagy éppen szerepelni a saját videóikban? Mit tanácsolnál nekik, hogyan lehetnek magabiztosabbak az öltözködés révén?

FJ.:Egy jól megválasztott ruha rendkívül pozitívan hathat a szereplésünkre akár egy fotón vagy videón! Ha teljesen biztos vagy a stílusodban, nem kell, hogy fotogén légy, hiszen a kisugárzásod úgyis „átjön” a fotón, és könnyedén motiválod az embereket arra, hogy akarjanak vásárolni Tőled (természetesen ehhez szükséges egy jó fotós is)!

Úgy gondolom, hogy érdemes olyan ruhát választani, amiben nem feszengsz, hanem jól és csinosnak érzed magad, felszabadultnak, hiszen éppen elég stressz helyzet egy videót felvenni (főleg ha élő), legalább a megjelenésedben lehess biztos, hogy azon a kérdésen ne kelljen görcsölni! Ha bizonytalan valaki, akkor érdemes stílusszakértői segítséget kérni, hiszen egy igazán megnyerő image kialakítása szakember segítségével gyerekjáték, amelyből rengeteget profitálhatsz. Pont ebből a témából kifolyólag alakítottam ki én is az image-fotózás szolgáltatásomat, hiszen nagyon sok, jól felhasználható képre van szükség akár a honlapra, a közösségi médiába, vagy bármely céges szóróanyag esetében. Vállalkozóként pontosan tudom, hogy mennyire fontos a stílusos megjelenés, üzleteket szerezhetünk vagy bukhatunk el könnyedén, de erről a Vállalkozónői kerekasztalon bővebben is fogok beszélni, amelyre szeretettel várok minden érdeklődőt!

Ferencz Judit Stílusszakértő, a Stylexpert alapítója.

Két kisgyermeke mellett indította a vállalkozását, amely a gyerekkori álma megvalósulásának kezdete. 2017. áprilisában jelent meg első könyve Stílusteremtés nőknek 10 lépésben címmel.

A Sylexpert.hu Kft. fő profilja stílustanácsadás magánszemélyek részére és professzionális stílusszakértői tanácsadás nagyobb cégek és vállalkozások számára (valamint menyasszony/ esküvői styling).

Küldetése hozzájárulni a magyar nők és férfiak stílus-forradalmához, hogy a belső szépség és a külső megjelenés összhangja mindenhol körülvegyen minket.